Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΙΛΑΝ
Αγωνιζόμαστε για όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής
  • Ευθύνες σ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και σε συγκεκριμένα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης για την παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων, απέδωσε η γραμματέας του Οτσαλάν
  • Κατήγγειλε διεθνή συνωμοσία για την εξόντωση του ηγέτη του λαού της

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό. Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τον κουρδικό λαό, αλλά για όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής". Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις, που είπε η Σεμσί Κουλούτς (Ντιλάν), γραμματέας του Κούρδου ηγέτη, πριν αρχίσει η ανάγνωση του 8σέλιδου κειμένου, που διαβάστηκε το Σάββατο στη συνέντευξη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Παραθέτουμε, στη συνέχεια, τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ντιλάν. Στην αρχή, η συνεργάτης του Οτσαλάν αναφέρθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα του κουρδικού λαού. "Ολες οι δυνάμεις, συνέχισε, που μέχρι χτες δεν έπαιρναν στα σοβαρά τον καθοδηγητή του ΡΚΚ, τον εθνικό ηγέτη του κουρδικού λαού, τον σύντροφο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που προσπάθησαν να τον υποβιβάσουν σε τρομοκράτη, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια στυγνή πραγματικότητα. Ο εθνικός μας ηγέτης δεν ήταν μόνο ηγέτης του κουρδικού λαού, αλλά ήταν ταυτόχρονα πρεσβευτής της ειρήνης του καταπιεζόμενου παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών της Μέσης Ανατολής.

Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας μας, που αποτελούσε δύναμη ισορροπίας στην περιοχή, αλλά και εμπόδιο στην ανάπτυξη της περιφερειακής συμμαχίας ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκίας, έγινε στόχος σε διεθνές επίπεδο και επιδιώχτηκε να ποινικοποιηθεί".

Συνωμοσία και σχέδιο εξόντωσης

Η Ντιλάν μίλησε για συνωμοσία και σχέδιο εξόντωσης του Α. Οτσαλάν. "Αυτή τη συνωμοσία, είπε, δεν μπόρεσε από μόνο του το τουρκικό κράτος να την υλοποιήσει και την εκτέλεσαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το σχέδιο εξόντωσης μπήκε σε εφαρμογή στις 9 Οκτώβρη, όταν ο εθνικός μας ηγέτης, πιεζόμενος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το σχέδιο συνεχίστηκε με την προσχώρηση της Ρωσίας με σχέδιο της διεθνούς GLADIO. Οπως τονίζει και ο πρόεδρός μας, άρχισε να αποκαλύπτεται και το πραγματικό πρόσωπο της Ρωσίας, η οποία ήταν ο δεύτερος σταθμός της μεγάλης πορείας του. Πρώτος σταθμός ήταν η Αθήνα, αλλά δεν έγινε δεκτός από την ελληνική κυβέρνηση".

Ευθύνες για τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν, η Ντιλάν αποδίδει σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. "Στο σημείο αυτό, συνεχίζει η συνεργάτρια του Οτσαλάν, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτά τα κράτη συνήργησαν στα σχέδια των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας σαν μαριονέτες και διαμέσου των μυστικών τους υπηρεσιών άσκησαν ψυχολογικό πόλεμο στον ηγέτη μας... Αν σήμερα ο ηγέτης μας απήχθη με το χέρι της διεθνούς GLADIO και παραδόθηκε στην Τουρκία, ευθύνη φέρουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο λαός μας αναμένει από αυτές να επανορθώσουν. Με πολιτικές του παρελθόντος δε θα πετύχουν τίποτα, θα πρέπει να απαντήσουν στα δίκαια αιτήματα του κουρδικού λαού, θα πρέπει να είναι πιο ευαίσθητες στο θυμό του, που ξεχειλίζει και όχι να τον υποδαυλίζουν".

Η Ντιλάν εξηγεί στη συνέχεια γιατί ο Α. Οτσαλάν εγκατέλειψε την Ιταλία. "Ο ηγέτης μας, επισημαίνει η συνεργάτρια του Οτσαλάν, θέλοντας να στηρίξει και να κατευνάσει την κυβέρνηση Ντ' Αλέμα, εγκατέλειψε την Ευρώπη" και φτάνει στο σημείο που ήρθε στην Αθήνα.

"Ο ηγέτης μας, είπε η Ντιλάν, ήρθε στην Αθήνα και εδώ ήρθε σε επαφή με τους αρμόδιους, θέλοντας να συνεχίσει τις προσπάθειές του. Αυτό όμως δεν επιτεύχθηκε. Μετά από ενέργειες τμήματος της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο είναι παρακλάδι της διεθνούς GLADIO, απήχθη.

O πρωθυπουργός της Ελλάδας Κων/νος Σημίτης, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο τέως υπουργός Εσωτερικών, ο τέως υπουργός Δημοσίας Τάξεως και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών συμμετείχαν στην ομάδα που έπαιξε ενεργό ρόλο, για να γίνουν πράξη τα σχέδια των ΗΠΑ, Ισραήλ και της Τουρκίας, που είχαν άμεση σχέση με τον ηγέτη μας".

Συνεχίζοντας, η Ντιλάν αναφέρει τα γνωστά - λίγο πολύ - γεγονότα για τον πηγεμό του Οτσαλάν στο Μινσκ, όπου, συγκεκριμένα, λέει ότι "σκοπός τους ήταν να εγκαταλείψουν εκεί τον πρόεδρό μας, αυτοί να επιστρέψουν πίσω και ο πρόεδρός μας να συλληφθεί".

Οταν φτάνει στη σημείο που ο Α. Οτσαλάν έφτασε στη Ναϊρόμπι της Κένυας, διευκρινίζει: "Ο ηγέτης μας εγκαταστάθηκε στην πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Κένυα από την πρώτη στιγμή ήταν μέσα στο παιχνίδι και ενήμερη για την άφιξη του ηγέτη μας εκεί. Το ότι στο αεροδρόμιο δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα και το ότι ανενόχλητος εξήλθε από αυτό οφείλεται στην προϋπάρχουσα συμφωνία. Θεωρώ σκόπιμο να σας υπενθυμίσω ότι έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, πριν από ενάμιση μήνα επισκέφτηκε την Κένυα. Στο σημείο αυτό, χρειάζεται ο φίλος ελληνικός λαός, οι πολιτικοί και η διεθνής κοινή γνώμη να διερευνήσουν τους σκοπούς της επίσκεψης Πάγκαλου στην Κένυα".

Πιέσεις από τη δεύτερη μέρα

Η Ντιλάν κάνει λόγο και για πιέσεις που ασκούνταν στον Οτσαλάν από την Αθήνα, από τη δεύτερη μέρα της άφιξής του για να εγκαταλείψει την πρωθυπουργική κατοικία, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονταν και τις επαφές με τις Σεϋχέλες. Για την ομάδα των τεσσάρων αξιωματικών που έφτασαν στη Ναϊρόμπι, η Ντιλάν αναφέρει ότι "η πραγματική αποστολή των αξιωματικών ήταν να απαγάγουν τον ηγέτη μας και να τον παραδώσουν σε αξιωματούχους της CIA, της MOSSAD και τις ΜΙΤ".

Για τον Θ. Πάγκαλο, αναφέρει η γραμματέας του Οτσαλάν: "Σχετικά με την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ο Πάγκαλος επικοινώνησε τηλεφωνικά, μας διαβεβαίωσε ότι όλα θα εξελιχθούν στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και ζήτησε να είμαστε ήρεμοι".

Στη συνέχεια, έφτασε στο σημείο που η κυβέρνηση της Κένυας ήταν ενήμερη για τα πάντα με τον Οτσαλάν και τις συζητήσεις που γίνονταν για να φυγαδευτεί ο Κούρδος ηγέτης από την κατοικία του πρέσβη. "Εκείνη τη στιγμή, συνέχισε η Ντιλάν, διαβίβασαν μέσω ασύρματου στον πρέσβη ένα μήνυμα που προέρχονταν από το γραφείο του Πάγκαλου. Ο Πάγκαλος μας γνωστοποιούσε ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι θα πάμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και μας έστελνε τα χαιρετίσματά του. Αυτό το μήνυμα καθόρισε τις επόμενες κινήσεις μας και, αφού ο ηγέτης πείστηκε, δέχτηκε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο".

Η Ντιλάν εξιστορεί πώς ο Οτσαλάν απήχθη από τις κενυατικές αρχές, πώς τον έχασαν από τα μάτια τους και τη στιγμή που έφτασαν στο αεροδρόμιο, φυσικά, χωρίς τον Κούρδο ηγέτη. Στο σημείο αυτό, επιρρίπτει και πάλι ευθύνες στους υπεύθυνους της ελληνικής κυβέρνησης.

"Ο πρέσβης, συνεχίζει η Ντιλάν, επικοινώνησε με την Αθήνα και ζήτησε πληροφορίες. Ο Πάγκαλος και ο Σημίτης του έδωσαν την εντολή να μας εγκαταλείψει εκεί και να επιστρέψει στο σπίτι του"... "Είχαμε πλέον μείνει μόνοι μας, συνεχίζει η Ντιλάν. Είπα στον πρέσβη: "Να πηγαίνουμε". Με ρώτησε: "Πού;". Στην πρεσβεία, βέβαια, του είπα. Με κοίταξε. Επρεπε να αποφασίσει και φαινόταν ότι η λήψη αυτής της απόφασης ήταν πολύ δύσκολη. Τελικά, αποδέχτηκε. Πρώτα πήγαμε στο σπίτι και κατόπιν όλοι μαζί στην πρεσβεία".

Παράλληλα, η Ντιλάν είπε ότι "είναι ανήθικες οι προσπάθειες που έγιναν να δημιουργηθεί η εικόνα ότι ο Οτσαλάν από μόνος του εγκατέλειψε την πρεσβευτική κατοικία".

Για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συμπλήρωσε: "Αμφισβητούμε το ηθικό χρέος του αξιότιμου κύριου Σημίτη και τον καλούμε να είναι ειλικρινής μαζί μας". Για τον αρχηγό της ΕΥΠ, είπε ότι διοχέτευε πληροφορίες στη CIA, "ατίμασε τον ελληνικό λαό" και "διέπραξε έγκλημα ενάντια στον κουρδικό λαό".

Τέλος, η γραμματέας του Οτσαλάν είπε ότι "αυτά που ζήσαμε αποτελούν μόνο ένα μέρος της συνωμοσίας" και κατέληξε: "Δε θα αμαυρωθεί η αλληλεγγύη των λαών μας και η ιστορική τους ενότητα. Ελπίζουμε ότι θα ζητηθούν ευθύνες από αυτούς που διέπραξαν προδοσία κύρια ενάντια στον κουρδικό λαό, αλλά και στον ελληνικό λαό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπήρξε «συνωμοσία και προδοσία της ελληνικής κυβέρνησης»(2003-06-18 00:00:00.0)
«Επέτειος» της ντροπής(2001-02-15 00:00:00.0)
Πληγώθηκε το φιλότιμο του ελληνικού λαού(1999-05-19 00:00:00.0)
Στους "ιδιώτες" ρίχνει τις ευθύνες η πλειοψηφία(1999-05-11 00:00:00.0)
Ερωτήματα και αντιφάσεις(1999-03-09 00:00:00.0)
Περί "προδοσίας" του Οτσαλάν και "αχαριστίας" των Κούρδων!(1999-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ