Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
«Επέτειος» της ντροπής

Σήμερα συμπληρώνονται δυο χρόνια από την παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων. Εκτοτε παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: Τι, άραγε, να σημαίνει η λέξη «φιλότιμο» για την κυβέρνηση; Σημειώστε ότι το συγκεκριμένο ερώτημα τέθηκε τότε επισήμως, τέθηκε πριν δυο χρόνια στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δυο μέρες αφότου ο Οτσαλάν είχε προσαχθεί στο Ιμραλί, στο «νησί των σκύλων». Η απάντηση δόθηκε ενάμισι μήνα αργότερα. Και δόθηκε έμπρακτα, όταν η κυβέρνηση προέβη στη δεύτερη μεγάλη «ατιμία». Στην υπογραφή υπέρ της ΝΑΤΟικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας...

***

Στις 15 προς 16 Φλεβάρη του 1999, έγινε γνωστό ότι ο Οτσαλάν, εξερχόμενος από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, συνελήφθη από Τούρκους πράκτορες. Πριν πάει στην Κένυα, είχε προσγειωθεί στο Ελληνικό, εκδιωχθείς από την Ιταλία και την «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ντ' Αλέμα. Η ελληνική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση «κεντροαριστερών» κι αυτή... επιχείρησε από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η σύλληψη του Οτσαλάν να εστιάσει το πρόβλημα στο «πώς έφτασε στην Ελλάδα». Θέλησε να μετατοπίσει τη συζήτηση σε διάφορες πρακτορολογικές προσεγγίσεις με μπόλικη δόση «αντιεθνικιστικής» ρητορείας για το ρόλο του Ναξάκη και άλλων. Το πραγματικό ζήτημα, όμως, που θα αποτελεί εσαεί μια κηλίδα ντροπής για την ιστορία των κυβερνώντων, είναι όχι το πώς έφτασε ο Οτσαλάν στην Ελλάδα, αλλά πώς από την Ελλάδα έφτασε στα χέρια των Τούρκων.

***

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν. Ας σημειωθεί ότι μόλις τρεις μήνες πριν φτάσει στην Ελλάδα ο Οτσαλάν, σχεδόν τα 2/3 των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου είχαν υπογράψει υπόμνημα υπέρ της χορήγησης ασύλου στον ηγέτη του PKK. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν το 50% και πλέον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ... Αντίθετα, ο κ. Σημίτης και οι επιτελείς του έστειλαν τον Οτσαλάν στην Κένυα. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι ήθελαν να τον «προφυλάξουν» και να τον «φυγαδεύσουν». Πώς; Στέλνοντάς τον στο Ναϊρόμπι, μια πόλη πραγματικό άντρο των πρακτόρων του FBI και της CIA!

***

Ο πραγματικός ρόλος της κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν αποκαλύφθηκε περίτρανα στην «έκθεση Κωστούλα», την έκθεση, δηλαδή, του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κένυα, όπου περιγράφονταν τα γεγονότα. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι, μεταξύ άλλων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον τέως υπουργό Θ. Πάγκαλο, πρωτοστατούσε στην εκδίωξη του Οτσαλάν από την πρεσβεία, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε στη σύλληψή του. Από την «έκθεση Κωστούλα», έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές υπηρεσίας είχαν προσλάβει ακόμα και μπράβους (!) για να βγάλουν έξω τον Οτσαλάν, ότι ο «μεγάλος τραγουδιστής» (!), όπως αποκαλούνταν στις ενδοεπικοινωνίες της ΕΥΠ ο Θ. Πάγκαλος, σε συνεννόηση με τους επικεφαλής της ΕΥΠ, απαιτούσαν την εκδίωξη του Οτσαλάν από την πρεσβεία, με την εντολή: «Πετάξτε τον έξω»!

***

Ακόμα, όμως, κι αν δεν υπήρχαν τα παραπάνω στοιχεία, τα όσα δημοσίως δήλωσε τότε ο Κ. Σημίτης, θέλοντας να αποσείσει τις ευθύνες για την παράδοση του Οτσαλάν, είναι αρκετά. Ο Κ. Σημίτης, σε διάγγελμά του για την υπόθεση Οτσαλάν, μια μέρα μετά την προσαγωγή του τελευταίου στις τουρκικές φυλακές και λίγες μέρες προτού απολύσει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Θ. Πάγκαλο, Α. Παπαδόπουλο (υπουργός Εσωτερικών) και Φ. Πετσάλνικο (υπουργός Δημόσιας Τάξης), ώστε να αποτρέψει την πτώση συνολικά της κυβέρνησής του, έσπευσε να αποκαλέσει το κουρδικό κίνημα «ένοπλη ανταρσία» (!), να χαρακτηρίσει την πάλη του κουρδικού λαού «τρομοκρατία και βία» (!) και να αποκαλέσει τον αγώνα των Κούρδων «αποσχιστικό κίνημα»! Ολα αυτά - τα εξόχως αποκαλυπτικά - ειπώθηκαν, ενώ ο Οτσαλάν βρισκόταν ήδη στις τουρκικές φυλακές και ενώ στην Ελλάδα είχε ξεσπάσει σάλος... Λίγο αργότερα, υπογράφτηκε η ελληνο-τουρκική συμφωνία για συνεργασία στα θέματα της «τρομοκρατίας». Σημειωτέον ότι για την Τουρκία οι Κούρδοι αγωνιστές είναι «τρομοκράτες»...

***

Πριν δυο χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ντρόπιασε την ιστορία αυτού του τόπου. Ενήργησε όπως ο ...Αρτέμης Μάτσας (ο εξαίρετος άνθρωπος και ηθοποιός) στις παλιές κινηματογραφικές ταινίες. Οι Αμερικάνοι ήθελαν τη σύλληψη του Οτσαλάν και εκείνη έστειλε τον Οτσαλάν στο άντρο των Αμερικανών πρακτόρων. Η Αγκυρα ήθελε τη σύλληψη του Οτσαλάν και ο Οτσαλάν βρέθηκε στις τουρκικές φυλακές.

Εκτοτε οι πρωταγωνιστές εκείνης της υπόθεσης έχουν το θράσος να επανέρχονται στο θέμα, κάθε φορά που νομίζουν ότι είναι ευκαιρία να πετάξουν από πάνω τους λίγο από το άγος που τους βαραίνει. Αυτό έπραξε τις προάλλες ο Θ. Πάγκαλος, που, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση Οτσαλάν στήθηκε από τους Αμερικάνους, με μοναδικό στόχο τον ίδιο (!) και για να τον διώξουν από το υπουργείο Εξωτερικών, γιατί τους «ενοχλούσε» (σ.σ.: ο Πάγκαλος «ενοχλούσε» τους Αμερικάνους)! Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που τότε, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του (πιθανώς και τους Αμερικάνους, σύμφωνα με τα σημερινά του λεγόμενα), αποκαλούσε τους ανθρώπους του πολιτισμού «κουραμπιέδες» και «κουραδόμαγκες» (!), επειδή είχαν ξεσηκωθεί κατά της ατιμίας.

Εκτοτε, οι κύριοι της κυβέρνησης προσπαθούν να μετριάσουν το άγος, επικαλούμενοι τα όσα φέρονται να έχουν δηλώσει οι συνεργάτιδες του Οτσαλάν για τα γεγονότα της Κένυας και τα οποία αναδημοσιεύονται σε τουρκικές εφημερίδες... Είναι οι ίδιοι, που όποιος, τότε, τολμούσε να επικαλεστεί τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων για το ρόλο της κυβέρνησης στη σύλληψη του Οτσαλάν, το λιγότερο που του προσήπταν ήταν ότι είναι πράκτορας... Είναι οι ίδιοι, που τότε μιλούσαν για τις συνεργάτιδες του Οτσαλάν με τον απαξιωτικό και γεμάτο ειρωνεία τόνο, προφέροντας τις λέξεις «οι κυρίες ΡΚΚ»... Οι κύριοι της κυβέρνησης επιχείρησαν να αντιπαραβάλουν το δικό τους ρόλο, με τη στάση του Οτσαλάν στο τουρκικό «δικαστήριο». Ωρα είναι να μας πουν ότι έπραξαν ό,τι έπραξαν στην υπόθεση Οτσαλάν, γιατί δεν τον θεωρούσαν «καλό» ηγέτη των Κούρδων...

***

Η ιστορία και ο λαός του είναι που θα κρίνουν τον Οτσαλάν. Η ιστορία και ο λαός της Ελλάδας είναι οι κριτές της κυβέρνησης του κ. Σημίτη. Η ιστορία και ο ελληνικός λαός ξέρουν: Ο Οτσαλάν, από τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πέρασε στα χέρια της Τουρκίας.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
1999: Η κυβέρνηση παραδίδει τον Οτσαλάν στην Τουρκία(15/2/2002)
Πληγώθηκε το φιλότιμο του ελληνικού λαού(19/5/1999)
Στους "ιδιώτες" ρίχνει τις ευθύνες η πλειοψηφία(11/5/1999)
Προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο(7/5/1999)
Βόλευε τους Τούρκους η Κένυα(20/4/1999)
Περί "προδοσίας" του Οτσαλάν και "αχαριστίας" των Κούρδων!(7/3/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org