Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στους "ιδιώτες" ρίχνει τις ευθύνες η πλειοψηφία

Κατατέθηκαν τα πορίσματα των κομμάτων που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής

Αθωώνει πλήρως την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη σχετικά με τους χειρισμούς της υπόθεσης Οτσαλάν, που οδήγησαν τελικά στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη, το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Ετσι, μετά τις μεθοδεύσεις με σκοπό τη συσκότιση της υπόθεσης (μη κλήση σημαντικών μαρτύρων, κάλυψη στον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ να καταθέσει κ.ά.) η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει προσπάθεια να ρίξει όλες τις ευθύνες της υπόθεσης σε "ιδιώτες". Ετσι οι ευθύνες ρίχνονται σε όσους έφεραν τον Οτσαλάν στη χώρα μας και ιδιαίτερα στον αντιπλοίαρχο ε.α. Α. Ναξάκη, ο οποίος οργάνωσε την έλευση του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας. Επίσης ευθύνες αποδίδονται στους υπαλλήλους της ΕΥΠ και του αεροδρομίου του Ελληνικού, οι οποίοι κατά την κυβερνητική πλειοψηφία ευθύνονται με τους χειρισμούς τους και τις παραλείψεις τους για την είσοδο του Οτσαλάν από την αίθουσα των επισήμων του ανατολικού αεροδρομίου. Οι δε, χειρισμοί των κυβερνητικών στελεχών απαλλάσσονται από κάθε πολιτική ευθύνη.

Η ΝΔ στο πόρισμά της αποδίδει ευθύνες κυρίως στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, κατηγορώντας τον για ενδεχόμενο δόλο παράδοσης του Οτσαλάν με την επιλογή της Κένυας, όταν ήταν γνωστό ότι εκεί ήταν άντρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αμεσος δόλος παράδοσης καταλογίζεται στον Θ. Πάγκαλο για τις εντολές που έδινε να "πετάξουν έξω" από την πρεσβευτική κατοικία τον Οτσαλάν, τη στιγμή που κάτι τέτοιο σήμαινε την αυτόματη σύλληψή του. Ευθύνες αποδίδονται και στον πρωθυπουργό που ήταν γνώστης όλων των χειρισμών, ενώ "αθωώνονται" οι Φ. Πετσάλνικος και Α. Παπαδόπουλος. Η ΝΔ επιφυλάσσεται να ζητήσει στο μέλλον τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εάν προκύψουν νέα στοιχεία.

"Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση" αποδίδονται με το πόρισμα του ΣΥΝ, επειδή με "πράξεις και παραλείψεις της εξέθεσε διεθνώς τη χώρα, έθεσε σε κίνδυνο την εξωτερική της πολιτική, προσέβαλε τη δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού και εξ αντικειμένου κατέστησε δυνατή τη σύλληψη του Κούρδου αγωνιστή και ηγέτη του PΚΚ Οτσαλάν από τους Τούρκους.

"Τεράστιες πολιτικές ευθύνες" στον πρωθυπουργό και στον Θ. Πάγκαλο αποδίδονται με το πόρισμα του ΔΗΚΚΙ, ενώ για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ν. Κάκκαλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ