Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Αλλαγή" αμερικανικής "φρουράς"; Ο Ν. Λέτσκι φέρεται ως διάδοχος του Ρ. Χόλμπρουκ στο τιμόνι της αμερικανικής "διαμεσολάβησης" για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμιά ενημέρωση για το κατά πόσο ο Αμερικανός διπλωμάτης Νέλσον Λέτσκι θα διαδεχτεί τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης έκανε τη δήλωση αυτή όταν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους, χτες, να σχολιάσει δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο επίκειται αλλαγή φρουράς στο επιτελείο των διπλωμάτων που ασχολείται με το Κυπριακό, με το ενδεχόμενο επανόδου στο προσκήνιο του Νέλσον Λέτσκι στη θέση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Το ενδεχόμενο αυτό ανησυχεί την κυπριακή κυβέρνηση γιατί ο Λέτσκι διαδραμάτισε τη διετία 1990 - 92 πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των ιδεών Γκάλι. Ο Νέλσον Λέτσκι είχε αποτύχει στο Κυπριακό στη διάρκεια της θητείας του και είχε κατηγορηθεί σαν υποστηρικτής των τουρκικών θέσεων ως ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό.

Επίσης, παρελθόν για το Κυπριακό θα πρέπει να θεωρείται και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιένγκο Κόρτοβεζ, ο οποίος δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ειδικού συντονιστή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Λονδίνου "Παροικιακή", τονίζει ότι το Κυπριακό δε θα λυθεί στην Κύπρο ούτε καν στην Αγκυρα. Το Κυπριακό θα λυθεί στο Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών και κατά δεύτερο λόγο στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία, είπε, απολαμβάνει της συμπάθειας των ισχυρών και σήμερα η Ουάσιγκτον επιβάλλει τη θέλησή της με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντά της.

Ο Σπ. Κυπριανού άσκησε έντονη κριτική στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος, όπως είπε, δεν μπορεί από μόνος του να χειριστεί το Κυπριακό όπως αποδεικνύει η σημερινή πραγματικότητα και εμπειρία. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να καλέσει την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία για συλλογικές και συναινετικές αποφάσεις.

Η κρατική τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) αποκάλυψε χτες ότι οι σχέσεις Κυπριανού με την Πρόεδρο Κληρίδη βρίσκονται και πάλι σε τεντωμένο σχοινί. Η επικοινωνία τους γίνεται με επιστολές και σε τελευταία επιστολή του, ημερομηνίας 27 του Φλεβάρη, ο πρόεδρος της Βουλής αφήνει αιχμές για το θέμα του διαλόγου Κληρίδη - κοινοβουλευτικών κομμάτων για εξεύρεση συναίνεσης σε σοβαρά θέματα οικονομικής πολιτικής αλλά και για το Κυπριακό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα με χτεσινή ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει πολιτικό ολίσθημα προχτεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη περί ύπαρξης μιας ντε φάκτο διοίκησης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Η δήλωση αυτή, αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, δίνει λανθασμένα μηνύματα που ικανοποιούν εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν τη θέση για αναγνώριση ή αποδοχή δύο χωριστών οντοτήτων στην Κύπρο!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβρης(2000-08-12 00:00:00.0)
Συνάντηση Ολμπράιτ - Κασουλίδη(1999-02-18 00:00:00.0)
Συζητά την απαγόρευση πτήσεων η κυπριακή κυβέρνηση(1998-09-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-05-09 00:00:00.0)
Αμερικανορωσικές "κόντρες" στη Λευκωσία(1998-04-03 00:00:00.0)
Εληξε ο πρώτος γύρος των απ' ευθείας συνομιλιών(1997-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ