Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Εγκαταλείπονται για να ενισχυθούν οι ιδιώτες

Παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή και Στ. Παναγιώτου για το θέμα, με Επίκαιρη Ερώτηση και τοποθέτηση σε Επερώτηση για την ΑΓΝΟ

Σε πλήρη εγκατάλειψη έχουν οδηγηθεί οι συνεταιριστικές οργανώσεις γαλακτοκομίας, με αποτέλεσμα σήμερα να παραπαίουν, ενώ η κυβέρνηση με την πολιτική της ευνοεί σκανδαλωδώς τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Η κατάσταση αυτή αναδείχτηκε χτες ανάγλυφα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή αλλά και με παρέμβαση του επίσης βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου σε Επερώτηση της ΝΔ για τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ.

Συγκεκριμένα, ο Αχ. Κανταρτζής κατήγγειλε ότι στη Θεσσαλία οι βιομηχανίες ΔΕΛΤΑ - ΦΑΓΕ ανταγωνίζονται αθέμιτα τις τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις πουλώντας φτηνά τα προϊόντα τους, με σκοπό να κλείσουν τις οργανώσεις αυτές και να δημιουργήσουν μονοπωλιακές καταστάσεις.

Ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους στην τοποθέτησή του τόνισε ότι με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ καταργήθηκε η "με αστυνομικούς όρους διαμόρφωση των τιμών" και πλέον οι τιμές καθορίζονται από την "αγορά και ζήτηση". Ισχυρίστηκε ότι αθέμιτος ανταγωνισμός υπάρχει μόνο όταν κάποιος πουλάει κάτω του κόστους και τότε είναι αρμόδια τα δικαστήρια, ενώ για την περίπτωση εκμετάλλευσης της "δεσπόζουσας θέσης" αρμόδια είναι η "ανεξάρτητη αρχή ανταγωνισμού", στην οποία εκκρεμούν ήδη οι καταγγελίες των φορέων της Θεσσαλίας και κατά τον υπουργό θα ληφθούν τα μέτρα που προβλέπονται από τους σχετικούς νόμους.

Πλήρη κάλυψη στη ΦΑΓΕ και τη ΔΕΛΤΑ δίνει η κυβέρνηση, τόνισε στην παρέμβασή του ο Αχ. Κανταρτζής, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να βγουν έξω από την αγορά οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Το θέμα δεν είναι δικαστικό, είπε ο βουλευτής, είναι πολιτικό και η κυβέρνηση αδρανεί παρά το ότι οι σχετικές προσφυγές εκκρεμούν εδώ και αρκετό καιρό.

Ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ότι οι βιομηχανίες αυτές στο πλαίσιο του αθέμιτου ανταγωνισμού στην Αθήνα πουλούν το γάλα 310 δραχμές και στη Θεσσαλία 220 δρχ., ενώ το δίλιτρο στην Αθήνα 550 δρχ. και στη Θεσσαλία 45% χαμηλότερα. Με τον τρόπο αυτό εκβιάζουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις ή να πουλήσουν κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να κλείσουν ή να συνεχίσουν να πουλούν με τις σημερινές τιμές οπότε θα χάσουν τους πελάτες και πάλι θα κλείσουν. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες, κατέληξε ο βουλευτής ζητώντας να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα, γιατί αλλιώς η κατάσταση δε θα είναι αναστρέψιμη.

Να σωθεί η ΑΓΝΟ

Παρεμβαίνοντας στην Επερώτηση της ΝΔ για την ΑΓΝΟ ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξει η ΑΤΕ την ΑΓΝΟ είναι η εταιρία να γίνει μετοχικού ενδιαφέροντος, δηλαδή να γίνει μία εταιρία που θα συμμετέχουν η ΑΤΕ και η ΑΓΝΟ. Η πρώτη θα συμμετέχει με τις μετοχές που θα προέλθουν από τα χρέη της ΑΓΝΟ προς αυτήν και η ΑΓΝΟ θα συμμετέχει με τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει. Με βάση αυτά, είπε ο βουλευτής, θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα εξυγίανσης που προτείνουν και θα κριθούν γι' αυτό. Η ΑΤΕ αφού θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης και είναι πεισμένη ότι η εταιρία είναι βιώσιμη θα διαθέσει και το 1,4 δισ. δρχ που απαιτείται για τον τεχνολογικά παραγωγικό προσανατολισμό της ΑΓΝΟ. Το ίδιο θα κάνει και με τα 5 δισ. δρχ που απαιτούνται για τα κεφάλαια κίνησης.

Ο Στ. Παπαγιώτου υπογράμμισε ότι με βάση τα παραπάνω και στο βαθμό που θα εξυγιαίνεται η εταιρία και θα δημιουργεί κέρδη θα μπορέσει μελλοντικά να επανέλθει στην αρχική μορφή, τη συνεταιριστική. Αυτή είναι, είπε, η μοναδική πρόταση που χρειάζεται σήμερα να εφαρμοστεί προκειμένου να σωθεί η ΑΓΝΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για την «ΑΓΝΟ»(2013-04-06 00:00:00.0)
Κατεβαίνουν αύριο στην Αθήνα(2003-06-04 00:00:00.0)
Απεργία σήμερα ενάντια στο ξεπούλημα(2003-05-30 00:00:00.0)
Καταγγέλλουμε το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ(2000-06-06 00:00:00.0)
Της ΑΤΕ η μεγαλύτερη προσφορά(2000-03-04 00:00:00.0)
Υποσχέσεις ...ΑΤΕ για την "ΑΓΝΟ"(1998-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ