Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντεπίθεση για τα δικαιώματά μας

Δυο χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές στην ΕΣΗΕΑ και τις τότε μεγαλόστομες και υποκριτικές διακηρύξεις της πλειοψηφίας της διοίκησης γίνεται ολοφάνερο ότι τίποτε ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Η ΕΣΗΕΑ συνεχίζει τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο, που οδηγεί σε αποτελμάτωση. Με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ και κυρίως του προέδρου του, η ΕΣΗΕΑ αδυνατεί να παρέμβει αποφασιστικά, για να αποτρέψει τις αρνητικές και ζημιογόνες για τον κλάδο εξελίξεις. Αδυνατεί να προστατεύσει τα συμφέροντα όλων των δημοσιογράφων, των νέων συναδέλφων μας, των συνταξιούχων. Αδυνατεί, ή δεν ενδιαφέρεται, να προστατεύσει την αξιοπρέπεια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και να συμβάλει αποφασιστικά στη διασφάλιση της θεμελιώδους αρχής ότι η πληροφορία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Και αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι η ΕΣΗΕΑ εξακολουθεί να δρα απομονωμένη από το υπόλοιπο μαζικό κίνημα.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια πραγματική ζούγκλα στην παραπληροφόρηση, που ευτελίζει αξίες και θεσμούς. Συχνά, η παραπληροφόρηση και η χυδαιότητα που αναβλύζει, από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ο κιτρινισμός και εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην έντυπη δημοσιογραφία, οδηγούν σε εξαχρείωση. Την κατάσταση αυτή την είχαμε επισημάνει, όταν με πλατύτερες δημοσιογραφικές δυνάμεις πριν δυο χρόνια επιχειρήσαμε ν' αλλάξουμε το σκηνικό, ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου. Προσκρούσαμε, όμως, στη μεθοδευμένη αντίδραση ορισμένων μηχανισμών και τις ανέξοδες υποσχέσεις, για εύκολες λύσεις, των τότε διεκδικητών του ΔΣ και σημερινής του πλειοψηφίας . Το αποτέλεσμα είναι σε όλους σήμερα φανερό. Η ΕΣΗΕΑ παραμένει σε αδράνεια και σιωπή.

Δυο χρόνια μετά τις εκλογές του 1997, οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, οι συνταξιούχοι, οι συνάδελφοι της ΕΡΤ και των άλλων ΜΜΕ προσπαθούν να βγουν από την παγίδα που τους έστησαν εργοδοσία και κυβέρνηση στο όνομα του "εκσυγχρονισμού". Πίστεψαν τότε οι συνάδελφοι τα λόγια τα "ωραία, τα μεγάλα", για να διαπιστώσουν ότι η σημερινή πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στο μόνο που επιδόθηκε με επιτυχία ήταν στον "εκσυγχρονισμό" των δημοσίων σχέσεων, ενώ η δράση της περιορίστηκε σε μια βιομηχανία από ανακοινώσεις.

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων και απογοήτευσε ακόμα και εκείνους που διατηρούσαν ελπίδες για κάτι καλύτερο... Η πλειοψηφία της σημερινής διοίκησης ολοκλήρωσε το πλαίσιο, μέσα στο οποίο εργοδοσία και κυβέρνηση επιδιώκουν να εγκλωβίσουν το δημοσιογράφο για να τον έχουν απλό διεκπεραιωτή αλληλοδιαπλεκομένων συμφερόντων ιδιοκτητών συγκροτημάτων και πολιτικής εξουσίας.

Οι εξελίξεις αυτές, που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, δεν προέκυψαν από μόνες τους. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί ευνοεί, ανέχεται και επιτρέπει την ασύδοτη δράση και συμπεριφορά των συγκροτηματαρχών ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

Εξίσου μεγάλες, όμως, είναι και οι ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, οι οποίες δεν αντέδρασαν, ανέχτηκαν και συναίνεσαν σ' αυτή τη ζημιογόνο, για τους δημοσιογράφους, κατάσταση. Σήμερα, η πλειοψηφία των συναδέλφων μας πλήττεται εργασιακά και οικονομικά. Οι συνταξιούχοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους, εκατοντάδες νέοι δημοσιογράφοι δουλεύουν σε καθεστώς "μαύρης εργασίας", οι μισθοί μειώνονται, οι ακόμα αρνητικότερες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις επελαύνουν, οι απολύσεις γενικεύονται, το κλίμα ανασφάλειας γίνεται εφιαλτικότερο, καθώς η πλειοψηφία της διοίκησης αποδεικνύεται ανίκανη να παρέμβει αποτελεσματικά και να δώσει λύσεις.

Δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες, απεμπολήθηκαν. Η υπογραφή της δίχρονης συλλογικής σύμβασης εργασίας χρησιμοποιήθηκε για τον "αφοπλισμό και το αποκοίμισμα του κλάδου", όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην ιδρυτική διακήρυξη της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοσιογράφων".Η πλειοψηφία της σημερινής διοίκησης παραδόθηκε άνευ όρων στους ιδιοκτήτες, χωρίς να πετύχει ούτε μια θεσμική κατάκτηση υπέρ των δημοσιογράφων. Ανέχτηκε τη διαμόρφωση ενός απογοητευτικά γκρίζου τοπίου στα ΜΜΕ, τη χυδαία εμπορευματοποίηση της είδησης και του ανθρώπινου πόνου, τη μείωση του κοινωνικού ρόλου του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Το νέο καταστατικό, που επιχειρεί να περάσει η πλειοψηφία της διοίκησης, είναι και αυτό μια από τις καολοστημένες "εκσυγχρονιστικές" παγίδες. Διατηρεί στην ουσία τις απαράδεκτες διατάξεις και περιορισμούς για την είσοδο νέων στην Ενωση, ενώ χαλκεύονται και άλλα δεσμά με την προώθηση της "εθνικής ταυτότητας" για τους δημοσιογράφους. Η ΕΣΗΕΑ και ο κλάδος, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης, είναι παντελώς ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη θύελλα που απειλεί να σαρώσει και τα ασφαλιστικά ταμεία μας. Είναι γνωστό, εξ άλλου, ότι η σημερινή πλειοψηφία του ΔΣ όχι μόνο δε βοήθησε θετικά τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και την υπονόμευσε, όταν αυτό απαιτούσαν τα "εκσυγχρονιστικά" αντιασφαλιστικά σχέδια.

Στην απερχόμενη διοίκηση, όμως, υπήρξαν και φωνές αντίστασης που αποτέλεσαν φραγμό στο κατρακύλισμα προς την αυθαιρεσία, το συμβιβασμό, την υποταγή. Ξεχωριστή παρουσία και στη διετία που πέρασε είχε ο Νίκος Καραντηνός.Με την αγωνιστική του διάθεση, τις ορθές συνδικαλιστικές θέσεις του απέτρεψε τα χειρότερα και σε δύσκολες περιπτώσεις διέσωσε το κύρος και την αξιοπρέπεια της Ενωσης.

Οι εκλογές, όμως, είναι μπροστά μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης όλων και δυναμικής πορείας του κλάδου για να βγούμε από το βάλτωμα και να λυτρωθούμε από τη "σιωπή θανάτου".

Τούτες οι εκλογές παρέχουν τη δυνατότητα να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Να αντεπιτεθούμε για τα δικαιώματά μας.

Μανώλης ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Υ.Γ. Το σημείωμα αυτό γράφονταν, όταν αποχαιρετούσαμε τον συνάδελφο Δημήτρη Μαθιόπουλο και γι' αυτό, θεωρώ υποχρέωσή μου, να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη, για τον θάνατό του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία σήμερα και αύριο στα ΜΜΕ(2017-10-24 00:00:00.0)
Παζάρια μακριά από τα προβλήματα των δημοσιογράφων(2017-07-01 00:00:00.0)
Ανάγκη η ανατροπή των συσχετισμών(2007-05-24 00:00:00.0)
Ελπίδα και προοπτική για αλλαγή των συσχετισμών(2005-06-05 00:00:00.0)
«Υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας»(2005-06-05 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το διετή "αφοπλισμό" του κλάδου(1997-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ