Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε θέση "απολογούμενου"

Η ηγεσία της ΝΔ αναλώνεται επιχειρώντας να πείσει ότι δεν υιοθέτησε τους "ισχυρισμούς της Ντιλάν" και ότι είναι "δύναμη ευθύνης"

Απεγνωσμένες προσπάθειες να απαντήσει στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι υιοθέτησε τους "ισχυρισμούς της Ντιλάν" καταβάλλει η ηγεσία της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να πείσει ότι είναι κόμμα "ευθύνης", που πάνω απ' όλα βάζει τους λεγόμενους εθνικούς στόχους. Ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει τη διαφοροποιημένη στάση ηγετικών στελεχών του κόμματος (Κ. Μητσοτάκης, Εβερτ) στο θέμα της παραίτησης του Κ. Σημίτη.

Η σκοπιά από την οποία η ηγεσία της ΝΔ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Οτσαλάν είναι ότι με τη στάση της οδήγησε στη "διεθνή απομόνωση" της χώρας και την εξέθεσε στα μάτια των "συμμάχων" και γι' αυτό πρέπει να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για "να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας".

Από αυτή τη σκοπιά, εξηγούν στη Ρηγίλλης, ζήτησαν από την κυβέρνηση να απαντήσει στους "ισχυρισμούς", όπως τους αποκαλούν, της Σεμσί Κιλίτς (Ντιλάν), τους οποίους σε καμία περίπτωση, όπως διευκρινίζουν, δεν υιοθετούν.

Από την Κρήτη, όπου περιόδευε την Κυριακή, ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για ένοχη σιωπή της κυβέρνησης "στα αμείλικτα ερωτήματα της ελληνικής κοινής γνώμης", αποστασιοποιούμενος φανερά από τους "ισχυρισμούς Ντιλάν", γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν και επέκρινε την κυβέρνηση για την τακτική της τεχνητής πόλωσης και τις ασφυκτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στον "Φλας", δήλωσε ότι στο σκέλος της συνέντευξης της Ντιλάν, που αφορά την "ερμηνεία" για τις πρόσφατες εξελίξεις, "δεν υπάρχει κανένας Ελληνας που να θέλει να υιοθετήσει αυτό το σκεπτικό".

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ επαναλαμβάνει το αίτημα για παραίτηση του Κ. Σημίτη και ότι η καλύτερη λύση θα ήταν εκλογές, αλλά δεν τις ζητάμε, γιατί δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε.

Μητσοτάκης - Εβερτ

Σε διαφορετικό μήκος κύματος όμως κινήθηκαν οι Κ. Μητσοτάκης και Μ. Εβερτ. Ο πρώτος, μιλώντας "κατ' ιδίαν" σε δημοσιογράφους, ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα "να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα" από την υπόθεση Οτσαλάν και γι' αυτό "χρειάζεται σύνεση και υπευθυνότητα και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι". Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι ο Κ. Σημίτης "αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να χειριστεί κρίσεις σε μεγάλα θέματα".

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε πριν από δεκαπέντε μέρες στο Κλίβελαντ του Οχάιο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη λύση της παραίτησης του Κ. Σημίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Λύνονται έτσι τα προβλήματα; Θα βοηθηθεί ο τόπος μας; Θα βοηθηθεί η πατρίδα μας; Εδώ είναι να δούμε πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα βοηθηθεί εάν όλοι συνδράμουμε". Ταυτόχρονα, ζήτησε από τον Κ. Σημίτη να συγκαλέσει είτε ο ίδιος είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ