Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
Αλλαγή διοίκησης για τα συμφέροντα των δημοσιογράφων

Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή 4 και 5 Μάρτη γίνονται οι αρχαιρεσίες για τη νέα διοίκηση της Ενωσης

Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης στην Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) γίνονται το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή, 4 και 5 Μάρτη.

Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου ο δημοσιογραφικός κόσμος αντιμετωπίζει πολλά οξυμένα προβλήματα, που συσσωρεύτηκαν και οξύνονται τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην τελευταία διετία της διοίκησης Μανωλάκου, εξαιτίας της συμβιβαστικής και "συναινετικής" τακτικής που ακολούθησε η πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ απέναντι στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιλογές για το χτύπημα θεμελιωδών οικονομικών, εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.

Αυτή η συμβιβαστική υποχωρητική τακτική της απερχόμενης υπό τον Α. Μανωλάκο διοίκησης της ΕΣΗΕΑ εκφράστηκε χαρακτηριστικά:

Με την υπογραφή, στην κυριολεξία τη νύχτα και πίσω από τις πλάτες των δημοσιογράφων, της απαράδεκτης 2ετούς συλλογικής σύμβασης - για πρώτη, ίσως, φορά στην ιστορία της ΕΣΗΕΑ. Που, όχι μόνον απεμπόλησε βασικά δικαιώματα, αλλά "αφόπλισε" τον κλάδο, βάζοντας στο γύψο εργασιακά δικαιώματα, με αποτέλεσμα οι μεγαλοϊδιοκτήτες, ασύδοτοι, να αμφισβητούν δικαιώματα και να διαμορφώνουν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας κατά τα συμφέροντά τους, ενόψει και της λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης αλλά και του εντεινόμενου εκδοτικού ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Με την υπογραφή ακόμα της απαράδεκτης συμφωνίας με την κυβερνητική διοίκηση της ΕΡΤ, που ξεπουλά βασικά επαγγελματικά δικαιώματα εκατοντάδων εργαζομένων δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι έχουν αφεθεί στο έλεος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας μπαίνουν στον Προκρούστη της κυβερνητικής αντιασφαλιστικής πολιτικής.

Σ' αυτές τις συνθήκες και με την αξιοπιστία του επαγγέλματος τραυματισμένη εξαιτίας των εκφυλιστικών φαινομένων παραπληροφόρησης κλπ. στα ΜΜΕ. Με τις μαζικές εξαγορές συνειδήσεων μέσω των κρατικών κονδυλίων (μυστικοσύμβουλοι της κυβέρνησης κλπ.), με τις "γκρίζες" λίστες ανεπιθύμητων και ευνοούμενων της κυβέρνησης, με τις ανοιχτές απειλές, δίκες και καταδίκες άλλων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης για τη φίμωση της πολιτικής κριτικής. Σ' αυτή, ακριβώς, την γκρίζα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και για την οποία η απερχόμενη διοίκηση Μανωλάκου, ουσιαστικά, αδιαφόρησε, περιοριζόμενη, στην καλύτερη περίπτωση, σε κάποιες ανακοινώσεις για την τιμή των όπλων, οι δημοσιογράφοι καλούνται να βγάλουν τα αναγκαία διδάγματα και να στηρίξουν - ψηφίσουν στις εκλογές εκείνες τις δυνάμεις και τους συναδέλφους που μπορούν πραγματικά να αντισταθούν και να συμβάλουν αποφασιστικά στην αγωνιστική ανασυγκρότηση της ΕΣΗΕΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μπροστά στην απογοήτευση του κλάδου και για να παραμείνει η Ενωση υπό τον έλεγχο της σημερινής πλειοψηφίας, ενόψει των εκλογών τα "Συνασπισμένα" διαπλεκόμενα συμφέροντα, με βάση προσωπικές, κυβερνητικές και κομματικές διαπλοκές και με παρασκηνιακές συνεργασίες για αλληλοϋποστήριξη, επιχειρούν την επανεκλογή τους στη διοίκηση της Ενωσης, φυσικά όχι για όφελος του δημοσιογραφικού κλάδου...

Η "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" συμμετέχει και διεκδικεί την ψήφο των δημοσιογράφων για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση συμβιβασμού και υποταγής που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια με τη διοίκηση Μανωλάκου. Για να μπορέσει έτσι ο δημοσιογραφικός κόσμος να παρέμβει αποτελεσματικά, να αποτρέψει τα χειρότερα που προετοιμάζονται σε βάρος του δημοσιογραφικού κόσμου.

Στο ψηφοδέλτιο της "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι: Γιαννακόπουλος Λευτέρης, Γκουντούνα Δήμητρα, Ελληνούδη -Περλέγκα Αριστούλα, Ζαγγανάς Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα (Γαρυφαλλιά), Κωβαίος Κώστας, Μουσγάς Γιώργος, Σκιαδόπουλος Αρης και Φωτούλας Γιάννης.

Η "Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνεργασία" στηρίζει, επίσης, και ψηφίζει την υποψηφιότητα του αγωνιστή παλαίμαχου δημοσιογράφου Νίκου Καραντηνού στη θέση του Α αντιπροέδρου και στη θέση του γεν. γραμματέα της ΕΣΗΕΑ τον δημοσιογράφο Μανόλη Μαθιουδάκη.Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου είναι οι: Ν. Κιάος, Α. Μανωλάκος, Α. Σταματόπουλος, για τη θέση α αντιπροέδρου υποψήφιος, εκτός από τον Ν. Καραντηνό, είναι και ο Ν. Γαβαλάς. Για τη γεν. γραμματεία, εκτός του Μ. Μαθιουδάκη, υποψήφιοι είναι και οι: Λυκιαρδοπούλου Χρ. και Μ. Παπάζογλου. Στη θέση του ταμία υποψήφιοι είναι οι Κ. Στεριώτης και Δ. Λεβεντάκος, ενώ για τη θέση β αντιπροέδρου υποψήφιοι είναι οι Π. Σόμπολος και Γ. Μέρμηγκας.

Για την εκλογή των 6 μελών του ΔΣ συμμετέχουν, πέραν της "Δημοσιογραφικής Αγωνιστικής Συνεργασίας",και οι παρακάτω συνδυασμοί: "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ", "ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΣΗΕΑ", "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ" και "ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ".

Στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο διεκδικεί την επανεκλογή της η επιτυχημένη σημερινή πρόεδρος Ελένη Τράιου.Εκτός των άλλων, συμμετέχει ως υποψήφιος και ο Εμμανουήλ Γαρυφαλλάκης.Και οι δύο παραπάνω υποψήφιοι στηρίζονται από τη ΔΑΣ.

Ως εκπρόσωπος του "Ρ" στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ είναι υποψήφιος ο συνάδελφος Παναγιώτης Ράμμος.

Ως εκπροσώπους των συνταξιούχων δημοσιογράφων στο Μεικτό Συμβούλιο της Ενωσης, η "Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνεργασία" στηρίζει - ψηφίζει τους υποψηφίους: Εξάρχου - Τσιγκούνη Κωνσταντίνα και Φωτάκη Παναγιώτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ