Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΝΕΜΠΙΟΛΟ
Φιέστα οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πολιτικές προεκτάσεις παίρνει πλέον η αντιπαράθεση Νεμπιόλο - Αθήνας για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. "Οι σφαίρες που έπεσαν και από τις δύο πλευρές έχουν προκαλέσει μια τεράστια έκρηξη", σχολίασε σε τηλεγράφημά του το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων "Ασοσιέιτεντ Πρες". Κάπως έτσι έχει η κατάσταση, καθώς το MEGA, κάνοντας σίριαλ τις δηλώσεις Νεμπιόλο, πρόβαλε χτες το δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Κυνικός ο Ιταλός παράγοντας, παραδέχτηκε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι πλέον μια ωραία φιέστα και τίποτα περισσότερο. Επιπλέον, κατηγόρησε την ελληνική αθλητική ηγεσία, ότι καλλιέργησε την αντιπαράθεση προκειμένου "οι Ελληνες να ξεχάσουν τα οικονομικά και πολιτικά τους προβλήματα". Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο πρόεδρος της ΙΑΑΦ ισχυρίστηκε ότι έδωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Αθήνα αισθανόμενος τύψεις, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι τη διοργάνωση ανέλαβε η Ελληνική Ομοσπονδία επειδή προσέφερε "γην και ύδωρ" και μάλιστα σε μια στιγμή που η ΙΑΑΦ βρισκόταν σε δύσκολη θέση όταν το Μεξικό επέστρεψε τη διοργάνωση. "Φεύγω με αγάπη από την Αθήνα και θα επιστρέψω με την ίδια αγάπη στον Πειραιά, προκειμένου να φάω ψάρια με πραγματικούς φίλους και όχι με αυτούς που βρήκα στο "Αθήνα '97" κι οι οποίοι δεν άξιζαν την εκτίμησή μου", κατέληξε.

Στις προκλήσεις του προέδρου της ΙΑΑΦ απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Θ. Πάγκαλος. Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Πρ. Νεμπιόλο για απρέπεια, επειδή "παρέβη το βασικό κανόνα συμπεριφοράς των αθλητικών παραγόντων να μην ανακατεύουν την πολιτική με τον αθλητισμό", υπενθυμίζοντάς του παράλληλα, ότι η Ιταλία έχει κι αυτή προβλήματα με γειτόνους της, ενώ για την αντιμετώπιση του τρομακτικού προβλήματος της μαφίας γίνονται πολύ συχνά στρατιωτικές επιχειρήσεις. "Η Ρώμη δε θα πάρει τους αγώνες, επειδή η Αθήνα είναι καλύτερη κι επιπλέον γιατί η πρωτεύουσα της Ιταλίας διοργάνωσε πρόσφατα (1960) Ολυμπιακούς Αγώνες", κατέληξε ο Θ. Πάγκαλος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αθλητισμού της Ιταλίας, Μ. Πεσκάντε, δικαιολόγησε στον ιταλικό Τύπο την έκρηξη Νεμπιόλο, τονίζοντας ότι "δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από τη στιγμή που βρέθηκε μπροστά σε ένα άδειο στάδιο". Παράλληλα όμως με τηλεγράφημά του στον πρόεδρο της ΕΟΑ Λ. Νικολάου προσπάθησε να αποφορτίσει το κλίμα. "Η οργάνωση ήταν τέλεια κι ήταν τιμή μου να ξαναβρεθούμε ως φίλοι σ' ένα κλίμα εορταστικό που κανένας θυελλώδης άνεμος, που κάποιες φορές απειλεί τον ορίζοντα, δε θα μπορούσε να σκιάσει", υπογράμμισε. Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον πρόεδρο της ΕΟΑ και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ. Σύμφωνα με παρατηρητές "η μάχη Ρώμης - Αθήνας αναμένεται σκληρότερη καθώς οι Ιταλοί αισθάνονται ότι χάνουν διαρκώς έδαφος". Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι ο Πρ. Νεμπιόλο "ως δημόσιο πρόσωπο στο οποίο μάλιστα δόθηκε πλουσιοπάροχα πρόσβαση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σωστά υποβλήθηκε σε κριτική και αξιολόγηση από την κοινή γνώμη" και χαρακτήρισε σφάλμα τη δημιουργία ενός δίπολου "στη μια πλευρά του οποίου θα είναι ο ελληνικός αθλητισμός και στην άλλη ο Πρ. Νεμπιόλο".

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ