Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πλευρό των ναυτεργατών

Του Σάββα ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ*

Οι ναυτεργάτες και όλος ο ελληνικός λαός έχουν να κρίνουν στις 22 Σεπτέμβρη τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τους, με βάση την εμπειρία που απόκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Τι τους υποσχέθηκαν;

Τι πραγματοποιήθηκε;

Ποια η θέση των κομμάτων στους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν και τους πολιτικούς στόχους που πρόβαλλαν;

Αυτή η πλούσια κοινωνική και πολιτική εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί για το ποιος είναι με ποιον και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήταν στην πρωτοπορία των αγώνων.

Μετά την πτώση της δικτατορίας το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ανασυντάσσεται, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί σειρά νόμων και το Νόμο 330/76, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδημοκρατικός, αντισυνταγματικός. Οι ναυτεργάτες εξαιρούνται από σειρά άρθρων αυτού του νόμου και ειδικά από το άρθρο που καταργεί την προϋπάρχουσα νομοθεσία. Το 1982 ψηφίζεται ο 1264 για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαιρεί τους ναυτεργάτες από το νόμο. Το 1981 - 1982 καθαιρεί τη μόνη δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση στις ναυτεργατικές οργανώσεις. Ηταν τυχαίο; Η ήταν και παραμένει συνειδητή πολιτική επιλογή που σηματοδοτεί τις εξελίξεις;

Την ίδια περίοδο υπόσχονται επίγειους παραδείσους στην εργατική τάξη και στον εργαζόμενο λαό, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία.

Επίγειους παραδείσους που εξασφαλίζονται μέσα στα πλαίσια της ΕΟΚ. Τι πραγματοποιήθηκε την τελευταία 20ετία;

Ζούμε τον αφελληνισμό της ναυτιλίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Ζούμε την αποβολή 94.000 Ελλήνων ναυτεργατών μέσα από τα πλοία την τελευταία 20ετία. Ζούμε την αύξηση της ανεργίας σε στεριά και θάλασσα. Ζούμε μια πολιτική παρατεταμένης λιτότητας, σε μισθούς, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες κοινωνικές δαπάνες.

Σήμερα ζούμε στον αστερισμό της Συνθήκης του Μάαστριχτ που επιβάλλει την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίου, χωρίς εθνικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις. Καταληστεύουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και το εργατικό δυναμικό και λογαριασμό δε δίνουν.

Αυτή την πολιτική ψήφισαν και υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΠΟΛ.ΑΝ., ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ. Αυτή την πολιτική θα προωθήσουν και μετά τις 22 του Σεπτέμβρη, με αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας με τους μικρούς συνεταίρους τους. Αυτή η πολιτική μας έφερε τα ανασφάλιστα πλοία τύπου "Μάρκο Πόλο" με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς, τον ολοκληρωτικό αφελληνισμό στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές. Αυτή η πολιτική των δυνάμεων του μααστριχτικού τόξου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποβληθούν 15.000 Ελληνες ναυτεργάτες, γιατί είμαστε ακριβοί ως εργαζόμενοι, ως παραγωγική δραστηριότητα, όπως λένε και περιορίζουμε τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική έχει ως μέτρο σύγκρισης το φθηνότερο "εργατικό κόστος" στον πλανήτη Γη. Εάν βρει φθηνότερη εργατική δύναμη το κεφάλαιο, στο υπερπέραν, πιθανά να μας εκβιάζει ότι εκεί θα τοποθετήσει τα κεφάλαιά του. Μπορεί αυτή η πολιτική να είναι εκσυγχρονιστική και προοδευτική;

Οδηγεί στην κοινωνική οπισθοδρόμηση με μοναδικό κερδισμένο το πολυεθνικό κεφάλαιο. Μετατρέπει τη χώρα σε "μπανανία" και ξέφραγο αμπέλι. Οδηγεί στη χρεοκοπία του ΝΑΤ και των άλλων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, διογκώνει τα ελλείμματα, αφαιρεί τις κοινωνικές κατακτήσεις, υπονομεύει την κοινωνική, οικονομική συνοχή της χώρας μας, της εδαφικής ακεραιότητας και της αμυντικής ικανότητας.

Ποιος δε γνωρίζει ότι στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές, με την άρση του προστατευτισμού και την είσοδο των ανασφάλιστων πλοίων με σημαίες ευκαιρίας, θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος προβλημάτων σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων της χώρας μας;

Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι κάθετα αντίθετο στην άρση του προστατευτισμού (Cabotage), στον αφελληνισμό της ναυτιλίας και της παραγωγικής βάσης.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη εγγύηση για να δοθεί η μάχη στις 23 Σεπτέμβρη από καλύτερη θέση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων της χώρας μας.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αταλάντευτα πάλεψε τη θεωρία της "ψωροκώσταινας" που αναπαράγεται από τις δυνάμεις του μααστριχτικού τόξου.

* Ο Σάββας Τσιμπόγλου είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α Πειραιά, Α γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΝ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενιαία η πάλη ναυτεργατών - επιβατών - νησιωτών(2012-04-08 00:00:00.0)
Δραματική όξυνση των προβλημάτων σε όλα τα μέτωπα(1998-06-07 00:00:00.0)
Με αύξηση...1% "ξηλώνονται" οι εφοπλιστές!(1998-05-23 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία για συντονισμό δράσης από την ΠΕΜΕΝ(1997-12-13 00:00:00.0)
Θέλουν κι άλλα οι εφοπλιστές!(1997-12-12 00:00:00.0)
Νέο πλήγμα με το φορολογικό(1996-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ