Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συντηρητική πολιτική έχει ήδη αυτοδυναμία
  • Ζητούμενο η ισχυρή αντιπολίτευση που θα υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων
  • Για έναν τέτοιο στόχο η μόνη κερδισμένη ψήφος για τους εργαζόμενους είναι στο ΚΚΕ
  • Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στην Εθνική Τράπεζα

Κενό κυβέρνησης δε θα υπάρχει. Κενό φιλολαϊκής πολιτικής θα έχουμε. Η συντηρητική πολιτική έχει ήδη αυτοδυναμία, δεν περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών για να το διαπιστώσει. Το πρόβλημα για το λαό είναι αν την επομένη των εκλογών θα υπάρχει ένα ισχυρό ανάχωμα σ' αυτήν την πολιτική. Κι αυτό το ανάχωμα σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το ΚΚΕ.

Τις διαπιστώσεις αυτές έκανε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας με τους εργαζόμενους στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αιόλου. Στις τρεις συγκεντρώσεις που έγιναν στη διάρκεια της περιοδείας, αλλά και στις επιμέρους συζητήσεις, εκφράστηκε έντονα η δυσαρέσκεια των εργαζομένων, τόσο για τον εμπαιγμό που υφίστανται από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, όσο και από την πρόσδεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του χώρου στις επιλογές των δυνάμεων, που υπερασπίζουν το Μάαστριχτ και αφοπλίζουν με την τακτική τους τα συνδικάτα. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι θα ήταν τυχοδιωκτισμός για το ΚΚΕ να μιλάει για κυβερνητική συνεργασία με δυνάμεις, με τις οποίες έχει ριζικά διαφορετική γραμμή πλεύσης. Συνεργασία, είπε, θα κάνουμε μέσα στο λαϊκό κίνημα, για να αντιπαλέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές. Στο φόβο που εξέφρασαν διάφοροι εργαζόμενοι για το πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση, αν δεν εξασφαλιστεί αυτοδυναμία η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: Να φοβάστε για το τι κυβέρνηση θα βγει και όχι για το αν θα βγει. Να σκέφτεστε από τώρα το πώς θα υπάρχει αντίσταση, φρένο στα αντεργατικά σχέδια που έχουν στα συρτάρια τους. Και με δεδομένο ότι την επομένη των εκλογών δε θα υπάρχει λαϊκή κυβέρνηση, το ζητούμενο είναι τι αντιπολίτευση θα υπάρχει. Εμείς λέμε καθαρά πως αντιπολίτευση ισχυρή υπέρ των εργαζομένων μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ.

Αναφερόμενη ειδικά στην προοπτική που υπάρχει για την Εθνική Τράπεζα η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: Με την πολιτική που ακολουθείται είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησής της. Στο μέλλον το πιο πιθανό είναι ότι μόνο κατ' όνομα θα είναι ελληνική τράπεζα, καθώς μέσω του χρηματιστηρίου και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα περάσει σε ξένα χέρια. Σκεφτείτε, επανέλαβε, την επικείμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την άρση της μονιμότητας, το μοίρασμα της κάθε θέσης εργασίας σε τρεις ανέργους. Σε όλα αυτά πρέπει να υπάρχει αντίβαρο. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση αυτού του αντίβαρου. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης. Οπου αλλού πάει η ψήφος είναι χαμένη για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους.

Πριν από την περιοδεία η Αλ. Παπαρήγα συνοδευόμενη από τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος Κράτη Κυριαζή και Ζηνοβία Σταματοπούλου συναντήθηκε με τον διοικητή της Εθνικής Θόδωρο Καρατζά, με τον οποίο η αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε μια σύντομη συζήτηση για τις προοπτικές της τράπεζας στο περιβάλλον που διαμορφώνει ο στόχος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ