Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Η μειονότητα στο περιθώριο

Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού υπόσχονται κάθε φορά, αλλά την επομένη ξεχνάνε τη μουσουλμανική μειονότητα. Το ΚΚΕ βρίσκεται πάντα κοντά τους, αναγνωρίζουν οι ίδιοι

Μπορεί τυπικά να θεωρούνται ισότιμοι πολίτες, όμως, ουσιαστικά, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ελληνες. Ο λόγος για τους μουσουλμάνους της Κομοτηνής. Κανένας τους δεν εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία ή οργανισμό, ούτε και στις τράπεζες. Ακόμη και η θέση σκουπιδιάρη στα απορριμματοφόρα του δήμου θεωρείται απροσπέλαστη γι' αυτούς τους ανθρώπους. Η ανεργία πλήττει περισσότερο τη νεολαία. Η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση που κινδυνεύει να χαθεί για όλη τη νεολαία, ένα παραπάνω δεν ισχύει για τους νέους της μειονότητας.

Το ΚΚΕ ήταν πάντα στο πλευρό τους και με κάθε αφορμή έφερνε τα προβλήματα στη Βουλή και στις αρμόδιες υπηρεσίες, πάλευε και παλεύει για τη λύση τους. Αυτό φάνηκε και από την περιοδεία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία στις συνοικίες της Κομοτηνής. "Το ΚΚΕ δεν έρχεται μόνο στις εκλογές, αυτό το παραδεχόμαστε", λέει ο Μεχμέτ και ρωτάει πόσους ψήφους πρέπει να πάρει το Κόμμα στο νομό για να βγάλει βουλευτή. Και όταν του εξήγησαν, μονολόγησε: "Αν τελικά η μειονότητα έβαλε μυαλό και ψηφίσει το ΚΚΕ τότε μπορούμε να ελπίζουμε για πραγματική εκπροσώπηση στη Βουλή".

Τα μουσουλμανικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι στην πλειοψηφία τους ερειπωμένα κτίρια, χωρίς αυλές. Για προαύλιο χρησιμοποιείται η περιφραγμένη ταράτσα. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δε θεωρείται δικαίωμα, αλλά κερδίζεται με κλήρωση. Το Τζελάρ Μπμαγιάρ το μουσουλμανικό Γυμνάσιο - Λύκειο δεν μπορεί να απορροφήσει όλους τους υποψήφιους και έτσι αυτοί επιλέγονται με κλήρωση και μάλιστα η φοίτηση δεν είναι δωρεάν. Οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για μόρφωση για όλους στην πράξη δεν έχει καμία εφαρμογή. Οι μαθητές του Δημοτικού συνήθως ξεκινούν το σχολείο τον Νοέμβρη, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν στα βαμβάκια (μέσα ή έξω από το νομό Ροδόπης) μαζί με τους γονείς τους για να βγάλει τα προς το ζην η οικογένεια. Μια ολόκληρη συνοικία με 300 σπίτια δεν έχει ηλεκτρικό. Η περιοχή έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια στο σχέδιο πόλης, όμως η ΔΕΗ δεν έφτασε ακόμη. Στο συνοικισμό του Ηφαιστου όπου ζουν 3.000 άνθρωποι, το 40% είναι άνεργοι και όσοι είναι τυχεροί δουλεύουν σε φορτοεκφορτώσεις. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσουν.

"Οι μεγάλοι τρώνε τα λεφτά και οι νέοι μένουν στην ανεργία. Εχω 4 παιδιά και για να ζήσουμε πουλάω τσιγάρα που αγοράζω από τους ρωσοπόντιους", λέει ο Χουσνί Ασίφ.Ο 20χρονος Μουμίν παραπονιέται: "Δεν έχουμε λεφτά και έτσι δεν μπόρεσα να πάω στο Γυμνάσιο. Αλλά και δουλιές δεν έχουμε". Τέλος, για να αποδείξει ότι οι ανισότητες στη μόρφωση είναι πραγματικότητα λέει: "Από 5.000 οικογένειες βγήκαν μόνο 3 δάσκαλοι".

Ολα αυτά δεν είναι καινούργια προβλήματα. Χρόνια τώρα οι μουσουλμάνοι τα ζουν στο πετσί τους. Χρόνια απαιτούν από την πολιτεία να τους αντιμετωπίζει σαν Ελληνες πολίτες. Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του δικομματισμού υπόσχονται και τα κόμματα δηλώνουν συμπαραστάτες, όμως η πράξη επιβεβαιώνει ότι όλοι τους κοροϊδεύουν.

Ο Φαϊκ Φαϊκ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο νομό Ροδόπης, βάζει και την άλλη διάσταση του μεγάλου προβλήματος, πέρα από αυτή των διακρίσεων."Κάνουν ό,τι μπορούν για να καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στον κόσμο σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, γιατί ξέρουν ότι έτσι μπορούν να μας αποπροσανατολίζουν και, αντί να παλεύουμε για τη λύση των προβλημάτων ενωμένοι, να αντιδικούμε μεταξύ μας. Είναι καιρός ο κόσμος να ψηφίσει το ΚΚΕ, γιατί ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει δύναμη για τον ίδιο το λαό", υπογραμμίζει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ