Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ δε δημοπρατεί τους καημούς του λαού
  • Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μήνυμα ότι τα μέτρα τους δε θα περάσουν
  • Τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, στα κεντρικά γραφεία στον Αλιμο, επισκέφθηκε ο Μήτσος Κωστόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας

"Μπήκαμε στην τελική ευθεία προς την κάλπη. Αλλά εμείς δίνουμε τον εκλογικό αγώνα χωρίς αναβολικά... Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να βγει στη δημοπρασία, όπως κάνουν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Εμείς δεν πρόκειται να δημοπρατήσουμε τους καημούς του λαού. Εκατό χιλιάδες θέσεις εργασίας ο ένας, εκατόν ογδόντα ο άλλος. Δέκα χιλιάδες στους αγρότες ο ένας, ολόκληρο σύστημα ο άλλος...". Με τις φράσεις αυτές, που σκιαγραφούν με ακρίβεια το προεκλογικό σκηνικό, που έστησαν οι δύο μονομάχοι, άρχισε την ομιλία του στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ στα κεντρικά γραφεία στον Αλιμο, ο Μήτσος Κωστόπουλος,υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β Εκλογική Περιφέρεια Αθήνας.

Αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε έδειξε πως πολλοί εργαζόμενοι, αν μη τι άλλο, δε θα πατήσουν την μπανανόφλουδα των υποσχέσεων και των "προγραμμάτων" που ξεχνιούνται την επομένη των εκλογών. Γι' αυτό και οι ερωτήσεις "χτυπούσαν στο ψαχνό" των προβλημάτων. Οσο και αν επιδιώκουν κάποιοι να αποπροσανατολίσουν, οι αγωνίες του εργαζόμενου κόσμου "βγαίνουν". Τι θα γίνει με τον ΟΑΕΔ και την ανεργία; Γιατί το ΚΚΕ δε συνεργάζεται με τα υπόλοιπα κόμματα; Δε θα πρέπει να εξοπλιστούμε, αφού ο κίνδυνος της Τουρκίας είναι υπαρκτός; Και αυτό έγινε γιατί στο πρόσωπο του υποψήφιου κομμουνιστή βουλευτή είδαν έναν φερέγγυο συνομιλητή. Εναν άνθρωπο, που δε μασάει τα λόγια του, που δεν ψελλίζει μισές αλήθειες. Αλλωστε, τα διαπιστευτήριά τους οι κομμουνιστές τα έχουν δώσει στους καθημερινούς αγώνες. Ηταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που είχε αντιπαλέψει το νόμο του ΠΑΣΟΚ που παραδίδει το ταμείο του ΟΑΕΔ στους εργοδότες.

Ο άνεργος θέλει δουλιά. Αυτό είναι το ζητούμενο

Αναφερόμενος στην αποστολή του ΟΑΕΔ, θύμισε ότι "είναι το εγγόνι του Ταμείου Αλληλεγγύης που ξεκινάει από το Λαύριο. Εκεί οι εργάτες είχαν ένα μικρό ταμείο που δίνανε από δυο δεκάρες, ένα πενηνταράκι, που δίνονταν σε όποιον εργάτη πάθαινε κάποιο ατύχημα ή τον έδιωχνε ο Σκέμπερης. Αυτό, σιγάσιγά, με τους αγώνες της, η εργατική τάξη το έκανε Ταμείο Ανεργίας. Αυτό είναι ο ΟΑΕΔ και πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Ας αφήσουν, λοιπόν, τις φιλολογίες περί "κοινωνικών εταίρων" και "επιδομάτων". Ο άνεργος θέλει δουλιά. Αυτό είναι το ζητούμενο... Αλλά και οι βιομήχανοι νομίζουν πως με το 0,5% που δίνει ο εργαζόμενος θα καζαντίσουν; Ετσι θα ορθοποδήσει η βιομηχανία; Αυτά είναι για να βολεύονται οι κομπιναδόροι, δεν είναι όμως η λύση".

"Ο νέος προϋπολογισμός που έχουν στα συρτάρια τους και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - προειδοποίησε ο Μήτσος Κωστόπουλος - θα κάνει "νέα βουτιά" στις τσέπες των εργαζομένων. Ετσι προγραμματίζουν να εξοφλήσουν τα 35 τρισ. του δημόσιου χρέους. Αυτό σημαίνει 15 εκατομμύρια για μια τετραμελή οικογένεια. Ποιος τα έχει αυτά; Πόσο θα κρατήσει αυτή η λιτότητα; Είναι, όμως, μοιραίο να πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι; Αναρωτήθηκε ο ομιλητής. Η θέση του ΚΚΕ δεν έχει μόνο ηθική διάσταση, αλλά και οικονομική. Οσο μειώνεις τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, τόσο τροφοδοτείται η κρίση της εγχώριας παραγωγής και η ανεργία. Γιατί οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι δεν αγοράζουν μοντελάκια από το Παρίσι, αλλά είδη πρώτης ανάγκης.

Από το φαύλο αυτό κύκλο - συνέχισε - μπορούμε να βγούμε. Υπάρχουν περιθώρια. Είναι τα χρήματα που κλέβονται μέσα από τις υπερτιμολογήσεις των δημόσιων έργων. Είναι τα χρήματα που καρπώνονται οι εμποροβιομήχανοι - οι περισσότεροι - από τη φοροδιαφυγή και τις μεθοδεύσεις των υπερτιμολογήσεων και των υποτιμολογήσεων. Είναι το πακέτο Ντελόρ που καταλήγει στις τσέπες των "επιτήδειων", αντί να πηγαίνει σε παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία, στη γεωργία και τη βιοτεχνία".

Ορθώστε το ανάστημά σας

Εξηγώντας τη θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα των συνεργασιών με άλλα κόμματα, είπε: "...είμαστε το κόμμα των συνεργασιών και των συμμαχιών. Αλλά, δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις γι' αυτές τις συμμαχίες σε προγραμματική βάση". Τέλος, ο Μήτσος Κωστόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους, μπροστά στην κάλπη, "να κάνουν σωστό μέτρημα και να ορθώσουν το ανάστημά τους". Να μην παγιδευτούν από τις λεπτομέρειες, αλλά να δουν την ουσία. Να μη δώσουν αυτοί, με την ψήφο τους, το μαστίγιο να τους χτυπήσουν.Γιατί - όπως υπογράμμισε - τα όσα θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές καμιά σχέση δεν έχουν με την προεκλογική παροχολογία.

Ψήφος στο ΚΚΕ - κατέληξε - σημαίνει ψήφος πάλης, ψήφος - μήνυμα ότι τα μέτρα τους δε θα περάσουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ