Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ζει στους αγώνες για τον κόσμο που ονειρεύτηκε
Τα 48 χρόνια που πέρασαν από τη δολοφονία του δεν έφεραν τη λήθη. Το παράδειγμά του διαπαιδαγωγεί, οδηγεί και τους σημερινούς αγωνιστές, φωτίζει όλο και πιο λαμπρά τα βήματά τους

Ο Νίκος Μπελογιάννης
Ο Νίκος Μπελογιάννης
Σαράντα οκτώ χρόνια πριν, σαν σήμερα, ο άνθρωπος με το γαρίφαλο έπεφτε νεκρός από τα βόλια του μετεμφυλιακού καθεστώτος της χώρας, παρά τη διεθνή κατακραυγή και απαίτηση για απελευθέρωσή του. Η θυσία του Νίκου Μπελογιάννη, η αξιοπρέπεια, με την οποία αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα, η μέχρι τέλους πίστη του στα ιδανικά του κομμουνισμού έμειναν στην ιστορία, πείσμωσαν και ατσάλωσαν τους συντρόφους του. Το παράδειγμά του φώτισε το δρόμο και τα βήματα των μετέπειτα αγωνιστών, που τον κράτησαν ως σήμερα ζωντανό στην καρδιά και στη μνήμη τους, δίνοντας την απάντηση σε εκείνους που πίστεψαν πως σκότωναν μαζί με τον άνθρωπο τα ιδανικά και τους στόχους του.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αμαλιάδα, τιμούν και φέτος τον Νίκο Μπελογιάννη, τον τιμούν αγωνιστικά όπως πρέπει σε έναν αγωνιστή. Το Σάββατο η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ διοργανώνει στις 7.30μ.μ. κατάθεση στεφανιών στο μνημείο, στην πλατεία που φέρει το όνομά του. Αμέσως μετά στις 8.30μ.μ. η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση είναι αφιερωμένη στον ήρωα κομμουνιστή. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Αγίου Αθανασίου, με ομιλητή τον Κώστα Μαραγκουδάκη, υποψήφιο με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσουν και υποψήφιοι στον νομό Ηλείας.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καλεί το λαό του νομού να πάρει μέρος στη συγκέντρωση, τον καλεί ακόμα να ψηφίσει ΚΚΕ «για να ηττηθεί η μοιρολατρία, να ανοίξει ο δρόμος στη λαϊκή αντεπίθεση, να δυναμώσει το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό, να ενισχυθεί η πρόταση για το λαϊκό μέτωπο».

«Με ΚΚΕ ισχυρό - τονίζεται στην ανακοίνωση - μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο σε μια λαϊκή εξουσία, έτσι θα έρθει και η δικαίωση της θυσίας του Νίκου Μπελογιάννη που με τη δράση του χάραξε την ιστορική πορεία του ΚΚΕ».

Στον Πειραιά

Η Αχτίδα Κοκκινιάς - Κορυδαλλού της ΚΟΠ του ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος στο πολιτικό μνημόσυνο του Ν. Μπελογιάννη, σήμερα Πέμπτη, 30/3, στις 5.30μ.μ., στο Γ' νεκροταφείο Νίκαιας. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής της Β' Πειραιά.

Προσφέρουν στη μνήμη του
  • Ο Λεωνίδας Πάτσης στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη προσέφερε στην ΚΟΒ Αμαλιάδας 50.000 δραχμές.
  • Η σ. Ορσα προσφέρει στο ΚΚΕ 200.000 δρχ. για τις εκλογές στη μνήμη των γονιών της ΧΑΡΙΛΑΟΥ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, των σκοτωμένων αδελφών της ΑΛΕΚΟΥ και ΤΑΚΗ και των συντρόφων της ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, που ο μεν Νίκος εκτελέστηκε στις 30 Μάρτη 1952, ο δε Γιώργος πέθανε ξαφνικά στις 22 Μάρτη 1972.
  • Ο Δ. Κανελλόπουλος στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ προσφέρει για την εκλογική μάχη του ΚΚΕ στην ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» 15.000 δρχ.
  • Η οικογένειαΒασίλη Σακέττα στη μνήμη του αξέχαστου συμπατριώτη τους, λαϊκού αγωνιστή, ήρωα ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και για τα 57 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org