Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Η εργατική τάξη θα σηκώσει κεφάλι»

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα στο εργοστάσιο ιματισμού «ΕΥΡΩΡΑΠΤΙΚΗ»

Σε αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές, ώστε «να οικοδομήσουμε τον πόλο της αντιπολίτευσης, να τους πανικοβάλουμε και στην πορεία να τους νικήσουμε» κάλεσε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα τους εργαζόμενους της επιχείρησης «ΕΥΡΩΡΑΠΤΙΚΗ», που επισκέφθηκε χτες το πρωί μαζί με τον Δ. Θεοδώρου, υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος στη Β` Αθήνας και πολυμελή αντιπροσωπεία του Κόμματος.

Οι ραπτομηχανές σίγησαν, οι εργάτριες και οι εργάτες συγκεντρώθηκαν γύρω από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, άκουσαν για τις θέσεις του Κόμματος και έθεσαν τις δικές τους ανησυχίες για τα προβλήματα που τους απασχολούν και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν. Στις αρνητικές εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις, στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζονται για μετά τις εκλογές, αναφέρθηκε εκτεταμένα η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε: «Κανένας δεν μπορεί να πει είμαι ασφαλής. Ακόμα και αυτοί που θα έχουν σταθερή δουλιά, και θα είναι πολύ λίγοι, θίγονται και θα θιχτούν περισσότερο από τα μέτρα που εφαρμόζονται στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλιση, από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής».

Αναφερόμενη στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας, επισήμανε: «Χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος εξάγγειλε τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού 15.000 ανδρών και το παρουσίασαν και σαν θέσεις εργασίας. Ποια μάνα θεωρεί θέση εργασίας για το παιδί της να γίνει μισθοφόρος που θα τον στέλνουν με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις πότε στο Κόσσοβο, πότε στην Ουκρανία και αλλού; Δε θα βρουν οι νέοι άνθρωποι διέξοδο με το να γίνουν μισθοφόροι». Τόνισε πως «θα θέλαμε να 'ρθουν τα πάνω κάτω σε αυτές τις εκλογές. Είναι ρεαλιστικό η λαϊκή νίκη, να βρεθούν με κομμένη ανάσα το βράδυ της Κυριακής οι μονομάχοι, να ενισχυθεί το ΚΚΕ και να οικοδομηθεί ο πόλος της αντιπολίτευσης, το αντίπαλο δέος. Είμαστε ανήσυχοι για αυτά που έρχονται, όμως είμαστε και αισιόδοξοι, γιατί πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη θα σηκώσει κεφάλι».

Δεν είναι πανίσχυροι οι από πάνω

Ζεστή η συζήτηση που ακολούθησε, έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες αγωνίες που απασχολούν τους εργαζόμενους. Μια από τις ερωτήσεις ήταν: «Το ΚΚΕ αν έβγαινε πρώτο κόμμα, με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να υποστηρίξει τους εργάτες;».

Το ΚΚΕ μπορεί να κριθεί και σαν δύναμη αντιπολίτευσης, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα και συνέχισε: «Εκτός από τη Βουλή, βγήκαμε στο λαό, μπήκαμε μπροστά, βρήκαμε συμμάχους και οργανώσαμε την αντίσταση του λαού σε δύσκολες συνθήκες. Δείξαμε ότι έχουμε κότσια». Αν το ΚΚΕ βγει στην κυβέρνηση - επισήμανε - σημαίνει ότι ο λαός το έφερε εκεί, ότι έχει δημιουργηθεί ήδη άλλη κατάσταση και ο λαός είναι στο προσκήνιο. «Τι θα κάνουμε - συνέχισε - μαζί με το λαό; Βασικούς τομείς της οικονομίας, πηγές πλούτου, θα λέγαμε είναι λαϊκή περιουσία. Είναι το πρώτο πράγμα, γιατί αν οι πηγές πλούτου δεν είναι λαϊκή περιουσία, δεν μπορείς να καθορίσεις τι και πόσο παράγω. Ο λαός λοιπόν με την κυβέρνησή του θα θέσει σε κίνηση την παραγωγική διαδικασία. Ενας τέτοιος τομέας είναι η αγροτική παραγωγή, που συνδέεται με τη βιομηχανία. Η κτηνοτροφία, ο πιο δυναμικός κλάδος για παράδειγμα, δέχτηκε συντριπτικό χτύπημα με αλυσιδωτές συνέπειες στην κλωστοϋφαντουργία και στην ένδυση. Οι ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τα ορυχεία θα ενταχθούν στη λαϊκή οικονομία. Ξέρουμε ότι θα έχουμε αντιδράσεις από τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Θα είναι πορεία αναμέτρησης, αλλά είναι προτιμότερο να κάνει θυσίες ο λαός και να τις έχει στα χέρια του, από το να κάνει θυσίες χωρίς να τον ρωτάνε και χωρίς να βγει από το τούνελ. Δεν είναι πανίσχυροι οι από πάνω, απλώς ο λαός δεν έχει καταλάβει τη δύναμή του».

Αλλη ερώτηση αφορούσε «την όξυνση της ανεργίας και τι θα γίνει με τόσους ξένους στη χώρα μας». Οπως επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αν ακολουθηθεί μια φιλολαϊκή πολιτική ανάπτυξης, θα χρειαστούν και εργατικά χέρια από ξένες χώρες. «Κάνουν οι βιομήχανοι επενδύσεις - συνέχισε - σε συγκεκριμένους τομείς με υψηλή κερδοφορία. Τα έχουν μοιρασμένα, σε αυτούς τους τομείς λένε θα είναι οι Γερμανοί εκεί οι άλλοι. Για παράδειγμα να σας πω για το λάδι. Στην Ευρώπη υπάρχει έλλειψη και όμως στη χώρα μας υποχρεώνουν να μειώσουμε την παραγωγή και φέρνουν λάδι από το Μαρόκο. Λένε επίσης ότι υπάρχει πληθωρισμός γιατρών. Εχουμε γιατρούς εργασίας, στα νοσοκομεία δε λείπει ιατρικό προσωπικό; Εχουμε γυμναστές σε όλα τα σχολεία; Θα μπορούσα να πω και άλλα. Ολα αυτά είναι τεχνητά. Με μια φιλολαϊκή πολιτική ανάπτυξης, θα έλεγα πως θα υπάρξει και σχετικό έλλειμμα εργατικού δυναμικού. Πού θα βρούμε τα λεφτά; Στην Ελλάδα έχουμε την υψηλότερη κερδοφορία στις επιχειρήσεις. Κατά 3.500% αύξησαν τα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια. Θα τα πάρουμε από την πλουτοκρατία».

Αντλούμε κουράγιο από την εργατική τάξη

Στη συνέχεια ρωτήθηκε: «Οταν ο λαός αδιαφορεί, θα υπάρξουν αγώνες;». Ο λαός δέχτηκε μια ήττα, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα και συνέχισε: «Ο αγώνας έχει και πισωγυρίσματα, είναι όμως προσωρινή κατάσταση. Υπήρξαν διεθνείς εξελίξεις, διεθνές πισωγύρισμα, μούδιασαν το λαό. Το κατανοούμε, αρκεί να μην κρατήσει πολύ το μούδιασμα. Το '81 ριζοσπαστικά τμήματα του λαού ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και προδόθηκαν. Πήραν κατακτήσεις που πίστεψαν ότι δόθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν από τους δικούς τους αγώνες και στη συνέχεια δέχτηκαν απανωτά χτυπήματα. Κατάφεραν να διαλύσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, αυτό δεν είναι κίνημα, είναι προσκύνημα. Το κάναν με εκφοβισμό, τρομοκρατία, ρουσφέτι. Βέβαια υπάρχουν συνδικαλιστικές δυνάμεις που αντιστέκονται.

Ο λαός έχασε τα μέσα πληροφόρησης, επικοινωνίας που είχε. Δείτε τη δημοκρατία τους, απαγορεύουν προεκλογικά να πάμε στους χώρους δουλιάς. Εμείς θέλουμε όλα τα κόμματα να μπορούν να πηγαίνουν. Σαν κόμμα δεχόμαστε φοβερές επιθέσεις. Μας λένε στα όρια της νομιμότητας, είστε δογματικοί, δε θέλετε συμμάχους και όταν έχουμε συμμάχους, χτυπούν τους συμμάχους μας. Μας συμπεριφέρονται σαν "γδαρμένη αλεπού" που λέει ο μύθος, για να μας κάνουν "σώγαμπρους" στην πολιτική τους. Εμείς αντέχουμε, γιατί ξέρουμε ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να αντέξει. Αντλούμε κουράγιο από την εργατική τάξη, ξέρουμε ότι θα αφυπνιστεί. Εχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τα μέτρα που έρχονται, θα καθορίσουν το μέλλον για τα επόμενα 50 χρόνια. Δώστε μας δύναμη να αντισταθούμε. Ελάτε μαζί μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κίνημα αντιπαράθεσης με την «αγία οικογένεια» των ιμπεριαλιστών(29/6/2004)
Παρόντα όλα τα προβλήματα του λαού και του τόπου(25/5/2002)
Η νεολαία να αποδείξει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να τη βάλει στο χέρι(26/2/2000)
Ακρως επικίνδυνη η κυβέρνηση για τη χώρα μας και την ειρήνη(7/4/1999)
Κίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας(25/4/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org