Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αθλιοι «μουρμουριστές»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ πλησιάζουν αριστερούς πολίτες της Νέας Ιωνίας του Βόλου και τους «μουρμουρίζουν» στ' αυτί να μην ψηφίσουν το ΚΚΕ, αλλά το ΠΑΣΟΚ, για να μην πάει χαμένη η ψήφος τους και να μην έρθει ο Καραμανλής. Αλλοι άθλιοι «μουρμουριστές» προχωρούν ακόμα περισσότερο, λέγοντας ότι αυτή είναι και η «γραμμή» που δίνει προς τους αριστερούς και τους αναποφάσιστους η ΚΝΕ(!)

Βεβαίως, οι ψευτιές των «λωποδυτών» του ΠΑΣΟΚ δεν «πιάνουν» στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο της Νέας Ιωνίας, όμως δείχνουν το πολιτικό ποιόν στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία, προφανώς, δεν ενεργούν από μόνα τους, αλλά στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου που εκπορεύεται άνωθεν. Και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγεται η Νέα Ιωνία του Βόλου για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Διότι σ' αυτή την παραδοσιακά αριστερή περιοχή τα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ είναι ψηλά κι αναμένεται ν' ανέβουν ακόμα περισσότερο. «Πες, πες ψέματα, μπορεί και κάποιο "ψηφαλάκι" αριστερού να πάει στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ», σκέφτονται οι άθλιοι «μουρμουριστές». Αλλά «κούνια που τους κούναγε», αν πιστεύουν ότι υπάρχουν σήμερα πολλοί αριστεροί, οι οποίοι θα υποκύψουν στα «αντιδεξιά σύνδρομα», που επιχειρεί να νεκραναστήσει το ΠΑΣΟΚ, για να υφαρπάξει ψήφους, που δεν του ανήκουν...

Το πρόβλημα του νερού...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη μας, δηλαδή, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Η ανατριχιαστική αυτή εκτίμηση ειπώθηκε στην πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη για το νερό, που έγινε στη Χάγη και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και αντιπρόσωποι από 150 χώρες. «Οι υδάτινοι πόροι και τα οικοσυστήματα που τους τροφοδοτούν και τους συντηρούν απειλούνται από μόλυνση, αλόγιστη χρήση, αλλαγές στη χρήση της γης, κλιματολογικές μεταβολές και πολλούς άλλους παράγοντες», σημειώνει το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης και συμπληρώνει, πως «η σύνδεση ανάμεσα σ' αυτούς τους παράγοντες και τη φτώχεια είναι σαφής, διότι οι φτωχοί είναι που πλήττονται κύρια και σοβαρότερα».

Κι όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Ως το 2025 ο μισός πληθυσμός της Γης δε θα έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ περισσότερες από 50 χώρες θα ζουν τον εφιάλτη της λειψυδρίας, προβλέπουν οι ειδικοί επιστήμονες, ζωγραφίζοντας ένα εφιαλτικό μέλλον, για τις επόμενες δυο -τρεις δεκαετίες.

Και τι κάνουν, ίσως αναρωτηθείτε, οι ηγέτες των μεγάλων χωρών και του κόσμου γενικότερα, ο ΟΗΕ και οι διεθνείς οργανώσεις; Εύλογο, βέβαια, είναι το ερώτημα αυτό, αλλά καλύτερα, να αναρωτηθούμε τι κάνουν οι λαοί για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος.

... και η ιδιωτικοποίησή του

Θέτουμε έτσι το ζήτημα, όχι γιατί παραγνωρίζουμε τις τεράστιες ευθύνες των ηγεσιών, ιδιαίτερα των μεγάλων και πλούσιων χωρών, αλλά γιατί η ουσιαστική και προς όφελος των λαών αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού δε συμβαδίζει με τις πολιτικές και λογικές του ιμπεριαλισμού. Απόδειξη, γι' αυτό και όσα έγιναν στη Διεθνή Διάσκεψη της Χάγης.

Προτάσεις και μέτρα, επιστημονικά τεκμηριωμένες, ειπώθηκαν πολλές και διάφορες στη Διάσκεψη. Η υλοποίηση, όμως, αρκετών απ' αυτές προϋποθέτει έναν περιορισμό -στον ένα ή άλλο βαθμό- της ασύδοτης δράσης των πολυεθνικών μεγάλων επιχειρήσεων και -εκτός αυτού- απαιτεί κι ένα σημαντικό κόστος, που υπολογίζεται γύρω στα 180 δισεκ. δολάρια. Οι κυβερνήσεις, λοιπόν, των πλούσιων, καπιταλιστικών χωρών δεν έδειξαν την παραμικρή διάθεση να συνεισφέρουν και στο ένα και στο άλλο. Αντίθετα, ακόμη και η Παγκόσμια Επιτροπή για το Νερό του ΟΗΕ έχει τη γνώμη, πως μόνον ο ιδιωτικός τομέας (οι μεγάλες δηλαδή πολυεθνικές επιχειρήσεις και μονοπώλια) μπορεί να κάνει επενδύσεις τέτοιου ύψους. Γνώμη, η οποία συνάντησε αρκετές αντιδράσεις -από τις φτωχές χώρες και εκπροσώπους περιβαλλοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων- ως άποψη, που όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αλλά θα οδηγήσει και στην ιδιωτικοποίηση του νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

.

Στην Αμερική, όποιος έχει πρόβλημα με τη χολή του, του συστήνουν να έρθει στην Ελλάδα, είπε τις προάλλες ο Κ. Σημίτης, σε συνέντευξή του προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας, προσπαθώντας να στοιχειοθετήσει το κυβερνητικό έργο στο χώρο της υγείας.

Πρέπει, να έχει δίκιο. Εχει «πρήξει» τη χολή σε τόσους Ελληνες το ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορεί, οι γιατροί θα την κάνουν στο άψε σβήσε τη σχετική επέμβαση...

Ασ' τους βρε παιδί μου...

ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ αυτές οι εκκλήσεις του Λαλιώτη για ήσυχη και χαμηλών τόνων τηλεοπτική αναμέτρηση Σημίτη - Καραμανλή. Τόσο... ευαίσθητος είναι πια αυτός ο πρωθυπουργός, που αν του πούνε και μια κουβέντα παραπάνω θα βγάλει την ιλαρά;

Εδώ συνεννοείται σε Υπουργικά Συμβούλια με τον Γιαννόπουλο και μάλιστα έχουν ωραιότατη συνεργασία. Με τον Καραμανλή, που τέλος πάντων δεν είναι και ό,τι πιο επιθετικό έχει εμφανιστεί στην ελληνική πολιτική σκηνή, τρομάζει;

Δεν το αφήνουν καλύτερα το «ντιμπέιτ» άμα είναι έτσι; Το λέμε και το ξαναλέμε: Δεν έχουν που δεν έχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες, άμα δε γίνει και καμιά κοντρίτσα τι θα βλέπουμε επί μια ώρα; Τη φράντζα του Ρουσόπουλου και τις βλεφαρίδες της Στάη;

ΤΟ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΤΩΡΑ το τροπάριο. Το χρηματιστήριο θα πάρει τα πάνω του, λέει ο Παπαντωνίου, μόνο αν ξαναβγεί το ΠΑΣΟΚ, και υπόσχεται περιόδους παχιών αγελάδων. Καλά... αφού δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε ως τώρα γιατί δε δοκιμάζουν ένα ευχέλαιο από τον Χριστόδουλο;

Γιατί - δεν το συζητάμε - είτε το ΠΑΣΟΚ βγει είτε η Νέα Δημοκρατία, θα κλάψει... κόσμος και κοσμάκης από αυτή την ιστορία της Σοφοκλέους. Ως γνωστόν, εκεί μέσα δε γίνεται... όλοι να κερδίζουν στους χαλεπούς καιρούς. Κάποιος πρέπει και να χάνει. Και δυστυχώς, χάνουν συνήθως οι πολλοί και «μικροί».

ΝΑΙ ΜΕΝ έγινε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, πλην όμως ανεβαίνει το δολάριο οπότε... πάλι πάνω τα καύσιμα!

Ετσι είναι... Πού πας κύριε να βάλεις βενζίνη στο σαράβαλο, χωρίς να έχεις εξετάσει πρώτα την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας; Ετσι απλά και εύκολα τα θέλουμε όλα δηλαδή;

Λοιπόν, μέχρι να μπούμε σε περίοδο διεθνούς ομαλοποίησης, να φτιαχτεί ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, να τελειώσουν οι φασαρίες στην Τσετσενία και να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας, με παράλληλη άνοδο της παραγωγικότητας της Κορέας... αφήστε τα παρκαρισμένα.

Η αλήθεια για το Ελσίνκι

Το Ελσίνκι ήταν η «κορυφαία στιγμή» της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, δήλωσε χτες ο Κ.Σημίτης. Συνεπώς, η πλύση εγκεφάλου που υπέστη ο ελληνικός λαός τον περασμένο Δεκέμβρη, ώστε να πειστεί για την «επιτυχία» της ελληνικής κυβέρνησης, δεν ήταν ένα στιγμιαίο αδίκημα της «ενημερωτικής» λοβοτομής που υφίστανται οι πολίτες. Οι αποφάσεις του Ελσίνκι αποδεικνύονται αφετηρία για μια πολιτική «μακράς πνοής» και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ. Αντίστοιχα «μακράς πνοής» θα είναι η τακτική της παραποίησης της αλήθειας σχετικά με το περιεχόμενο των αποφάσεων του Ελσίνκι. Είναι, επομένως, ανάγκη να θυμηθούμε τι πραγματικά αποφασίστηκε στη Φινλανδική πρωτεύουσα.

***

Στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ελσίνκι αναφέρεται σχετικά με την Τουρκία και τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην ΕΕ (παράγραφος 4): Η ΕΕ «παροτρύνει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων». Καλεί δε «να φέρουν τη διαφορά ενώπιον του «Διεθνούς Δικαστηρίου» και επισημαίνει ότι «το αργότερο στα τέλη του 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση ως προς κάθε εκκρεμή διαφορά»...

Τα κείμενα είναι σαφή. Η κυβέρνηση, αποδεχόμενη την υποψηφιότητα της Τουρκίας και υπογράφοντας την προηγούμενη παράγραφο, υπέγραψε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα (!) της Τουρκίας να εγείρει θέμα «συνοριακών διαφορών» με την Ελλάδα, η επίλυση μάλιστα των οποίων - πέρα από τη Χάγη - τίθεται και υπό τη δικαιοδοσία της ΕΕ!

Ιδού το «θεμέλιο» της αμερικανόπνευστης ελληνο-τουρκικής «φιλίας»...

***

Ηκυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τα θετικά αποτελέσματα που είχε στο Ελσίνκι για το Κυπριακό. Ιδού η αλήθεια (σημείο 9 της απόφασης): «Η απόφαση για την προσχώρηση (της Κύπρου στην ΕΕ) θα παρθεί χωρίς το παραπάνω (σ.σ:η λύση δηλαδή στο πρόβλημα της εισβολής και κατοχής) να αποτελεί προϋπόθεση»!

Αυτά υπέγραψε ο κ.Σημίτης. Αφ' ενός υπέγραψε τον ενταφιασμό του Κυπριακού ως διεθνούς προβλήματος και αφ' ετέρου τη διχοτόμηση του νησιού με τη σφραγίδα της ΕΕ!

***

Ηκυβέρνηση συνυπέγραψε επίσης την απόφαση για δημιουργία μισθοφορικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης «ικανής να εκτελεί το πλήρες φάσμα των καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων των πλέον δυσχερών, σε επιχειρήσεις μέχρι επιπέδου σώματος στρατού, δηλαδή μέχρι 15 ταξιαρχιών ή 50-60.000 ατόμων». Ο «ευρωστρατός» θα πρέπει, με βάση την απόφαση, να είναι «έτοιμος επιχειρησιακά μέχρι το 2003»!

Στο Ελσίνκι ξεκινά, δηλαδή, επίσημα πια η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, που - με υπογραφή και του κ.Σημίτη - θα μπορεί ενδεχομένως στο μέλλον να δολοφονεί με δικούς της στρατιώτες. Χωρίς τη «βοήθεια» του ΝΑΤΟ...

***

Εξίσου αποκαλυπτική η επόμενη απόφαση: «Η ΕΕ - σημειώνεται - επιθυμεί να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας... Θα εντείνει το διάλογο με τις σερβικές δημοκρατικές δυνάμεις, καθώς και με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου»!

Αυτή η - με υπογραφή Σημίτη - ανοιχτή επέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, το Δεκέμβρη, ήταν ουσιαστικά η προαναγγελία επέκτασης της φωτιάς στο Μαυροβούνιο. Μια περιοχή που τρεις μήνες μετά χρησιμοποιείται και επίσημα σαν πρόσχημα για μια ακόμα επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια.

Οσο για το Κοσσυφοπέδιο, ιδού τι αναφέρεται στην απόφαση: «Η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάκαμψης του Κοσσυφοπεδίου»! Αυτά υπογράφτηκαν από τον κ.Σημίτη τις παραμονές της εμφάνισης στην περιοχή του «UCK νούμερο 2»...

***

Αυτό είναι το Ελσίνκι. Είχε κάθε λόγο, λοιπόν, που πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της ελληνικής κυβέρνησης, ο Κλίντον απέστειλε στον κ.Σημίτη τα «συγχαρητήριά του» για τη στάση του.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Προφανής η απάντηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι γνωστό σε όλους ποιοι κάνουν κουμάντο στα μεγάλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Ουσιαστικά πρόκειται για εξέχοντες εκπροσώπους της εγχώριας ολιγαρχίας. Ανθρώπους που έχουν μεγάλα και πολύμορφα συμφέροντα σ' ένα σωρό τομείς της οικονομίας, από τα ΜΜΕ μέχρι τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Συνδυάστε, τώρα, το γεγονός αυτό, με την προχτεσινή καταγγελία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με την οποία αρκετά περισσότερο από το 90% του τηλεοπτικού χρόνου, που διατίθεται για την προβολή των κομμάτων, καταλαμβάνεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και αναρωτηθείτε αν συμφέρει τον όποιον εργαζόμενο να ψηφίσει αυτούς που τόσο ωμά και ανοιχτά στηρίζουν οι μεγαλοσχήμονες, ενώ κυβέρνηση και ΝΔ κάνουν την «πάπια».

Η απάντηση νομίζουμε πως είναι προφανής.

Δολοφονούν μικρά παιδιά

Το απάνθρωπο και αποκρουστικό πρόσωπο της Νέας Τάξης εμφανίζεται καθημερινά στα δελτία των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Παράδειγμα, το παρακάτω τηλεγράφημα από το Ιράκ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση αυτής της χώρας, τον περασμένο μήνα πέθαναν 9.989 άνθρωποι, από τους οποίους οι 6.939 ήταν παιδιά, ηλικίας έως πέντε ετών, εξαιτίας των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, που έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Ιράκ, τα παιδιά αυτά πέθαναν από διάρροια, πνευμονία, ασθένειες σχετιζόμενες με το αναπνευστικό σύστημα και κακή διατροφή, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 1989, πριν από τις κυρώσεις, είχαν χάσει τη ζωή τους μόνο 356 παιδιά.

Κι όλ' αυτά γιατί; Οχι, πάντως, επειδή οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί της εταίροι θέλουν να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία στο Ιράκ. Ποτέ η δημοκρατία δεν επιβλήθηκε, και, μάλιστα, με έξωθεν επεμβάσεις. Πετρέλαιο λέγεται η πραγματική αιτία και όλος ο κόσμος, πλέον, το γνωρίζει.

Εκστρατεία ... ενημέρωσης των αγροτών

«Η εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών για τα "αγρομέτοχα" έχει προγραμματιστεί να γίνει μέχρι τις 28/3. Αν, όμως, κριθεί αναγκαίο, θα παραταθεί για μερικές μέρες ακόμα».

Αυτά έλεγαν τις προάλλες, σε συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Ανωμερίτης και Χριστοδουλάκης, σχετικά με τα «αγρομέτοχα» και την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.

Οπως θα κατάλαβε ο αναγνώστης, οι άνθρωποι έχουν σκοπό να διαφημίζουν τα «αγρομέτοχα» μέχρι τις 9 Απρίλη. Τους έχουν πει φαίνεται ότι φέρνουν ψήφους. Δε φοβούνται όμως μήπως κάποιος από τους αγρότες, από τη συνεχή πλύση εγκεφάλου, μπερδευτεί και αντί του ποθητού για τους «εκσυγχρονιστές» ψηφοδελτίου ρίξει στην κάλπη «αγρομέτοχο»;

Δεν ήξερες, δε ρώταγες;

Ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, με την προεκλογική φιέστα για μαθητές που προσπάθησε να διοργανώσει εν είδει ημερίδας του Ιδρύματος Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου, στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός κάλεσε μαθητές από σχολεία της Μακεδονίας στο ξενοδοχείο - καζίνο «Χαγιάτ», για να τους φωτίσει σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης, για θέματα που αφορούν τους νέους. Μόνο που το μοντέλο των μισθοφόρων φονιάδων προσαρμοσμένων στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, δε συγκίνησε κανέναν. Και όταν οι μαθητές σήκωσαν πανό «Για την πατρίδα ναι, για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όχι», ο υπουργός άρχισε τα... σοβαρά επιχειρήματα: «Αν θέλουμε να είμαστε μπροστά στα Βαλκάνια, όταν η πατρίδα κερδίζει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε λέμε "ναι" στην πατρίδα που μπορεί να κερδίζει από την ΕΕ και την ισότιμη συμμετοχή σε αυτήν». Ούτε κι αυτά έπιασαν, όμως.

Αλλά υπουργέ μου, δεν ήξερες, δε ρώταγες; Στη Θεσσαλονίκη ήσουν.

Απόδειξη της κρίσης

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανεβαίνει ή πέφτει ο δείκτης του ΧΑΑ; Καθημερινό το ερώτημα στα δελτία ειδήσεων, όπως και οι σχετικές «μονομαχίες» των εκπροσώπων του δικομματισμού, μαζί και οι συνεχείς διαρροές, από τα οικονομικά υπουργεία, για επικείμενη μεγάλη στήριξη από τα κρατικά χαρτοφυλάκια.

Η όλη υπόθεση, που ακούει στο όνομα Χρηματιστήριο, μπορεί να χαρακτηριστεί, πλέον, κωμικοτραγική, αλλά συνάμα και άθλια, έχοντας όλα τα στοιχεία της εξαχρείωσης. Κι ενώ δικαιολογημένα κάποιοι αναρωτιούνται, ακόμη κι αν ανέβει ο δείκτης τις μέρες αυτές, τι θα γίνει μετά τις 9 Απρίλη, το μέγα ζήτημα είναι άλλο.

Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα με δυο εκατομμύρια «νεόπτωχους», με εκρηκτική άνοδο της ανεργίας, η αγροτική της οικονομία κλυδωνίζεται, τα ναρκωτικά τρώνε τις σάρκες των νέων ανθρώπων και τόσα άλλα καυτά προβλήματα. Και όμως, όλα αυτά κρίνονται δευτερεύοντα. Τα κόμματα του δικομματισμού εξαντλούν την ευαισθησία τους στους «εγκλωβισμένους» και η κυβέρνηση κινητοποιεί τεράστια ποσά για τη στήριξη ενός κατ' εξοχήν θεσμού εξαχρείωσης. Δεν είναι και αυτό μία ακόμη απόδειξη της μεγάλης πολιτικο-ηθικής κρίσης, που διαπερνά το σημερινό σύστημα;

Οι λίστες είναι απαράδεκτες, δήλωσε κατηγορηματικά ο Κ. Σημίτης, χτες, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε για τη λίστα ανεπιθύμητων προσώπων στην Τουρκία, που δημοσίευσε τουρκική εφημερίδα. Και συνέχισε: Αυτά είναι κατάλοιπα του παρελθόντος. Αποτελούν γνωρίσματα στρατοκρατικών καθεστώτων...

Επειδή, απ' ό,τι ξέρουμε και οι ΗΠΑ διατηρούν και εφαρμόζουν παρόμοιες λίστες, να υποθέσουμε πως ο Κ. Σημίτης θεωρεί τη «χώρα της ελευθερίας» στρατοκρατικό καθεστώς..;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τώρα μαυρίστε τους

Οι τόνοι σηκώνονται. Η αντιπαράθεση περνά πλέον τα όρια και αυτού που οι προκάτοχοι των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρόβαλλαν στο προσκήνιο ως «το φως και το σκότος». Εχουν κάνει άλματα ως μαθητές, ξεπερνώντας τους δασκάλους τους, αφού, με τα τερτίπια τους, που θα δυσκολευόταν να ανακαλύψει και ο πλέον ευφάνταστος εφευρέτης, επιβάλλουν την πόλωση και την οξύτητα σε μια διαμάχη που δεν έχει ουσία. Και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο, αν περάσει στις λαϊκές συνειδήσεις ως το κριτήριο για την ψήφο τους. Γιατί αυτό επιδιώκουν. Να δημιουργούν συνειδήσεις, που να εκλαμβάνουν το φανταστικό που δημιουργούν ως πραγματικό και, μάλιστα, στο πεδίο της πολιτικής, προκειμένου να κρίνονται μέσω των εντυπώσεων, που έντεχνα προβάλλουν με αλλοτριωμένη την εικόνα τους και όχι με βάση αυτό που πραγματικά είναι.

Ετσι, η ακατάσχετη, ανέξοδη και άνευ αντικρίσματος παροχολογία, στην οποία καθημερινά συναγωνίζονται με μπακάλικους αριθμούς (π.χ., για τις συντάξεις ανεβάζουν τα ποσά στο ύψος, που, έτσι κι αλλιώς, θα πάρουν με τις αυξήσεις - ψίχουλα, ψέματα με το τσουβάλι δηλαδή), συμπληρώνεται με την οξυμένη «έχθρα» των συνεταίρων, που τσακώνονται στο ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στην «κοινή επιχείρηση» επιβολής αντιλαϊκών, αντιδραστικών επιλογών.

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η μέχρι τώρα αντιπαλότητά τους εξαντλείται στο να πείσουν ποιο από τα δυο κόμματα μπορεί καλύτερα να κάτσει στο σβέρκο του λαού και να διαχειρίζεται τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Γι' αυτό και οξύνουν στο έπακρο τη μεταξύ τους διαμάχη, μακριά και έξω από την πολιτική και τα προβλήματα του λαού. Ο επιδιωκόμενος στόχος, διπλός. Να εξασφαλίσουν καθένα κόμμα της πλουτοκρατίας τους κυβερνητικούς θώκους, αλλά και τα δυο μαζί να εγκλωβίσουν το λαό, εκβιάζοντας ψήφο και συνείδηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δική του συναίνεση στη συνέχιση πιο σκληρής της αντιλαϊκής πολιτικής. Να λένε μετά τις εκλογές πως η κυρίαρχη πολιτική της ΟΝΕ και της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων εγκρίθηκε από μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Και αυτό απαιτεί την ανούσια αντιπαράθεση για τις «γκρίζες διαφημίσεις», την προετοιμασία του αμερικανόπνευστου ντιμπέιτ, μέσα από τις ιλουστρασιόν εμφανίσεις που ετοιμάζουν οι επικοινωνιολόγοι και εκτελούν οι «επιπλέοντες εις τον αφρόν» επίδοξοι μετρ των αστικών τηλεοπτικών ΜΜΕ, το ποιος βλάπτει τους εγκλωβισμένους μικροεπενδυτές στο Χρηματιστήριο, έναν από τους ναούς της κλοπής των χρημάτων τους, που γεμίζουν τις τσέπες των ισχυρών μεγαλοεπιχειρηματιών και πάει λέγοντας.

Ετσι, για να μην καταλαβαίνει ο απλός λαός πως τούτοι, που κάνουν θέατρο την πολιτική, υποκρίνονται στην εντέλεια τον «καλό Σαμαρείτη», για να κρύψουν το «Φαρισαίο», που θα διαχειριστεί την τύχη του, στέλνοντάς τον ακόμη πιο βαθιά στον Καιάδα της εξαθλίωσης.

Τι κρίνεται σ' αυτές τις εκλογές; Για την πλουτοκρατία, η ενίσχυση της εξουσίας της και των κερδών της. Για τους ανθρώπους του μόχθου, η ενίσχυση της δύναμής τους, προκειμένου να ορθώνουν εμπόδια και να ματαιώνουν την αφαίρεση κατακτημένων δικαιωμάτων τους, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, τη λύση των οξύτατων προβλημάτων τους. Κρίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης των δυνάμεων, που μπορούν να χτίσουν το αντίπαλο, στην ΟΝΕ, στο ΝΑΤΟ, στη «νέα τάξη» και στον πόλεμο, σ' αυτά που θρέφουν τους κηφήνες της πλουτοκρατίας, δέος. Μόνο, που, μπροστά στις εκλογές, πολιτικά αυτό σημαίνει μαύρισμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και της κεντροαριστερής ή κεντροδεξιάς διεξόδου και αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, της πολιτικής του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης.

«Ντιμπέιτ»

Θέατρο απόψε

στην «Τιβί»,

στο κρατικό

κανάλι,

«μονομαχούνε»

τάχατες

οι δύο

οι «μεγάλοι»,

με στόχο

να αρπάξουνε

την ψήφο μας

και πάλι!

#########

Θέατρο απόψε

στο «γυαλί»

και «χαλασμός»

θα γίνει,

τα ρέστα τους

θα δώσουνε

κι οι δυο

οι θεατρίνοι,

αλλά ο κόσμος

ο πολύς

το «νούμερο»

θα φτύνει!


Ο Οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ