Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητάει και «επιβράβευση» για την εθελοδουλία του!

Οελληνικός λαός δεν ήταν ούτε μία ούτε δύο φορές που ένιωσε την περασμένη 4ετία να θίγεται το φιλότιμο και η αξιοπρέπειά του από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Ούτε μία ούτε δύο ήταν οι φορές που η χώρα μας σύρθηκε με απροκάλυπτο τρόπο κάτω από το άρμα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, με συνέπεια τον «βήμα προς βήμα» περιορισμό της εθνικής της κυριαρχίας.

Κι όμως! Ολα αυτά τα ραγιάδικα, υποτελή και μικροϊμπεριαλιστικά «ανδραγαθήματα» της κυβέρνησης, έφτασε χτες ο πρωθυπουργός στο σημείο να τα παρουσιάσει σαν «αποδείξεις» της «επιτυχημένης» (!) πολιτικής του. Τα εμφάνισε, δε, σαν τόσο «θετικά» που δε δίστασε να ισχυριστεί ότι η υπόθεση Οτσαλάν, ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας, οι S-300 κλπ., είναι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ!

Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος όλους εκείνους τους λόγους που - επί των ημερών Σημίτη - κατέστησαν την Ελλάδα πιόνι και συνεργό του ιμπεριαλισμού, και - ταυτόχρονα, έκαναν τους Ελληνες ακόμα και να ντρέπονται! Ας δούμε, λοιπόν, ένα προς ένα εκείνα για τα οποία ζητά «επιβράβευση» ο κ.Σημίτης:

1 . Συμφωνία της Μαδρίτης - Απόφαση του Ελσίνκι

Τον Ιούνη του 1997 ο κ.Σημίτης έβαλε την υπογραφή του κάτω από την ομώνυμη ελληνοτουρκική συμφωνία στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα και η Τουρκία επιδεικνύουν «σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της».

Ηαναγνώριση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ «νόμιμων» και «ζωτικών» συμφερόντων και... ενδιαφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, δε θα μπορούσε να είναι πιο σαφής. Τόσο σαφής όσο και τα χαμόγελα των Κλίντον και Ολμπράιτ, ενώπιον των οποίων ο κ.Σημίτης υπέγραψε το παραπάνω κείμενο στην Ισπανία...

Αλλωστε, αυτή η συμφωνία, η συμφωνία της Μαδρίτης, υπήρξε το «θεμέλιο» πάνω στο οποίο χτίστηκε το οικοδόμημα του Ελσίνκι. Εκεί δηλαδή όπου, το Δεκέμβρη του 1999, ο κ.Σημίτης έβαλε την άλλη υπογραφή. Αυτή τη φορά, κάτω από ένα κείμενο με το οποίο, στο πλαίσιο της ΕΕ, αναγνώρισε «συνοριακές διαφορές» (!) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας (για το Ελσίνκι δες σελίδα 4).

Χτες ο κ.Σημίτης ζήτησε την ψήφο του λαού, επειδή υπήρξε ο επικεφαλής αυτών των «κορυφαίων» (!) - όπως τις χαρακτήρισε - στιγμών της εξωτερικής του πολιτικής...

2. Η υπόθεση Οτσαλάν

Το Νοέμβρη του '98, τα 2/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπέγραφαν κείμενο - πρόσκληση για την έλευση του Οτσαλάν στην Ελλάδα. Τον Φλεβάρη του 1999, τρεις μήνες αργότερα, ο Οτσαλάν ήρθε στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν, το κόμμα που 100 βουλευτές του είχαν τάξει άσυλο στον Οτσαλάν, να τον οδηγήσει στην αμερικανοκρατούμενη Κένυα και από εκεί να τον παραδώσει στους Τούρκους!

Το ίδιο βράδυ της παράδοσης του Οτσαλάν, ο κ.Σημίτη προέβη σε διάγγελμα στο οποίο χαρακτήρισε τον απελευθερωτικό αγώνα του κουρδικού λαού σαν «βία, τρομοκρατία και αποσχιστικό κίνημα»! (Κ.Σημίτης, 16/2/99).

Αυτά έκανε τότε ο κ. Σημίτης. Αλλα χτες ισχυρίστηκε ότι «κανένας Ελληνας δε θεωρεί πως η κυβέρνησή του δεν ενήργησε σωστά στην υπόθεση Οτσαλάν»!

3. Η υπόθεση των «S-300»

Η κυβέρνηση του κ.Σημίτη επί χρόνια «κορδακιζόταν» ότι είχε την... αντρειοσύνη να στηρίζει την απόφαση για την αγορά από την Κύπρο των ρωσικών πυραύλων «S-300». Μόνο που τον Δεκέμβρη του '98, μετά τα εθνικοανεξαρτησιακά παραμύθια και αφού δόθηκαν οι σχετικές διαταγές από τις ΗΠΑ, έγινε γνωστή η απόφαση πως οι πύραυλοι δε θα πήγαιναν ποτέ στην Κύπρο. Από τότε ο κ.Σημίτης, αλλά και ο υπουργός του των Εξωτερικών, ο κ.Πάγκαλος, υποκρίνονταν ότι δεν ήξεραν τίποτα για την παραγγελία των πυραύλων, ότι αυτή ήταν μια απόφαση που τάχα την έλαβε... μόνη της η Κύπρος κι αλλά τέτοια «πατριωτικά».

Τελικά, οι πύραυλοι αντί για την Κύπρο... πήγαν στην Κρήτη. Οσο για τον Κληρίδη, αποκάλυψε στις 23 Μάρτη 1999, πολύ αργότερα δηλαδή από την επίκυψη στους ιμπεριαλιστές, πως ο πρώτος που άρχισε διαπραγματεύσεις για την αγορά των πυραύλων δεν ήταν παρά η κυβέρνηση Σημίτη διά του υπουργού Θ.Πάγκαλου! Εκείνοι, δηλαδή, που όταν γνωστοποιήθηκε το φιάσκο επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να βγάλουν την ουρά τους απέξω...

4. Επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία

Ο κ.Σημίτης έβαλε την υπογραφή του κάτω από κάθε ΝΑΤΟικό έγκλημα στο Κοσσυφοπέδιο. Μετέτρεψε και μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρο απόβασης των μισθοφόρων. Κρατά Ελληνες φαντάρους στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και την Αλβανία. Το κόμμα του, και η κυβέρνησή του, υπέγραψε πάνω στο αίμα του σέρβικου λαού την απόφαση για το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Για όλα αυτά άκουσε τον Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα να του «αποτίει φόρο τιμής» (!) και να του εκφράζει την «ευγνωμοσύνη» (!) των ΗΠΑ (δηλώσεις Κλίντον, 19/11/99).

Χτες ο κ.Σημίτης είχε το θράσος να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού υποστηρίζοντας ότι τη... δικαιούται μετά από όσα έκανε το κόμμα του στα Βαλκάνια!

Τα παραπάνω που συμπυκνώνονται στη λέξη ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΙΑ ο κ.Σημίτης τα θεωρεί λόγους για να τον ψηφίσει ο ελληνικός λαός!


Ν.Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ