Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Βουλιάζει ο κλάδος της γούνας και η περιοχή

Η μαζική ανεργία των γουνεργατών οδηγεί στο μαρασμό και την εγκατάλειψη της περιοχής Σιάτιστας
Η μαζική ανεργία των γουνεργατών οδηγεί στο μαρασμό και την εγκατάλειψη της περιοχής Σιάτιστας
Μαζί με τον κλάδο της γούνας, που διέρχεται μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια, καταρρέει και μία πόλη, που το 95% των κατοίκων της ασχολείται με τη γουνοποιία, η Σιάτιστα . Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Εργατών Γούνας, από τους 3.000 περίπου γουνεργάτες της πόλης οι 2.800 είναι άνεργοι. Αλλος πόρος για να μπορέσει να ζήσει ο πληθυσμός της δεν υπάρχει. Εγιναν κάποιες προσπάθειες, επειδή η Σιάτιστα είναι παραδοσιακός οικισμός, να αναπληρωθεί το μεγάλο κενό με την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά σοβαρό εμπόδιο ήταν η έλλειψη υποδομής. Ολέθριες είναι οι συνέπειες και στην αγορά της πόλης. Σε λίγες μέρες θα χρειαστούν συσσίτια, λένε οι κάτοικοι. Βγήκαν και τα παραδοσιακά τεφτέρια για τις αγορές από τα καταστήματα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η επόμενη απογραφή θα καταγράψει τη Σιάτιστα στο μισό της πληθυσμό, δηλαδή δε θα ξεπερνά τους 3.500 κατοίκους. «Εχουμε φτάσει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μιλάμε για καταστάσεις εξαθλίωσης. Το μεροκάματο για όσους μπορούν να βρουν ακόμα δουλιά δεν ξεπερνά τις 3.000 ή 4.000 δραχμές και χωρίς ασφάλιση», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατών Γούνας Σιάτιστας, Ναούμ Τσιαούσης. «Αν ρωτάτε πώς τα βγάζουν πέρα οι οικογένειες, αυτό το κατορθώνουν με τις συντάξεις των παππούδων τους και με δανεικά», συμπληρώνει.

«Θεωρούμε ότι στη Σιάτιστα έχει καταρρεύσει η λεγόμενη ιδιωτική οικονομία. Από τις κυβερνήσεις δόθηκε στους ιδιώτες "γη και ύδωρ" και δεν έμεινε τίποτα. Θαλασσοδάνεια αλλά καμία επένδυση», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Κοζάνης Μ. Καραμπατσιάς.

Ενας άλλος υποψήφιος του ΚΚΕ στο νομό, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Παναγιώτης Σιάμινος, χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση για τις εκατοντάδες οικογένειες γουνεργατών τόσο στη Σιάτιστα, όσο και στην Καστοριά. «Καταλαβαίνετε πόσο ελεύθερα μπορεί να ψηφίσουν αυτές οι οικογένειες. Μέσα σ' αυτή την κατάσταση οι εκβιασμοί που ασκούνται από τα μεγάλα κόμματα είναι φοβεροί», διαπιστώνει.

Επίσης ως συνέπεια της κρίσης της γούνας το 50% των μικρών γουνοποιητικών επιχειρήσεων έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, από τις 1.600 επιχειρήσεις στο Νομό Κοζάνης, μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου και εγγεγραμμένες στη ΔΟΥ Κοζάνης, έμειναν μόνο 750. Πολλοί γουνοποιοί που χρεοκόπησαν, όχι μόνο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μεροκάματο, αλλά είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες, καθώς αυτές δάνειζαν με τοκογλυφικά επιτόκια.

Να σημειώσουμε ότι στον κλάδο της γούνας ακόμα και στα μεγάλα εργοστάσια ποτέ δεν εφαρμόστηκαν συλλογικές συμβάσεις. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο ο γουνεργάτης παίρνει το πολύ 4.000 δραχμές και χωρίς ασφάλιση.

Τραγική είναι η κατάσταση και πέρα από τη Σιάτιστα, στην περιοχή του Βοΐου. Πρόκειται κυρίως για καπνοχώρια πλήρως εγκαταλειμμένα από την πολιτεία. Χωριά που πριν από 15 και 20 χρόνια είχαν 300 και 400 κατοίκους, τώρα δεν έχουν πάνω από 80-90. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στα κεφαλοχώρια, στην Κοζάνη και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Πολλές είναι και οι οικογένειες που μεταναστεύουν στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org