Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Απόδειξη της κρίσης

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανεβαίνει ή πέφτει ο δείκτης του ΧΑΑ; Καθημερινό το ερώτημα στα δελτία ειδήσεων, όπως και οι σχετικές «μονομαχίες» των εκπροσώπων του δικομματισμού, μαζί και οι συνεχείς διαρροές, από τα οικονομικά υπουργεία, για επικείμενη μεγάλη στήριξη από τα κρατικά χαρτοφυλάκια.

Η όλη υπόθεση, που ακούει στο όνομα Χρηματιστήριο, μπορεί να χαρακτηριστεί, πλέον, κωμικοτραγική, αλλά συνάμα και άθλια, έχοντας όλα τα στοιχεία της εξαχρείωσης. Κι ενώ δικαιολογημένα κάποιοι αναρωτιούνται, ακόμη κι αν ανέβει ο δείκτης τις μέρες αυτές, τι θα γίνει μετά τις 9 Απρίλη, το μέγα ζήτημα είναι άλλο.

Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα με δυο εκατομμύρια «νεόπτωχους», με εκρηκτική άνοδο της ανεργίας, η αγροτική της οικονομία κλυδωνίζεται, τα ναρκωτικά τρώνε τις σάρκες των νέων ανθρώπων και τόσα άλλα καυτά προβλήματα. Και όμως, όλα αυτά κρίνονται δευτερεύοντα. Τα κόμματα του δικομματισμού εξαντλούν την ευαισθησία τους στους «εγκλωβισμένους» και η κυβέρνηση κινητοποιεί τεράστια ποσά για τη στήριξη ενός κατ' εξοχήν θεσμού εξαχρείωσης. Δεν είναι και αυτό μία ακόμη απόδειξη της μεγάλης πολιτικο-ηθικής κρίσης, που διαπερνά το σημερινό σύστημα;


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org