Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τώρα μαυρίστε τους

Οι τόνοι σηκώνονται. Η αντιπαράθεση περνά πλέον τα όρια και αυτού που οι προκάτοχοι των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρόβαλλαν στο προσκήνιο ως «το φως και το σκότος». Εχουν κάνει άλματα ως μαθητές, ξεπερνώντας τους δασκάλους τους, αφού, με τα τερτίπια τους, που θα δυσκολευόταν να ανακαλύψει και ο πλέον ευφάνταστος εφευρέτης, επιβάλλουν την πόλωση και την οξύτητα σε μια διαμάχη που δεν έχει ουσία. Και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο, αν περάσει στις λαϊκές συνειδήσεις ως το κριτήριο για την ψήφο τους. Γιατί αυτό επιδιώκουν. Να δημιουργούν συνειδήσεις, που να εκλαμβάνουν το φανταστικό που δημιουργούν ως πραγματικό και, μάλιστα, στο πεδίο της πολιτικής, προκειμένου να κρίνονται μέσω των εντυπώσεων, που έντεχνα προβάλλουν με αλλοτριωμένη την εικόνα τους και όχι με βάση αυτό που πραγματικά είναι.

Ετσι, η ακατάσχετη, ανέξοδη και άνευ αντικρίσματος παροχολογία, στην οποία καθημερινά συναγωνίζονται με μπακάλικους αριθμούς (π.χ., για τις συντάξεις ανεβάζουν τα ποσά στο ύψος, που, έτσι κι αλλιώς, θα πάρουν με τις αυξήσεις - ψίχουλα, ψέματα με το τσουβάλι δηλαδή), συμπληρώνεται με την οξυμένη «έχθρα» των συνεταίρων, που τσακώνονται στο ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στην «κοινή επιχείρηση» επιβολής αντιλαϊκών, αντιδραστικών επιλογών.

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η μέχρι τώρα αντιπαλότητά τους εξαντλείται στο να πείσουν ποιο από τα δυο κόμματα μπορεί καλύτερα να κάτσει στο σβέρκο του λαού και να διαχειρίζεται τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Γι' αυτό και οξύνουν στο έπακρο τη μεταξύ τους διαμάχη, μακριά και έξω από την πολιτική και τα προβλήματα του λαού. Ο επιδιωκόμενος στόχος, διπλός. Να εξασφαλίσουν καθένα κόμμα της πλουτοκρατίας τους κυβερνητικούς θώκους, αλλά και τα δυο μαζί να εγκλωβίσουν το λαό, εκβιάζοντας ψήφο και συνείδηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δική του συναίνεση στη συνέχιση πιο σκληρής της αντιλαϊκής πολιτικής. Να λένε μετά τις εκλογές πως η κυρίαρχη πολιτική της ΟΝΕ και της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων εγκρίθηκε από μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Και αυτό απαιτεί την ανούσια αντιπαράθεση για τις «γκρίζες διαφημίσεις», την προετοιμασία του αμερικανόπνευστου ντιμπέιτ, μέσα από τις ιλουστρασιόν εμφανίσεις που ετοιμάζουν οι επικοινωνιολόγοι και εκτελούν οι «επιπλέοντες εις τον αφρόν» επίδοξοι μετρ των αστικών τηλεοπτικών ΜΜΕ, το ποιος βλάπτει τους εγκλωβισμένους μικροεπενδυτές στο Χρηματιστήριο, έναν από τους ναούς της κλοπής των χρημάτων τους, που γεμίζουν τις τσέπες των ισχυρών μεγαλοεπιχειρηματιών και πάει λέγοντας.

Ετσι, για να μην καταλαβαίνει ο απλός λαός πως τούτοι, που κάνουν θέατρο την πολιτική, υποκρίνονται στην εντέλεια τον «καλό Σαμαρείτη», για να κρύψουν το «Φαρισαίο», που θα διαχειριστεί την τύχη του, στέλνοντάς τον ακόμη πιο βαθιά στον Καιάδα της εξαθλίωσης.

Τι κρίνεται σ' αυτές τις εκλογές; Για την πλουτοκρατία, η ενίσχυση της εξουσίας της και των κερδών της. Για τους ανθρώπους του μόχθου, η ενίσχυση της δύναμής τους, προκειμένου να ορθώνουν εμπόδια και να ματαιώνουν την αφαίρεση κατακτημένων δικαιωμάτων τους, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, τη λύση των οξύτατων προβλημάτων τους. Κρίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης των δυνάμεων, που μπορούν να χτίσουν το αντίπαλο, στην ΟΝΕ, στο ΝΑΤΟ, στη «νέα τάξη» και στον πόλεμο, σ' αυτά που θρέφουν τους κηφήνες της πλουτοκρατίας, δέος. Μόνο, που, μπροστά στις εκλογές, πολιτικά αυτό σημαίνει μαύρισμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και της κεντροαριστερής ή κεντροδεξιάς διεξόδου και αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, της πολιτικής του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ