Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αλληλεγγύη είναι χαρακτηριστικό της εργατικής τάξης

Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ για 8η βδομάδα αναπτύσσουν έναν αποφασιστικό, μαζικό και ενωτικό αγώνα. Ο αγώνας αυτός έχει στόχο ν' αποκρούσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει κεκτημένα δικαιώματα. Η αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων είναι κάτι το πρωτόγνωρο που θυμίζει το μύθο του Σισύφου, που ως γνωστόν κυλούσε το λιθάρι προς την κορυφή, αλλά πριν φθάσει στην κορυφή του έφευγε και κυλούσε προς τα κάτω. Ετσι ξεκινούσε πάντα από την αρχή. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η αφαίρεση κεκτημένων. Το εργατικό κίνημα θα χάνει τα κεκτημένα και θα ξεκινάει πάντα απ' την αρχή.

Η κυβέρνηση με το νέο κανονισμό εργασίας του ΗΛΠΑΠ, ανάμεσα στα άλλα, ορίζει ότι οι οδηγοί σε πολλές περιπτώσεις θα βρίσκονται στο δρόμο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, για να δουλέψουν από τις 6 μέχρι τις 10 το πρωί και από τις 2 μέχρι τις 6 το απόγευμα. Δηλαδή θα δουλεύουν σπαστό ωράριο. Αυτό είναι πρωτοφανές. Μας πάει πίσω στο "Μεσαίωνα των εργασιακών σχέσεων". Και γι' αυτό είναι απαράδεκτο.

Οι εργαζόμενοι σχεδόν ομόφωνα αποφάσισαν να αντιδράσουν αγωνιστικά με στάσεις εργασίας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους, αλλά χρησιμοποιεί απειλές και βία ενάντιά τους. Αποκορύφωμα αποτελεί η παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, η ποινικοποίηση της απεργίας. Αντί δηλαδή ν' αναλάβει την ευθύνη για τις στάσεις εργασίας, μιας και αυτή είναι που άρχισε χειρών αδίκων, μεταθέτει το πρόβλημα να της το λύσει ένας πρωτοδίκης. Πολιτικό ζήτημα, δηλαδή, πελώριας σημασίας, το αναθέτει σε δικαστές, για να το λύσουν. Αυτό δείχνει τουλάχιστον δειλία.

Είναι φανερό από τα παραπάνω, ότι η διακήρυξη του Γ. Παπαντωνίου πως το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται κοινωνία της αλληλεγγύης (ΝΕΑ, 27.3.2000), είναι αέρας κοπανιστός.

Ηαπόφαση των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ να αντιταχθούν στην αφαίρεση κεκτημένων, έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους. Ολοι έχουμε αντιμετωπίσει ή θα αντιμετωπίσουμε αφαίρεση κεκτημένων. Γι' αυτό χρειάζεται ο αγώνας αυτός να συγκεντρώσει την αλληλεγγύη όλων μας. Η αλληλεγγύη είναι χαρακτηριστικό της εργατικής τάξης και όχι της αστικής τάξης και των φορέων της. Γι' αυτό πρέπει η αλληλεγγύη να εκφραστεί με κάθε μέσο και τρόπο.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ
Υ.Γ.Απορώ γιατί στο ντιμπέιτ των Σημίτη - Καραμανλή δεν παίρνει μέρος δημοσιογράφος του «902» ή του «Ριζοσπάστη». Αυτό ισοδυναμεί με το να δίνουν οι Σημίτης - Καραμανλής συνέντευξη στον εαυτό τους

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φάλαινες και... εργαζόμενοι(2008-04-12 00:00:00.0)
Φοβούνται ακόμα και να ακουστεί κουβέντα(2007-12-04 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους(2000-03-03 00:00:00.0)
Ακινητοποιημένα για 6 ώρες τα τρόλεϊ(1999-03-04 00:00:00.0)
Αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης οι εργαζόμενοι(1997-11-28 00:00:00.0)
Αγωνιστική απραξία επιβάλλουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ(1997-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ