Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η αλήθεια για το Ελσίνκι

Το Ελσίνκι ήταν η «κορυφαία στιγμή» της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, δήλωσε χτες ο Κ.Σημίτης. Συνεπώς, η πλύση εγκεφάλου που υπέστη ο ελληνικός λαός τον περασμένο Δεκέμβρη, ώστε να πειστεί για την «επιτυχία» της ελληνικής κυβέρνησης, δεν ήταν ένα στιγμιαίο αδίκημα της «ενημερωτικής» λοβοτομής που υφίστανται οι πολίτες. Οι αποφάσεις του Ελσίνκι αποδεικνύονται αφετηρία για μια πολιτική «μακράς πνοής» και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ. Αντίστοιχα «μακράς πνοής» θα είναι η τακτική της παραποίησης της αλήθειας σχετικά με το περιεχόμενο των αποφάσεων του Ελσίνκι. Είναι, επομένως, ανάγκη να θυμηθούμε τι πραγματικά αποφασίστηκε στη Φινλανδική πρωτεύουσα.

***

Στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ελσίνκι αναφέρεται σχετικά με την Τουρκία και τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην ΕΕ (παράγραφος 4): Η ΕΕ «παροτρύνει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων». Καλεί δε «να φέρουν τη διαφορά ενώπιον του «Διεθνούς Δικαστηρίου» και επισημαίνει ότι «το αργότερο στα τέλη του 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση ως προς κάθε εκκρεμή διαφορά»...

Τα κείμενα είναι σαφή. Η κυβέρνηση, αποδεχόμενη την υποψηφιότητα της Τουρκίας και υπογράφοντας την προηγούμενη παράγραφο, υπέγραψε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα (!) της Τουρκίας να εγείρει θέμα «συνοριακών διαφορών» με την Ελλάδα, η επίλυση μάλιστα των οποίων - πέρα από τη Χάγη - τίθεται και υπό τη δικαιοδοσία της ΕΕ!

Ιδού το «θεμέλιο» της αμερικανόπνευστης ελληνο-τουρκικής «φιλίας»...

***

Ηκυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τα θετικά αποτελέσματα που είχε στο Ελσίνκι για το Κυπριακό. Ιδού η αλήθεια (σημείο 9 της απόφασης): «Η απόφαση για την προσχώρηση (της Κύπρου στην ΕΕ) θα παρθεί χωρίς το παραπάνω (σ.σ:η λύση δηλαδή στο πρόβλημα της εισβολής και κατοχής) να αποτελεί προϋπόθεση»!

Αυτά υπέγραψε ο κ.Σημίτης. Αφ' ενός υπέγραψε τον ενταφιασμό του Κυπριακού ως διεθνούς προβλήματος και αφ' ετέρου τη διχοτόμηση του νησιού με τη σφραγίδα της ΕΕ!

***

Ηκυβέρνηση συνυπέγραψε επίσης την απόφαση για δημιουργία μισθοφορικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης «ικανής να εκτελεί το πλήρες φάσμα των καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων των πλέον δυσχερών, σε επιχειρήσεις μέχρι επιπέδου σώματος στρατού, δηλαδή μέχρι 15 ταξιαρχιών ή 50-60.000 ατόμων». Ο «ευρωστρατός» θα πρέπει, με βάση την απόφαση, να είναι «έτοιμος επιχειρησιακά μέχρι το 2003»!

Στο Ελσίνκι ξεκινά, δηλαδή, επίσημα πια η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, που - με υπογραφή και του κ.Σημίτη - θα μπορεί ενδεχομένως στο μέλλον να δολοφονεί με δικούς της στρατιώτες. Χωρίς τη «βοήθεια» του ΝΑΤΟ...

***

Εξίσου αποκαλυπτική η επόμενη απόφαση: «Η ΕΕ - σημειώνεται - επιθυμεί να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας... Θα εντείνει το διάλογο με τις σερβικές δημοκρατικές δυνάμεις, καθώς και με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου»!

Αυτή η - με υπογραφή Σημίτη - ανοιχτή επέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, το Δεκέμβρη, ήταν ουσιαστικά η προαναγγελία επέκτασης της φωτιάς στο Μαυροβούνιο. Μια περιοχή που τρεις μήνες μετά χρησιμοποιείται και επίσημα σαν πρόσχημα για μια ακόμα επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια.

Οσο για το Κοσσυφοπέδιο, ιδού τι αναφέρεται στην απόφαση: «Η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάκαμψης του Κοσσυφοπεδίου»! Αυτά υπογράφτηκαν από τον κ.Σημίτη τις παραμονές της εμφάνισης στην περιοχή του «UCK νούμερο 2»...

***

Αυτό είναι το Ελσίνκι. Είχε κάθε λόγο, λοιπόν, που πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της ελληνικής κυβέρνησης, ο Κλίντον απέστειλε στον κ.Σημίτη τα «συγχαρητήριά του» για τη στάση του.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ