Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προγράμματα για εξαγορά συνειδήσεων

Κοροϊδεύουν τους άνεργους γουνεργάτες με προγράμματα κατάρτισης, αντί για πραγματική αντιμετώπιση της ανεργίας

Δραματική είναι η κατάσταση στη Σιάτιστα, με το κλείσιμο των γουναράδικων, μοναδικό τομέα απασχόλησης για τον ντόπιο πληθυσμό
Δραματική είναι η κατάσταση στη Σιάτιστα, με το κλείσιμο των γουναράδικων, μοναδικό τομέα απασχόλησης για τον ντόπιο πληθυσμό
Ως μοναδική διέξοδο στην κοινωνικοοικονομική κρίση που μαστίζει την περιοχή, η κυβέρνηση προσφέρει τα γνωστά προγράμματα κατάρτισης. Θα καταρτίζεσαι ένα, δύο, τρεις μήνες και στη συνέχεια θα είσαι πάλι άνεργος. Εκτός των άλλων, μ' αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος σε «αεριτζήδες», σε πολιτικάντηδες και, ιδιαίτερα, στα κόμματα του δικομματισμού, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να καταδημαγωγούν σε βάρος των εργαζομένων, προβάλλοντας πως λύνουν προβλήματα που τα ίδια δημιούργησαν.

«Με τα προγράμματα αυτά μπαίνεις σε μια διαδικασία εξαγοράς συνειδήσεων, εκμαυλισμού. Πρόκειται για ένα "γυμνάσιο", μια προετοιμασία της εργατικής τάξης να συνηθίσει στην ιδέα ότι δε θα υπάρχει μισθός, δε θα υπάρχει μεροκάματο, δε θα υπάρχει μόνιμη εργασία. Αλλά μόνο θα πληρώνεσαι όσες ώρες θα δουλεύεις, θα καταρτίζεσαι δηλαδή και σε καμιά περίπτωση δε θα παίρνεις μισθό», επισημαίνει ο Μ. Καραμπατσιάς.

«Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν και ως μηχανισμός εκτόνωσης των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων», σημειώνει ο Παναγιώτης Σιάμινος. «Ουσιαστικά τα 8 δισ. για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης της γούνας δεν πάνε σε σκοπούς αναπτυξιακούς, που θα μπορούσαν να λύσουν μακροχρόνια προβλήματα απασχόλησης», εξηγεί.

Το πρόβλημα οξύνεται

Οπως τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις στο νομό, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι τα προγράμματα κατάρτισης δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα παρά μόνο μια προσωρινή ανακούφιση στους εργαζόμενους. Από κει και πέρα, όμως, και τους εργαζόμενους σε λαθεμένη κατεύθυνση τους διαπαιδαγωγούν, και ρουσφετολογικά παιχνίδια παίζονται, και μικροεκβιασμοί γίνονται.

«Εκτιμούμε ότι οι άνεργοι γουνεργάτες είναι γύρω στις 3.000 και από αυτούς μόνο οι 1.400 πήραν επίδομα. Εμείς διεκδικούμε για όλους όσοι δεν πήραν επίδομα, να το λάβουν το Πάσχα, ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα της ανεργίας της περιοχής», τονίζει ο Μ. Καραμπατσιάς και συνεχίζει:

«Οι εργαζόμενοι στη Σιάτιστα ξέρουν πολύ καλά ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ του να πάρουν επίδομα μόνο οι άνεργοι που είχαν ασφάλιση του ΙΚΑ, γνωρίζοντας ότι ο κύριος όγκος των γουνεργατών είναι ανασφάλιστοι. Υπολογίζεται στο 80% ο αριθμός των ανασφάλιστων, καθώς και να ήθελε κάποιος να ασφαλιστεί δεν του το επέτρεπε ο νόμος. Σημειώνεται ότι το 80% είναι μικρές οικοτεχνίες και ο οικοτέχνης σύζυγος δεν μπορούσε να ασφαλίζει τη σύζυγό του και τα παιδιά του στο ΙΚΑ. Αρα και να ήθελαν να ασφαλιστούν δεν μπορούσαν. Με τον τρόπο αυτό τίθεται στο περιθώριο το επιχείρημα των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ότι φταίνε και οι εργαζόμενοι που είναι ανασφάλιστοι.

Από την άλλη μεριά, χάρη στον αγώνα και πρώτα και κύρια των κομμουνιστών - αυτό είναι πανθομολογούμενο στην κοινωνία της Σιάτιστας - το συνδικάτο των γουνεργατών, και με τη βοήθεια των ταξικών δυνάμεων στο ΕΚ Κοζάνης, πέτυχε να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα για την ενίσχυση όλων, χωρίς εξαίρεση, των γουνεργατών. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές».

«Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα προγράμματα κατάρτισης σε όφελός του, βάζοντας στα προγράμματα επιλεκτικά ανέργους, εκβιάζει και παρασέρνει κάποιους εργαζόμενους στην επαιτεία και την υπαναχώρηση», δηλώνει με τη σειρά του ο Π. Σιάμινος. Δεν είναι τυχαίο που οι γουνεργάτες, παρ' όλες τις πιέσεις από βουλευτές και παράγοντες του νομού, ανέδειξαν την ΕΣΑΚ πρώτη δύναμη στις εκλογές του σωματείου τους. Οι γουνεργάτες στο σύνολό τους, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, στήριξαν τη διοίκηση του σωματείου που έχει προσανατολισμό σε ταξική κατεύθυνση. Και πιστεύω ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν με πιο εντατικούς ρυθμούς στο επόμενο διάστημα», καταλήγει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Απόστολος ΝΙΚΟΛΑΟΥ


ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Απόστολος ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org