Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόθεση όλων η δίωξη του «Ρ»

Η πολιτική δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη» μετατράπηκε εν τέλει σε υπόθεση κάθε προοδευτικού, δημοκρατικού, κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. Εγινε υπόθεση όλων εκείνων, καθημερινά και πιο πολλών, που είδαν πως τα πυρά του υπουργού Δικαιοσύνης και συνολικά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δε στοχεύουν μόνο την εφημερίδα, αλλά και τα δικά τους δικαιώματα, τις δικές τους ελευθερίες, με πρώτη και καλύτερη αυτή την ελευθερία του Τύπου.

Το κυβερνητικό κρεσέντο αυταρχισμού δε θα μπορούσε παρά να καταδικαστεί με κάθε μέσο, σε όλους τους τόνους, από ένα λαό και τις οργανώσεις του, βαθιά δημοκρατικό και προοδευτικό. Η προσπάθεια καταστρατήγησης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, η καταπάτηση, η προσβολή των ίδιων των θεσμών του αστικού κράτους προκάλεσε τη λαϊκή κατακραυγή και έκανε να ηχήσει απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας το αίτημα για άμεση παύση της δίωξης.

Εξάλλου, κοινή είναι η πεποίθηση όλων πως η ενέργεια αυτή του Ε. Γιαννόπουλου σηματοδοτεί άσχημες εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους. Και είναι αυτός ο σημαντικότερος λόγος που τους έκανε όχι απλά να συμπαρασταθούν στο «Ρ», αλλά να δηλώσουν έτοιμοι, τη συμπαράστασή τους αυτή να την εκφράσουν και εμπράκτως όπως και όποτε χρειαστεί.

«Ασεβείτε κατά της ιστορίας»!

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης '41-'44, εκφράζει την αγανάκτησή της για τη δικαστική δίωξη μιας εφημερίδας που «έπαιξε αποφασιστικά πρωτεύοντα ρόλο στον ξεσηκωμό του λαού κατά των κατακτητών στα μαύρα χρόνια της κατοχής, ψυχή του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που στάθηκε στο πλευρό των αγωνιστών και τότε και στους μετέπειτα αγώνες τους για την αναγνώριση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων για τα δίκαια αιτήματά τους».

Η ΠΕΑΥΕΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για τον χρόνιο εμπαιγμό σε βάρος των αξιωματικών της Αντίστασης, ενώ επιρρίπτει ευθύνες γι' αυτό και στον Ε. Γιαννόπουλο, αφού όπως τονίζει: «Κατακρατείται αυθαίρετα από τους Αξιωματικούς το μέρισμα Μ.Τ. και μια τροπολογία που είναι έτοιμη κρατείται στα χρονοντούλαπα του υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τον κ. Τσοχατζόπουλο να μας εμπαίζει, να μας αγνοεί. Εσείς κ. Γιαννόπουλε, τι κάνετε; Αντί να κοιτάξετε τα προβλήματα των αγωνιστών βάλλετε κατά του "Ρ", της δικής μας εφημερίδας».

Η ΠΕΑΥΕΑ εκφράζει τη λύπη της, σημειώνει πως το ΚΚΕ και η εφημερίδα του ήταν οι αιμοδότες του ΕΑΜικού κινήματος, κάτι που δεν αμφισβητείται από κανένα και καταλήγοντας σημειώνει: «Το να διαφωνείτε με την πολιτική του είναι δικαίωμά σας! Δεν είναι όμως δικαίωμά σας να βάλλετε κατά της εφημερίδας. Ασεβείτε κατά της ιστορίας της Αντίστασης».

Τέλος, καλείτε ο Ε. Γιαννόπουλος να σταματήσει τις διώξεις, ενώ η ΠΕΑΥΕΑ προειδοποιεί πως θα τον διαγράψει και θα κοινοποιήσει τη διαγραφή του προς κάθε κατεύθυνση.

«Χτυπάει καμπάνα για όλους»

Πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και του δικαιώματος της ελεύθερης κριτικής σε κάθε δημόσιο ή όχι πρόσωπο, χαρακτηρίζει τη δίωξη κατά του «Ρ» το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Σύλλογος σημειώνει πως η εφημερίδα «παραμένει αταλάντευτος εκφραστής και προπαγανδιστής των αγώνων και των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού». Καταλήγοντας εκφράζει τη συμπαράστασή του στο «Ρ», προειδοποιεί ότι «χτυπάει καμπάνα μεγαλύτερου περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας» και καλεί τους φοιτητές να ξεσηκωθούν ενάντια στον περιορισμό του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και κριτικής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org