Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Ο βασιλιάς φάνηκε «γυμνός»

Παρά τις προσπάθειες του κομματικού μηχανισμού η προσέλευση ήταν πολύ κάτω του αναμενομένου

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η Εύβοια της ανεργίας, ο νομός της παραγωγικής συρρίκνωσης και του Μαντουδίου, που οι πολιτικές της ΕΕ και της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ και της «Λευκής Βίβλου», της ΚΑΠ και της «Ατζέντας 2000», με τις υποτελείς και υποταγμένες «πρασινογάλαζες» κυβερνήσεις, οδήγησαν μεγάλες μάζες λαού στην εξαθλίωση και τη φτώχεια, υποδέχτηκε, χτες το βράδυ, όπως άρμοζε, γυρίζοντάς του την πλάτη, τον πρωθυπουργό, που έχει ταυτιστεί με όλα τα παραπάνω και το όνομά του στην Εύβοια αποτελεί συνώνυμο της μεγάλης ανεργίας, των απολύσεων, της εργοδοτικής ασυδοσίας, της βίας και της καταστολής των εργατικών αγώνων, της φτώχειας και του μαραζώματος.

Ο κομματικός μηχανισμός μπορεί να ετοίμασε φιέστα στον «αυτοκράτορα» αλλά «ο βασιλιάς φάνηκε γυμνός», και το ακροατήριο λιγοστό και σκόρπιο. Ηταν δεν ήταν 2.500 αυτοί που κατέβηκαν στην παραλία της Χαλκίδας για ν' ακούσουν (;) τον Κ. Σημίτη. Βέβαια, τα συνθήματα «Η Εύβοια ψηφίζει ΠΑΣΟΚ» και «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» μπορεί να έπεφταν απανωτά και οι καραμούζες να έδιναν το χαρακτήρα κακοστημένου «ντέρμπι», αλλά σίγουρα οι μεταφερόμενοι εκ Βοιωτίας... υπόλοιπο Στερεάς και... Αχαΐας (πούλμαν με αριθμό ΑΧΜ εθεάθη), σίγουρα δεν ψηφίζουν στην Εύβοια.

Ετσι, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες των διοργανωτών να δημιουργήσουν κλίμα νίκης στην Εύβοια, δεν τους βγήκε. Επιπλέον, για να αποφύγουν τη συσκότιση (όπως στη Ρόδο) είχαν «επιστρατεύσει» τη μισή ΔΕΗ Χαλκίδας.

Το σημαντικότερο ήταν ότι και αυτοί που έλπιζαν πως θα ακούσουν κάτι να εξαγγέλλεται, κάποια δέσμευση για δημιουργία θέσεων απασχόλησης και παραγωγικά έργα, γελάστηκαν οικτρά. Ο Κ. Σημίτης ανακύκλωσε τις προεκλογικές υποσχέσεις του 1996 - που έμειναν μόνο ως φράσεις της πρωθυπουργικής ομιλίας - και πρόσθεσε μερικές ακόμα, με «σημαντικότερη» αυτή περί της αλλαγής προσανατολισμού του «αναπτυξιακού μοντέλου» προς τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, δηλαδή δεσμεύτηκε να μετατρέψει την Εύβοια σε διαμετακομιστικό κέντρο των πολυεθνικών και τους Ευβοιείς σε... γκαρσόνια της πλουτοκρατίας. Οσο για την περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και τους άνεργους κατοίκους της, θα βολευτούν με κάποια σεμινάρια κατάρτισης μέχρι να ξεχάσουν ότι στην περιοχή τους έχουν μια πλουτοπαραγωγική πηγή, το λευκόλιθο, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε.

Βέβαια, για να μην τον ξεπεράσει στην υποσχεσιολογία ο άλλος εκπρόσωπος του δικομματισμού, ο Κ. Καραμανλής, έφτασε και αυτός (Σημίτης) την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ λίγο πάνω από τις... 150.000 δρχ.

Πάντως, ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος, ο νεολαίος, ο λαός της Εύβοιας γενικότερα, έδωσε σαφές μήνυμα ότι πρέπει να μπει τέρμα σ' αυτές τις αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org