Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εργάτες των ναυπηγείων να μη σκύψουν το κεφάλι

Ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Ναυπηγείο
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Ναυπηγείο
Την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τη φιέστα που επιχείρησαν να στήσουν με την κυβέρνηση καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ και του υπουργού Ανάπτυξης της κυβέρνησης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η φιέστα που επιδίωξαν να στήσουν μπροστά στην αγορά των Ναυπηγείων από την αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ δεν μπορεί να κρύψει:

  • Πως δεν βγάζουν άχνα για το ότι ο τωρινός ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων οφείλει στους εργαζόμενους πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ από δεδουλευμένα.
  • Πως το "μοντέλο της Σύρου" που επικαλούνται, τελικά επιβεβαιώνει τις πιο μεγάλες ανησυχίες των εργατών, καθώς στο Νεώριο πλέον όλοι οι εργάτες δουλεύουν ως "εργολαβικοί", με πετσοκομμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αφού μάλιστα είχαν προηγηθεί υποχρεωτικές απολύσεις για να απαλλαχθεί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης από αυτά που τους χρώσταγε.
  • Πως οι "μεγάλες κουβέντες" για το ότι "η Ελλάδα παρέχει σημαντική στήριξη στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μέσω της Σούδας και μέσω πρόσθετων ευκαιριών όπως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης" δεν είναι τίποτα άλλο από την κυνική ομολογία πως οι ΗΠΑ θέλουν άλλο ένα ορμητήριο μέσα στην Αττική αυτήν τη φορά, για να ανακατασκευάζουν και να συντηρούν τα πολεμικά τους πλοία, πριν αυτά επιχειρήσουν για μια ακόμη φορά τα εγκληματικά τους σχέδια σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
  • Πως το θέμα συνδέεται με τον σφοδρό ανταγωνισμό των αμερικανικών, κινέζικων και άλλων μονοπωλίων για το ποιος θα επικρατήσει στην οξύτατη σύγκρουση με "έπαθλο" το πάνω χέρι στους δρόμους της Ενέργειας και των Μεταφορών.

Ολη αυτή η κατάσταση έχει μόνιμα θύματα τους εργάτες. Τους εργάτες που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται απλήρωτοι, σε γενική ανασφάλεια και με τεράστια αγωνία για το μέλλον. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής ξεπεσμού και φθοράς των Ναυπηγείων που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Της πολιτικής δηλαδή που οδήγησε έναν πολύ σημαντικό κλάδο, με έμπειρο εργατικό δυναμικό και συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, να παρακμάσει διαχρονικά.

Οι εργάτες όμως πρέπει να σκεφτούν πως έχουν αξιοπρέπεια και φιλότιμο. Η προχτεσινή εικόνα, όπου υποχρεώθηκαν να κάθονται προσοχή ακούγοντας τον ύμνο της Αμερικής, είναι απλώς ο πρόλογος αυτών που θα ακολουθήσουν, αν δεν αντιδράσουν αγωνιστικά και ταξικά. Αν δεν βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και όχι τις επιθυμίες των πολυεθνικών και των καπιταλιστικών κρατών.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες των Ναυπηγείων να μη σκύψουν το κεφάλι. Αυτοί είναι που κινούν τις μηχανές, αυτοί έχουν τη δύναμη.

Τους καλούμε να οργανωθούν, να συζητήσουν μεταξύ τους με Γενικές Συνελεύσεις και άλλες μορφές που ξέρουν οι εργάτες όταν πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά, όταν πρέπει να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Τους καλούμε να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν τα δεδουλευμένα τους, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, όποιος και να είναι ο εργοδότης το επόμενο διάστημα. Να υπάρχει σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όχι ο μεσαίωνας που τους επιφυλάσσουν εργοδοσία και κυβέρνηση. Σε αυτόν τον αγώνα είναι σαφές πως θα έχουν δίπλα τους κομμουνιστές, όπως άλλωστε αυτό συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα.

Το ΚΚΕ καλεί επίσης τους εργάτες να προβληματιστούν δημιουργικά περισσότερο πάνω στην πρόταση που κάνει το ΚΚΕ για το μέλλον των Ναυπηγείων. Ο μόνος αγώνας που έχει προοπτική, η μόνη τελικά συμφέρουσα πρόταση για τους εργάτες είναι αυτή που με μεγάλη σταθερότητα καταθέτει το ΚΚΕ. Τα Ναυπηγεία, για να λειτουργήσουν για τα συμφέροντα των εργατών, πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένα, να έχει βγει από τη μέση ο παράγοντας του καπιταλιστικού κέρδους που αποτελεί την αιτία της δυστυχίας και των ατελείωτων προβλημάτων της εργατικής τάξης. Αυτός ο αγώνας είναι που μπορεί να δώσει προοπτική, πνοή και δύναμη στους εργάτες. Οσοι προπαγανδίζουν πως "αυτά δεν γίνονται", είναι ακριβώς αυτοί που δεν θέλουν να γίνει τίποτα, να μην αμφισβητηθεί ο καπιταλιστικός μονόδρομος. Ομως η πείρα δείχνει πως ο αρνητικός συσχετισμός μπορεί να αλλάξει. Στρατοί και αυτοκρατορίες που φάνταζαν παντοδύναμοι ανατράπηκαν από τις λαϊκές δυνάμεις, όταν αυτές πίστεψαν στη δύναμή τους, όταν σημάδεψαν τον αληθινό εχθρό, όταν έδειξαν αφοβία και αποφασιστικότητα.

Οι εργάτες των Ναυπηγείων μπορούν να στηριχτούν στην ταξική αλληλεγγύη των εργατών του Μετάλλου, όπως και όλων των υπόλοιπων κλάδων. Στην ανεξάντλητη δύναμη της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης όλης της χώρας. Στη στήριξη που μπορούν να τους δώσουν άλλοι λαϊκοί φορείς. Τελικά, το να είναι τα Ναυπηγεία λαϊκή περιουσία είναι αίτημα που συμφέρει τους πολλούς ενάντια σε μια χούφτα καπιταλιστές και στους υποστηρικτές τους.

Είναι φανερό πως οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το πού θα οδηγηθούν τα πράγματα. Τώρα είναι η ώρα για να δείξουν οι εργάτες το μπόι τους, για να ακουστεί για μια ακόμη φορά το περήφανο σύνθημα πως "χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά". Για να καταδικαστούν τα ιμπεριαλιστικά πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ με τη συνενοχή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Για να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες».

  • Στο μεταξύ, χτες σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ν. Ταβουλάρη, βασικού μετόχου των ναυπηγείων, του προέδρου της ONEX και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «συμφωνήθηκε ότι ο τρόπος εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα γίνει με την υπαγωγή τους στη διαδικασία του άρθρου 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα», όπως και ότι «οι μέτοχοι κ.κ. Ταβουλάρης και Στεφάνου συμφώνησαν όπως μεταβιβάσουν το σύνολο των μετοχών που κατέχουν στην εταιρεία "Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ" σε εταιρεία του ομίλου Onex, έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ και υπό τη διαλυτική αίρεση της κατάθεσης και επικύρωσης της συμφωνίας από το αρμόδιο Δικαστήριο».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ