Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού συνδικάτων και φορέων είναι στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα.
Την ίδια ώρα θα γίνει η συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ κινητοποιήσεις για τις 9 Ιούλη προετοιμάζονται ήδη από συνδικάτα και φορείς σε μια σειρά από πόλεις της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι χτες είχαν οριστεί κινητοποιήσεις σε Πάτρα (8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Καλαμάτα (7.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου), Μυτιλήνη (7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς), Σάμο (7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και Χανιά (8 μ.μ., πλατεία Αγοράς).
Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει συγκέντρωση μια μέρα νωρίτερα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
«Να αποσυρθεί τώρα! Οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά τους! Ο εργαζόμενος λαός θα κάνει το νομοσχέδιο κουρελόχαρτο!», τονίζει στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ.
«Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις ότι οι εργάτες θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν πιο μαζικά και αποφασιστικά. Είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμα να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί την εργατική τάξη, τα συνδικάτα της, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς να οργανώσουν την εργατική - λαϊκή απάντηση.
Μπροστά στα συλλαλητήρια, ήδη συνδικαλιστικές οργανώσεις ξεδιπλώνουν πολύμορφες δραστηριότητες πλατιάς ενημέρωσης και κινητοποίησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων πραγματοποίησε χτες το απόγευμα μια πρώτη κινητοποίηση - ενημέρωση για το κατάπτυστο νομοσχέδιο, οργανώνοντας συγκέντρωση έξω από το κτίριό του και στη συνέχεια τρεις ξεχωριστές πικετοφορίες σε γειτονιές της πόλης. Υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί διαχρονικό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και ότι η εργοδοτική τρομοκρατία, τα αντεργατικά μέτρα και η καταστολή πάνε χέρι χέρι, η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου που μοιράστηκε και χτες, υπενθυμίζει μεταξύ άλλων: «Εχουμε πλούσια πείρα και στην πόλη μας, την καταστολή την έζησαν οι εργαζόμενοι στα "Market In", στην Ανακύκλωση και σε άλλους χώρους δουλειάς, όταν διεκδίκησαν με τα σωματεία τους να πάρουν πίσω τις απολύσεις και τους κλεμμένους μισθούς τους».
Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, μπροστά στην κινητοποίηση που οργανώνει στις 9 Ιούλη, καλεί τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, όλους τους μαζικούς φορείς του νησιού σε σύσκεψη τη Δευτέρα 6 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσά του (Κομνηνάκη 43).
Αντιπροσωπεία σωματείων και φορέων των Χανίων, στο πλαίσιο των αγωνιστικών παρεμβάσεών τους, πραγματοποίησε χτες συνάντηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο, καταθέτοντας στον πρόεδρό του το πλαίσιο των σωματείων και των φορέων απέναντι στο νομοσχέδιο ουσιαστικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Η αντιπροσωπεία κάλεσε τον Δικηγορικό Σύλλογο να συζητήσει και να καταδικάσει με τη σειρά του το τερατούργημα που κατέθεσε η κυβέρνηση, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού.
Παράλληλα, πληθαίνουν συνεχώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι μαζικοί φορείς από κάθε κλάδο και κάθε περιοχή της χώρας που καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους το αντιδραστικό νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο καταγγέλλουν μεταξύ άλλων:
Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λέσβου, Νάουσας, Λευκάδας - Βόνιτσας και Σάμου.
Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Λογιστών, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Συλλόγων Προσωπικού Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ).
Η ΑΔΕΔΥ και πλήθος συνδικάτων από όλη τη χώρα και κάθε κλάδο.
Το νομοσχέδιο καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους επίσης το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καθώς και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων καλεί όλα τα σωματεία της δύναμής της να καταδικάσουν το αντιλαϊκό νομοσχέδιο και να συνταχθούν στον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και το λαό για την άμεση απόσυρσή του. «Οι συνταξιουχικές οργανώσεις, συμπυκνώνοντας την πείρα μιας ζωής από την αγωνιστική δράση του εργατικού - λαϊκού - συνταξιουχικού κινήματος, τη μεγάλη σημασία και τη συμβολή του στη λύση των προβλημάτων τους, καταλαβαίνουν την απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια της κυβέρνησης που στόχο έχει να περάσει μια νέα θηλιά στον λαιμό του για να πνίξει την αγωνιστική του δράση», επισημαίνει η ΣΕΑ και ξεκαθαρίζει: «Κάνουμε γνωστό στην κυβέρνηση ότι αν δεν ακούσει τις φωνές του λαϊκού κινήματος για απόσυρση του νομοσχεδίου, αυτό θα έχει την κατάληξη που είχαν όλα τα αυταρχικά κατασταλτικά αντιλαϊκά νομοθετήματα, να καταργηθεί και αυτό στην πράξη».
Την κάλπικη επιχειρηματολογία ότι τάχα το νομοσχέδιο... προστατεύει τους επαγγελματίες ξεσκεπάζουν Ομοσπονδίες ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων.
«Λουκέτο στα μαγαζιά βάζει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που μας πνίγει με φόρους, δημοτικά τέλη, χαράτσια και κατασχέσεις», τονίζει, καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).
«Ας μας απαντήσουν, τα κλειστά μαγαζιά σε κάθε γειτονιά, σε όλη τη χώρα, οι διαδηλώσεις τα κλείνουν ή η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ; Η ανεργία και οι άδειες τσέπες των εργαζομένων, ο άνισος ανταγωνισμός μας με τις πολυεθνικές κ.λπ. δεν παίζουν ρόλο; Για το αφορολόγητο και τα χαράτσια που μας φόρτωσαν δεν έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε;», είναι τα χαρακτηριστικά ερωτήματα που θέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, ξεκαθαρίζοντας ότι «το μπλοκάρισμα στην πράξη αυτού του νομοσχεδίου και της αντιλαϊκής πολιτικής που το συνοδεύει αφορά κάθε αυτοαπασχολούμενο, μικρό έμπορο, βιοτέχνη».