Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Θέλουν «αποκλιμάκωση» για «διάλογο» και διευθετήσεις

Θετικός εμφανίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, με την προϋπόθεση να υπάρξει «άμεση και αποτελεσματική αποκλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών που συνιστούν παραβατικότητα και προκλητικότητα στην περιοχή». Εξέφρασε, δε, την ευχή το τηλεφώνημα μεταξύ των δυο ηγετών την προηγούμενη Παρασκευή «να είναι αφετηρία και να το δούμε αυτό στην πράξη», στην «αγωνία» τους να «τρέξουν» διευθετήσεις σε επικίνδυνη για το λαό ευρωατλαντική κατεύθυνση.

Επίσης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει «το παράνομο, άκυρο μνημόνιο» Σάρατζ - Ερντογάν και ότι επιμένει για μια «πολιτική λύση» στη Λιβύη, ώστε κατόπιν, όπως είπε, να επιδιώξει «μια ευτυχή κατάληξη» στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τρίπολη. «Το πρώτο βήμα έγινε με την Ιταλία», σημείωσε, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί και για το ιμπεριαλιστικό παζάρι για την επήρεια των νησιών στα ανατολικά, ώστε να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις».

Αλλωστε, καθώς όλα αυτά «τρέχουν» σε αμερικανοΝΑΤΟικές ράγες, την Τετάρτη ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος, απευθύνοντας χαιρετισμό σε τηλεδιάσκεψη του περιλάλητου American Hellenic Institute Foundation (AHIF), αφού τόνισε τη «στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου τόσο για τους διεθνείς δρώντες (ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση) όσο και για την Ελλάδα», υπογράμμισε «τη συνεχή παρουσία και υποστήριξη της Ελλάδος στα διμερή - τριμερή - πολυμερή σχήματα συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (όπως Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρο)». Επεσήμανε ακόμα «τη σημασία του ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου, ως προς την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, στο πλαίσιο της υπογραφής και επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», δίνοντας τον τόνο για ό,τι ακολουθήσει.

Στο μεταξύ, τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην περιοχή ενόψει και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 13/7.

  • Η τουρκική αστική τάξη, πάντως, συνέχισε και χτες τις προκλήσεις της, καθώς 3 κατασκοπευτικά αεροσκάφη της, CN-235, προχώρησαν συνολικά σε 35 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ