Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοντά ποδάρια

Λίγες μόνο μέρες απομένουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που θα αποφασίσει για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», και τα αστικά επιτελεία έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν «προετοιμασία εδάφους» για να καταπιεί ο λαός το λογαριασμό που σκοπεύουν να του φορτώσουν. Ετσι, μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν, άρχισαν οι διαρροές ότι «τελικά» το Ταμείο θα συνοδεύεται από «ένα μνημόνιο light», ώστε «να μην υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση στις χώρες με υψηλό χρέος», αλλά και για να «καμφθούν» οι αντιρρήσεις των λεγόμενων «τσιγκούνηδων». Σε ό,τι αφορά τα «καθ' ημάς», ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι «διαβεβαίωνε» ότι «θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες με το υφιστάμενο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας», δηλαδή με το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο που παραμένει σε ισχύ, θυμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση τα ευρωπαϊκά δάνεια και οι επιδοτήσεις θα πρέπει να αποτελέσουν «αφορμή» για να «τρέξουν» ακόμα πιο γρήγορα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περιμένουν στην ουρά. Τα ψέματα που σκορπούσαν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας τα πακέτα για το κεφάλαιο περίπου ως «μάννα εξ ουρανού» για το λαό, είχαν από την αρχή πολύ κοντά ποδάρια. Απλά όσο περνάνε οι μέρες γίνονται όλο και κοντύτερα.

Ξέρει αυτός

Δίνει και παίρνει η μπουρδολογία αυτές τις μέρες, με αφορμή το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αρθρογράφος των «Νέων» που επιχειρηματολογεί υπέρ τού «να μπει μια τάξη» στις διαδηλώσεις, επειδή δεν μπορεί «οι λεηλασίες, οι εμπρησμοί και οι μολότοφ να προστατεύονται από το δικαίωμα του συνέρχεσθαι». Σκόπιμα οι υπερασπιστές του νομοσχεδίου, που θέλει να βάλει τους λαϊκούς αγώνες στο «γύψο», ανακατεύουν μήλα με πορτοκάλια για να το υπερασπιστούν, δημιουργώντας εντυπώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, ο αρθρογράφος κάνει πως δεν ξέρει ότι οι μολότοφ, οι εμπρησμοί και οι λεηλασίες καμία σχέση δεν έχουν με την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και του λαού και ότι αντίθετα αξιοποιούνται για το προβοκάρισμά τους, υπηρετώντας τον ίδιο στόχο με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση: Την ένταση της καταστολής και των απαγορεύσεων. Με τα ίδια προσχήματα, άλλωστε, το αστικό κράτος θωράκισε τα προηγούμενα χρόνια τους κατασταλτικούς και «αντιτρομοκρατικούς» νόμους, όπως και τους μηχανισμούς καταγραφής και παρακολούθησης, διαμορφώνοντας ένα πυκνό αντιδραστικό πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στο μαζικό λαϊκό κίνημα. Τις απαντήσεις λοιπόν στα ερωτήματα που θέτει ο αρθρογράφος, να τις αναζητήσει αλλού και όχι στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα που διαδηλώνουν και διεκδικούν συλλογικά και οργανωμένα. Ξέρει αυτός πού θα τις βρει...

Δικηγόρος

Πραγματικό ρεσιτάλ έδωσε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Αφού ζήτησε «πραγματική και σε βάθος διαβούλευση» για το πώς θα μπουν στον πάγο οι αγώνες του λαού και θα καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, αφού πρότεινε έναν πλατύ «κοινωνικό και πολιτικό διάλογο», επειδή οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες «δεν επαρκούν ώστε να παρασχεθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις (...) να υπάρχει η αναλογικότητα που απαιτείται και να μην κρίνονται και διακυβεύονται μεγάλα ερωτήματα», ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έφτασε στο προκείμενο: Με «γέφυρα» «το θέμα των αντισυγκεντρώσεων», που «θα έπρεπε και γι' αυτό να υπάρξει μία νομοθετική πρόνοια», κλαψούρισε στη Βουλή για τις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιδρούν στα νόθα συνέδρια της ΓΣΕΕ και ευχαρίστησε «την παρούσα κυβέρνηση, που με τη συμβολή της πολιτείας και των οργάνων της αστυνομίας μπορέσαμε και ξεπεράσαμε το να διαλύουν κομματικοί στρατοί συνέδρια συνδικάτων». Στο διά ταύτα, ζήτησε να υπάρξει «νομοθετική μέριμνα» που θα προστατεύει τη νόθα πλειοψηφία από τους ίδιους τους εργαζόμενους, κάνοντας την ...παραχώρηση να μη ζητήσει να συμπεριληφθεί μια τέτοια διάταξη στο συγκεκριμένο κυβερνητικό νομοσχέδιο, αλλά να φτιαχτεί ένα αυτοτελές, μετά από «διαβούλευση»! Μιλάμε δηλαδή για τον καλύτερο ...δικηγόρο της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στην υπεράσπιση του άθλιου νομοσχεδίου που έφεραν στη Βουλή.

Οι ειδικοί

«Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει», θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά όσο να 'ναι το ρεπορτάζ της γερμανικής «Bild» σχετικά με τις απειλές του ταξιδιωτικού κολοσσού TUI στην ελληνική κυβέρνηση είναι αποκαλυπτικό για τα κριτήρια και τους όρους με τους οποίους «ανοίγει» η τουριστική σεζόν. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, η TUI απείλησε την κυβέρνηση με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της εάν εφαρμοζόταν «μια ακραία οδηγία καραντίνας» των τουριστών που θα υποβάλλονταν σε τεστ. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το θέμα έληξε μετά την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να αποσυρθεί η σχετική οδηγία. Αντίστοιχες... συστάσεις μπορεί βέβαια να βρει κανείς πίσω από οποιαδήποτε σχετική απόφαση της κυβέρνησης, όπως π.χ. αυτή για να έρχονται οι τουρίστες στοιβαγμένοι σαν τις σαρδέλες στα αεροπλάνα, ώστε να μην είναι οι πτήσεις «ασύμφορες» για τους αερομεταφορείς. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει για πολύτιμο «σου σεφ» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μέσα σε αυτό το «οργανωμένο σχέδιο» που «φωνάζει» από μακριά ότι κάνει την προστασία της υγείας του λαού «λάστιχο» για να διασφαλίσει τα κέρδη μεγαλοξενοδόχων και τουρ οπερέιτορ, μιλάει για «μπάχαλο» και ανοργανωσιά, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα... περισσότερο «λάστιχο», ανοίγοντας π.χ. τα σύνορα ακόμα και για απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία. Να λοιπόν ποιοι είναι οι... ειδικοί που τις οδηγίες και τα «πρωτόκολλά» τους ακολουθούν «κατά γράμμα» η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, εκθέτοντας το λαό, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες σε πολύ μεγάλους κινδύνους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1883 Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα.

1921 Συνέρχεται στη Μόσχα το ιδρυτικό Συνέδριο της Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς. Σε αυτό παίρνουν μέρος 220 αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας περίπου τα δύο πέμπτα των οργανωμένων εργατών διεθνώς.

1944 Ισχυρές χιτλερικές δυνάμεις, που ξεπερνούν συνολικά τους 15.000 άνδρες, ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Πίνδο εναντίον των τμημάτων της VIII και της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Οι μάχες κράτησαν έως τις 22 του μηνός και έληξαν με την υποχώρηση των Γερμανών, οι οποίοι είχαν πάνω από 700 νεκρούς και τραυματίες. Αντίστοιχα, ο ΕΛΑΣ είχε 200 περίπου νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 161 χωρικούς, πυρπόλησαν 4.449 σπίτια, 53 σχολεία, 25 εκκλησίες και 5.484 καλύβια και αχυρώνες. Επίσης πήραν 427 άνδρες και γυναίκες ως ομήρους, ενώ άρπαξαν ή σκότωσαν χιλιάδες μικρά και μεγάλα ζώα.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Μινσκ και κυκλώνει τα τμήματα της ομάδας γερμανικών στρατιών «Κέντρο».

1949 Ισχυρές δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού διενεργούν επίθεση στο Βέρμιο - Καϊμακτσαλάν. Ο Δημοκρατικός Στρατός, έπειτα από σκληρές μάχες, πραγματοποιεί ελιγμό (7 Ιούλη).

1951 Ιδρύεται στη Βιέννη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR).

1962 Η Αλγερία κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με διάγγελμα του Προέδρου Ντε Γκολ, δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο ο λαός της χώρας τάσσεται με ποσοστό 99% υπέρ της ανεξαρτησίας και της συνεργασίας με τη Γαλλία.

1969 Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργάτες της βιομηχανικής περιοχής του Τορίνο κατεβαίνουν σε απεργία, που συνοδεύεται από μεγάλης έντασης συγκρούσεις με την αστυνομία.

1972 Υστερα από σκληρή μάχη ομοσπονδιακών στρατευμάτων της Γιουγκοσλαβίας και αντάρτικων ομάδων Κροατών εθνικιστών στα βουνά της Βοσνίας, εξουδετερώνεται η κυριότερη εστία της αυτονομιστικής εξέγερσης.

1973 Αρχίζει στο Ελσίνκι σύνοδος αντιπροσώπων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ