Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Σε 15 μέρες η οριστική απόφαση

Συνεδρίασε χτες το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, για να αποφασίσει αν τελικά θα επιτρέψει τη μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλάζοντας το καθεστώς που διέπει το κτίσμα από το 1934, όταν έγινε μουσείο και κηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί σε δύο βδομάδες. Σύμφωνα με τουρκικά και άλλα ΜΜΕ, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι η απόφαση του '34 ήταν σύμφωνη με το νόμο, προσθέτοντας ωστόσο ότι το υπουργικό συμβούλιο και ο Πρόεδρος της χώρας έχουν τη δικαιοδοσία να αλλάξουν το καθεστώς.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αντέδρασε στην προχτεσινή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την οποία εξέφρασε «έκπληξη». «Η κυβέρνησή μας έκανε βήματα που έχουν χαρακτήρα σιωπηλής επανάστασης στην κατεύθυνση της προστασίας της ελευθερίας θρησκείας και πίστης», είπε μεταξύ άλλων ο Ακσόι, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε ότι «η Αγία Σοφία, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά μας που βρίσκονται πάνω στα εδάφη μας, είναι στην κυριότητα της Τουρκίας», καταλήγοντας: «Κάθε αρμοδιότητα χρήσης της Αγίας Σοφίας είναι ένα θέμα που αφορά τις εσωτερικές μας υποθέσεις στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με το ύφος "προειδοποιούμε, υπαγορεύουμε"».

Την τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλέστηκε στο μεταξύ χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ερωτώμενος σχετικά, λέγοντας πως «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι πάρα πολλές χώρες το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τη χτεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναδεικνύουν το σημείο αυτό και καλούν την Τουρκία να μην προχωρήσει σε ένα βήμα το οποίο θα δημιουργήσει ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους Χριστιανούς ανά τον κόσμο και στην Τουρκία» και ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι «αυτό θα το λάβει σοβαρά υπόψη και η τουρκική ηγεσία και περιμένουμε τις ενέργειές της».

Παρέμβαση έκανε και το ΥΠΕΞ της Γαλλίας, που μίλησε για ένα «σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας» και ένα χώρο που «πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», εκφράζοντας έμμεσα την αντίθεσή του στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ