Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ανοίγει πόρτες και παράθυρα για την απαγόρευση της λαϊκής διαμαρτυρίας

Με την ακρόαση φορέων και τη συζήτηση κατ' άρθρο συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής. Την άλλη Πέμπτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο - έκτρωμα

«Θα μείνει στα χαρτιά»! Αυτό διαμήνυσαν χτες οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση (διαδικασία ακρόασης φορέων) της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, όπου από την περασμένη Τετάρτη συζητείται το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και φέρει τον τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις». Θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη με προγραμματισμό να ψηφιστεί την Πέμπτη το απόγευμα.

«Εμείς, που καλούμαστε να ζήσουμε με 9 ευρώ τη μέρα, θα πάρουμε την άδεια από αυτόν που μας καταδίκασε σε αυτήν την εξαθλίωση, για το αν θα διαδηλώσουμε ή όχι, για να διεκδικήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια;», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Ξενοδοχείων Αττικής Γιώργου Στεφανάκη, μιλώντας στην Επιτροπή.

Οπως σημείωσε, κανένας εργαζόμενος «δεν πρέπει να μπει στη διαδικασία συζήτησης, για το πώς θα του επιβάλει η συγκεκριμένη κυβέρνηση ή η επόμενη, να διεκδικήσει, να αγωνιστεί, να παλέψει», την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες, «στηρίζει απεριόριστα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού, με προκλητικό τρόπο, με νέα πακέτα χρηματοδότησης, διευκολύνσεις».

Ανέφερε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο κατατίθεται μπροστά στην κρίση και καταδεικνύει ότι έρχονται τα χειρότερα για τους εργαζόμενους, ενώ υπενθύμισε και τη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην κυβέρνηση, στην ενίσχυση του αντεργατικού κατασταλτικού πλαισίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, σημείωσε ότι αν κάποιος θέλει να δει ποιον και τι εξυπηρετεί αυτό το νομοσχέδιο, μπορεί να βρει την απάντηση αν αναρωτηθεί «ενάντια σε ποιον στρέφεται». Θα καταλάβει τότε ότι «το νομοσχέδιο είναι υπαγορευμένο από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για να ενισχυθεί η πολιτική που τα υπηρετεί», κόβοντας τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων «τις συντάξεις, τα φάρμακά μας, τα οποία έχουμε πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια».

Επομένως, «οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους έχουν λόγο να μη θέλουν τις διαδηλώσεις των εργαζομένων, γιατί ξέρουν, είναι νόμος της ζωής, ότι οι αγώνες των εργαζομένων, είναι η μαμή της Ιστορίας για θετικές εξελίξεις στην κοινωνία» και ό,τι και να κάνουν «αυτό δεν θα το εμποδίσει κανείς». «Το νομοσχέδιο θεωρεί τον διαδηλωτή οιονεί ύποπτο τέλεσης αδικημάτων», ανέφερε και ο Γρ. Γερακάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Συνέχεια της άθλιας κυβερνητικής προπαγάνδας

Στη συζήτηση επί των άρθρων που ακολούθησε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδης, και οι βουλευτές της ΝΔ συνέχισαν τη γνωστή προπαγάνδα για τα μαγαζιά που πλήττονται από τις διαδηλώσεις, «αυτούς που τα σπάνε», τους πολίτες που «ταλαιπωρούνται» κ.ο.κ. Ο υπουργός επιβεβαίωσε πάντως ότι το νομοσχέδιο κινείται σε αντιδραστικούς άξονες που θέτει η ΕΕ, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Καραγκούνης έκανε λόγο για διαδηλωτές που «ευθέως μας λένε ότι θέλουν να καταργήσουν την ατομική ιδιοκτησία και τον καπιταλισμό»!

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης, προσπάθησε εκ νέου να στηρίξει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στο δίπολο «πρόοδος - συντήρηση» και «αριστερά - δεξιά», κάνοντας λόγο για «αντιγραφή διαταγμάτων της χούντας». Παίρνοντας την πάσα για να συνεχιστεί ο αποπροσανατολιστικός καβγάς ως προς τις πραγματικές στοχεύσεις και τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση «αυτά τα διατάγματα εφαρμόσατε για να διαλύσετε διαδηλώσεις».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Γ. Καμίνης, αφού αναφέρθηκε στον νόμο που ο ίδιος ως δήμαρχος είχε εισηγηθεί, κατέθεσε εκ νέου «διορθωτικές» προτάσεις, για να υπερψηφίσει το κόμμα του το νομοσχέδιο.

Να σημειωθεί πάντως ότι στην ψηφοφορία επί της αρχής που έγινε ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι «θα δηλώναμε επιφύλαξη για την Ολομέλεια αν δεν ήταν αντισυνταγματικά» άρθρα του νομοσχεδίου και γι' αυτό «λέμε κατά»... Επιφύλαξη δήλωσαν ΚΙΝΑΛ, Ελ. Λύση, κατά το ΜέΡΑ25.

Αντιδραστικό απ' την πρώτη λέξη ως την τελευταία

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας απαίτησε εκ νέου από την κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή των συνδικάτων, των μαζικών φορέων, των χιλιάδων εργαζομένων που απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα αντιδραστικότατο νομοσχέδιο από την αρχή ως τέλος, που επιδιώκει να συκοφαντήσει συλλήβδην τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, να χειραγωγήσει συνειδήσεις και κυρίως των νέων ανθρώπων ότι οι διαδηλώσεις, οι διεκδικήσεις είναι κάτι εγκληματικό.

Δείχνοντας πόσο σαθρά είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ανέφερε ότι από την αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων μικρών επαγγελματιών από το 2011 ως το 2016 έκλεισαν 200 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Ενώ επί χρόνια δρουν τα προβοκατόρικα στοιχεία χωρίς να εντοπίζονται ποτέ.

Επισήμανε ακόμα ότι το νομοσχέδιο βρίθει από αόριστες έννοιες και ορισμούς που θα τις ερμηνεύει η αστυνομία κάθε φορά αναλόγως, ανοίγοντας έτσι «πόρτες και παράθυρα για να τελεί υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε διαδήλωση, να τρομοκρατούνται οι διοργανωτές και να τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί, να σέρνονται στα δικαστήρια με πολύχρονες δικαστικές διαμάχες, για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες και να εξοντώνονται οικονομικά, ηθικά κ.ο.κ.».

Εφερε ως παράδειγμα το άρθρο 2 σχετικά με τους περιορισμούς που μπορούν να τεθούν σε μια συγκέντρωση, όπως π.χ. ότι δεν πρέπει να παρακωλύεται την κυκλοφορία, σημειώνοντας ότι: «Πώς είναι δυνατόν μία συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων να μην παρακωλύει» και μάλιστα όταν «είναι φυσιογνωμικό στοιχείο μιας συγκέντρωσης η παρακώλυση της κυκλοφορίας, προκειμένου να γίνει γνωστό ένα αίτημα που κινητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους».

Αλλωστε, σημείωσε, δεν αναφέρεται πουθενά ακόμα και στο αστικό Σύνταγμα τέτοιος περιορισμός για την παρακώλυση της κυκλοφορίας. Ενώ για την απαγόρευση συγκεντρώσεων σε Οργανισμούς κοινής ωφέλειας και του Δημοσίου, ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο απαγορεύεται η συγκέντρωση στη ΔΕΗ όταν κόβεται το ρεύμα σε έναν άνεργο, ή η συγκέντρωση εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στα άρθρα 7 και 8, που αφορούν στην απαγόρευση επικείμενης συνάθροισης για λόγους ασφαλείας, όταν πρόκειται να γίνει άλλη συνάθροιση (αντισυγκέντρωση) ή ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο εκτιμώμενος αριθμός διαδηλωτών, για να επιτραπεί μία συγκέντρωση. Οπως είπε, η αστυνομία θα έχει μπροστά της «μία σφαίρα πριν τη συγκέντρωση για να δει πόσους θα έχει». Απαντώντας, εξάλλου, στις αναφορές του βουλευτή της ΝΔ Ν. Καραγκούνη, ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι «όλες οι συγκεντρώσεις οι δικές μας τέτοιες είναι... Πρέπει δηλαδή να απαγορευτούν;».

Για το επικίνδυνο άρθρο 19

Κάνοντας, τέλος, ειδική αναφορά στο άρθρο 19, που προβλέπει τη σύσταση διεύθυνσης πρόληψης βίας, σημείωσε ότι στοχεύει τον ριζοσπαστισμό, αναπαράγοντας την πολιτική της ΕΕ ότι υπάρχουν ιδεολογίες που παράγουν τη βία και έτσι εξισώνουν τον κομμουνισμό με τον φασισμό και άρα η ριζοσπαστική δράση πρέπει να ποινικοποιείται και να διώκεται.

Στο άρθρο 19 αναφέρθηκε ,παίρνοντας το λόγο και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι θα αποκαλούνται βία και ριζοσπαστικοποίηση οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όταν κόβουν το ρεύμα σε ανέργους, όταν τα παιδιά θα κινητοποιούνται για τα προβλήματα στη δημόσια Παιδεία κ.ο.κ. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τότε θα πρέπει να καταργήσετε τη "Μασσαλιώτιδα", ή τον στίχο που λέει ότι "με βια μετράει τη γη"»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ