Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
«Μεγάλος Περίπατος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών αναγκών

Σε σύσκεψη με εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σύσκεψη των ΚΟΒ Μεγάλων Ξενοδοχείων και Επισιτισμού Κέντρου Αθήνας του ΚΚΕ, με θέμα τον «Μεγάλο Περίπατο» και τις επιπτώσεις του σε εργαζόμενους και κατοίκους μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ο Ν. Σοφιανός επισήμανε εισηγητικά την ανάγκη οι σχεδιασμοί για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» να μην αποσπώνται από τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για τη διαχείριση της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, την επιδίωξή, για άλλη μια φορά, να φορτωθούν οι συνέπειές της στις πλάτες του λαού.

Ανέδειξε, επίσης, την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον «Μεγάλο Περίπατο» για τη συκοφάντηση των κινητοποιήσεων, κάτι που φάνηκε παραμονές της κατάθεσης στη Βουλή του κατάπτυστου νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Αναλύοντας τους σχεδιασμούς που υπηρετούνται με τον «Μεγάλο Περίπατο», στάθηκε στην προώθηση μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων που επιταχύνονται και μέσω του «Περιπάτου». Οπως είπε, «οι αλλαγές που συντελούνται όλη αυτήν την περίοδο επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον ελκυστικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους που να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, προσοδοφόρα και ανταγωνιστικά με αντίστοιχα εμπορικά και ιστορικά κέντρα σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης».


Και σχολιάζοντας αυτήν τη στήριξη στη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού που επιδιώκει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι μέσα στην πανδημία φάνηκε τι σημαίνει αυτή η «βαριά βιομηχανία» για τους εργαζόμενους. Μίλησε για τον κόσμο που είναι καταδικασμένος να μείνει άνεργος για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μάλιστα χωρίς καμία στήριξη από το κράτος, για τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους χιλιάδες εργαζόμενους στον Επισιτισμό που μένουν ξεκρέμαστοι. «Αυτές είναι οι συνέπειες της βαριάς βιομηχανίας στην οποία έχει επενδύσει διαχρονικά το αστικό πολιτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις του και με αριστερό πρόσημο και με νεοφιλελεύθερο σαν τη Νέα Δημοκρατία», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι η «επιλογή στήριξης της "βαριάς βιομηχανίας" του Τουρισμού οδηγεί σε μια οικονομία κυριολεκτικά ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες, φορτώνοντας τις συνέπειες στις πλάτες του λαού όπως αποδεικνύει και το παράδειγμα των εργαζομένων στον Τουρισμό».

Απέναντι στις λαϊκές ανάγκες ο σχεδιασμός με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Αναφερόμενος στα προσχήματα που προτάσσουν η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς αυτούς, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «αν πραγματικά θέλουμε να διευρυνθεί ο χώρος για τους πεζούς, να διευρυνθεί ο χώρος στον οποίον μπορεί ο άλλος να ψυχαγωγηθεί, να ασκηθεί, πρέπει να δούμε την Αθήνα και την Αττική σαν ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο. Δεν μπορεί δηλαδή να μη δεις ότι απαιτούνται συνολικές συγκοινωνιακές ρυθμίσεις, με πάλη ενάντια στην απαξίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα των λεωφορείων και των τρόλεϊ, ενάντια σε προβλήματα με τις καθυστερήσεις και τη σαρδελοποίηση των επιβατών. (...) δεν έκαναν ούτε παρουσιάζουν τίποτα για αυτά τα προβλήματα. Λένε ότι "θα διαμορφωθούν νέες συνήθειες". Δεν μπορεί, λοιπόν, να μιλάμε για χώρο για τους πεζούς και να μη στεκόμαστε στην κατάσταση που υπάρχει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μία κατάσταση για την οποία ευθύνονται η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση».

Σε άλλο σημείο ανέδειξε χαρακτηριστικά ότι η υπερψήφιση του «Μεγάλου Περίπατου» από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, αποδεικνύουν την άρρηκτη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο τοπικό και κεντρικό κράτος, αλλά και τις κοινές στρατηγικές επιλογές και στοχεύσεις όλων τους, σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Στη συνέχεια της ομιλίας του στάθηκε επιγραμματικά στην υλοποίηση του σχεδίου, σημειώνοντας ότι θα οδηγήσει στον εκτοπισμό της κλασικής εμπορικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πέρα από την ταλαιπωρία στην καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων και επαγγελματιών που βιώνουν όλοι αυτήν την περίοδο.

Για το κόστος των 2 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων, που δαπανώνται για την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος, ο Ν. Σοφιανός επεσήμανε ότι αποδεικνύει πως όταν ο δήμος θέλει να στηρίξει σχεδιασμούς προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων βρίσκει χρήματα, σε αντίθεση με τη μείωση των δαπανών για την προετοιμασία των σχολείων μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τις περικοπές σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και τη διακοπή του προγράμματος παιδικών κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων για φέτος. Σχολίασε ότι στη δεύτερη φάση του προγράμματος, ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια με κατασκευαστικές παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν όχι μόνο το κέντρο αλλά και τις όμορες συνοικίες και γειτονιές διαμορφώνοντας ένα ανοιχτό Mall, βιτρίνα της βιομηχανίας του τουρισμού, της ψυχαγωγίας και της εστίασης».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνολική επίθεση που δέχονται τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, στο εισόδημα, στην Υγεία και την Πρόνοια, στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων κ.ο.κ. Και ανέδειξε τις δυνατότητες που έχει το εργατικό κίνημα να παρέμβει στις εξελίξεις, να οργανώσει την αντίστασή του, τους αγώνες του ενάντια στην πιεστική και δύσκολη καθημερινότητα για τον λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ