Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Πολύμορφη στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα

Παράλληλα με τις στρατιωτικές συγκρούσεις συνεχίζονται οι συναντήσεις και τα παζάρια των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη και δυνάμεων που επιχειρούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, σε μια περίοδο που η χώρα γίνεται το επίκεντρο της ευρύτερης ιμπεριαλιστικής μοιρασιάς στην περιοχή. Ενα 24ωρο από την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στο Τομπρούκ της Ανατ. Λιβύης, όπου έχει την έδρα του το εκλεγμένο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του τελευταίου, Αγκίλα Σάλεχ, μετέβη στη Μόσχα, μαζί με τον ΥΠΕΞ της κυβέρνησης του Τομπρούκ, Αμπντούλ Χάντι αλ Γουέιτ, και συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιγιέκο, και βουλευτές, συζητώντας την κατάσταση στην Λιβύη με επίκεντρο τις προσπάθειες για ενδο-λιβυκό διάλογο και εκεχειρία, ενώ σήμερα θα γίνουν συναντήσεις και στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ενδιαφέρον αλλά όχι έκπληξη προκάλεσαν και οι χτεσινές δηλώσεις του πρώην ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, για την υποκρισία πολλών χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως στήριζαν τον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ πέρσι την άνοιξη, όταν ξεκίνησε την επίθεση για κατάληψη της Τρίπολης από τις δυνάμεις του αντιπάλου του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ. Επίσης, ο πρόεδρος του αραβικού Κοινοβουλίου Μισχάαλ μπιν Φαχμ αλ Σαλάμι, απευθυνόμενος στις χώρες - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, πρότεινε «ενιαία στάση» έναντι των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην περιοχή και ιδιαίτερα «σε Λιβύη, Συρία και Ιράκ». Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως το αραβικό Κοινοβούλιο εργάζεται προς την «κατεύθυνση ενίσχυσης της αραβικής ολοκλήρωσης» έναντι των «φιλοδοξιών της Τουρκίας» σε βάρος αραβικών χωρών. Καλεί επίσης την Αγκυρα να τηρήσει τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας.

Νωρίτερα, στην αεροπορική βάση αλ Ουατίγια της Δυτικής Λιβύης σημειώθηκαν εκρήξεις, έπειτα από πτήσεις αεροσκαφών άγνωστης προέλευσης. Η βάση ελέγχεται εδώ και λίγους μήνες από τους Τούρκους στρατιωτικούς συμβούλους και τις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης Σάρατζ.

Σε μια παράλληλή εξέλιξη, σε σύνοδο ηγετών των πέντε χωρών της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής της περιοχής Σαχέλ (γνωστή ως Ομάδα των πέντε χωρών του Σαχέλ, G5 Sahel), παρέστη το απόγευμα της Τετάρτης και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που προειδοποίησε για την «επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και τον κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ