Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό και Μεταφορές

Συνεχίζουν για τρίτη μέρα την απεργία οι εργαζόμενοι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων

Από την κινητοποίηση στη φιέστα που οργάνωσαν υπουργείο Τουρισμού και εργοδοσία στο Ηράκλειο
Από την κινητοποίηση στη φιέστα που οργάνωσαν υπουργείο Τουρισμού και εργοδοσία στο Ηράκλειο
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζουν σήμερα την απεργία τους οι εργαζόμενοι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης, απέναντι στην άρνηση των εργοδοτών να συνεχίσουν να υπάγονται στο εργασιακό καθεστώς που απορρέει από την τοπική κλαδική ΣΣΕ που έληξε στις 30/6, παραπέμποντάς τους στην ΕΓΣΣΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν μια σειρά από δικαιώματα και κατακτήσεις. Οι εργαζόμενοι οδηγοί διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Κατά τη χτεσινή δεύτερη 24ωρη απεργία, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής» πραγματοποίησε νέα συγκέντρωση έξω από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Στο πλευρό των εργαζομένων οδηγών βρέθηκαν και χτες αντιπροσωπεία της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, καθώς και αντιπροσωπείες από ταξικά σωματεία του Ηρακλείου.

Το απόγευμα οι οδηγοί συμμετείχαν μαζί με ξενοδοχοϋπαλλήλους στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη φιέστα του υπουργείου Τουρισμού με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης και εργοδότες του κλάδου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου.

Με το σύνθημα «Εδώ, εδώ, μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ» οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου διαδήλωσαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής που τους έχει ρίξει στην ανέχεια.

Μαχητική ήταν η παρουσία της Επιτροπής Αγώνα στον Επισιτισμό - Τουρισμό, ενώ εκτός από τους οδηγούς συμμετείχαν το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, το Σωματείο Ξεναγών, το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού και το Σωματείο Ιδιοκτητών Εστίασης, οι οποίοι χτες προχώρησαν και στο κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Αστυνομία από την κυβέρνηση, εκβιασμοί από τους εργοδότες στο Λασίθι

«Κάθε μέρα - παντού, θα μας βρίσκουν μπροστά τους, μέχρι να δικαιωθούμε. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και επίκαιρα! Ο αγώνας μας συνεχίζεται!».

Αυτό διαμήνυσε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Λασιθίου προς τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, ο οποίος επιστράτευσε την αστυνομία απέναντι στους εργαζόμενους, σε σύσκεψη που οργανώθηκε με τους εργοδότες και τοπικούς φορείς στο δημαρχείο Αγ. Νικολάου. Μάλιστα η αστυνομία απώθησε τους συγκεντρωμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους στο απέναντι πεζοδρόμιο, προκειμένου να μη συναντηθούν με τον υπουργό.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την αναλγησία της κυβέρνησης και την εγκατάλειψη των 6.000 άνεργων ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού.

Επιπλέον, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι οι εργοδότες έχουν ανοίξει νέα φάμπρικα εκβιασμού σε βάρος τους, καθώς, προκειμένου να τους προσλάβουν και να τους θέσουν σε αναστολή, τους ζητάνε να υπογράψουν δήλωση ότι παραιτούνται από το δικαίωμα επαναπρόσληψης την επόμενη τουριστική περίοδο, την άνοιξη του 2021...

Αγωνιστικές παρεμβάσεις στα Χανιά

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Επιμελητήριο Χανίων, όπου θα παρευρεθεί σε σύσκεψη φορέων ο υπουργός Τουρισμού, καλούν σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ. όλους τους εποχικά εργαζόμενους ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Απαιτούν τη στήριξη των εργαζομένων του κλάδου και υπογραμμίζουν την ανάγκη μαζικοποίησης της πάλης.

Στο μεταξύ, χτες, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Επισιτισμού Χανίων συναντήθηκαν με τη διοίκηση της «Fraport», θέτοντας τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν οι πάνω από 1.000 εποχικοί εργαζόμενοι του αεροδρομίου Χανίων, αλλά και όσοι ελάχιστοι εργαζόμενοι παρέμειναν στη δουλειά εν μέσω πανδημίας.

Οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους καταδικάζονται να ζήσουν είτε χωρίς εισόδημα είτε με τα ψίχουλα των 400 ευρώ του επιδόματος ανεργίας, ενώ υπογράμμισαν πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων στο αεροδρόμιο. Επισήμαναν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο του αεροδρομίου εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη την προηγούμενη δεκαετία πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και τώρα, σε συνθήκες κρίσης, τους ξεζουμίζουν για μία ακόμα φορά.

Παράλληλα, απαίτησαν να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι στη στάθμευση για τους εργαζόμενους του αεροδρομίου, που επιβλήθηκε πέρυσι από τη διοίκηση της «Fraport».

Στη συνέχεια οι συνδικαλιστές έκαναν περιοδεία στους εργασιακούς χώρους, μοιράζοντας ανακοίνωση των σωματείων και τονίζοντας την ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης όλων των εργαζομένων του αεροδρομίου με τους υπόλοιπους εποχικά εργαζόμενους του νομού.

  • Στη Ρόδο, σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ξενοδοχείων - Επισιτισμού οργανώνει συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ