Την Ηλέκτρα, που με τη ζωή και τη δράση της κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που έγραψαν λαμπρές σελίδες αντοχής, ηρωισμού και πίστης στα ιδανικά και τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Ομιλητής εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ήταν ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ηρακλείου Αττικής, Περικλής Καρμής, που μίλησε για τη ζωή και τη δράση της Ηλέκτρας Αποστόλου. Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Νίκος Σταματόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Βόρειου Τομέα και μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνων.
Ο Ν. Σταματόπουλος, αφού πρώτα αναφέρθηκε στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, καλώντας σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό, στάθηκε σε όσα συμβολίζει η θρυλική, αλύγιστη κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου. «Η ιστορία της Ηλέκτρας αναδεικνύει το μεγαλείο που μπορεί να αγγίξει η προσωπικότητα του ανθρώπου αν αυτή ενωθεί με τα πιο υψηλά ιδανικά», τα οποία είναι αυτά «που εμπνέουν τους σημερινούς, καθημερινούς αγώνες των κομμουνιστών, που μπορούν να εμπνεύσουν και να δυναμώσουν συνολικά τους σημερινούς εργατικούς - λαϊκούς αγώνες».
Και, όπως είπε ο Ν. Σταματόπουλος, αν και σήμερα ο ιδιαίτερα αρνητικός συσχετισμός μπορεί να οδηγεί στην απογοήτευση, «η απάντηση που δίνει η ίδια η μακρόχρονη Ιστορία του Κόμματος και του διεθνούς επαναστατικού κινήματος είναι η εξής: Τίποτα δεν μένει στάσιμο και αναλλοίωτο. Ο αρνητικός συσχετισμός δεν μένει αμετάβλητος. Αυτό που σήμερα φαίνεται ακίνητο, αύριο αλλάζει δραστικά.
Ιδιαίτερα σε περιόδους που οξύνονται οι μεγάλες αντιφάσεις και αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος, οι μεταβολές στις συνειδήσεις μπορεί να είναι γρήγορες, απότομες και μεγάλες. Τέτοια ήταν η περίοδος από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 και η δεκαετία του 1940, περίοδος στην οποία οι αντιφάσεις του συστήματος και οι αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών οδήγησαν την ανθρωπότητα στον 2ο Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο».
Φωτίζοντας το τι σημαίνει όξυνση των αντιφάσεων του συστήματος, έφερε παραδείγματα από τις σημερινές εξελίξεις, όπως αυτές στη «μητρόπολη» του καπιταλισμού και το λαϊκό ξέσπασμα μετά τη ρατσιστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που όπως είπε «δείχνει το υπόβαθρο που έχει διαμορφωθεί, τις ίδιες τις βαθιές κοινωνικές αντιθέσεις και ταξικές ανισότητες που χωρίζουν την κοινωνία των ΗΠΑ, όπως και κάθε τέτοια κοινωνία».
«Τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, οι αντιφάσεις του, που όλο και οξύνονται σε κάθε χώρα και διεθνώς, διαμορφώνουν προϋποθέσεις να εκφράζεται μαζικά η λαϊκή δυσαρέσκεια», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτή «για να έχει δυναμική και αποτελέσματα χρειάζεται να βάζει το νυστέρι όσο γίνεται πιο βαθιά ενάντια στην αστική τάξη και την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Να μην εκτονώνεται εναντίον μόνο του ενός ή του άλλου κυβερνητικού κόμματος, μόνο π.χ. εναντίον των Ρεπουμπλικάνων και του ούτως ή άλλως ανεκδιήγητου Τραμπ».
Αλλο ένα δίδαγμα από την Ιστορία του ΚΚΕ το οποίο ανέδειξε ο Ν. Σταματόπουλος είναι ότι «τα μεγάλα γεγονότα, η μαζική λαϊκή ανάταση, ο μαζικός λαϊκός αγωνιστικός αυθορμητισμός, που όλους μας εμπνέουν, προετοιμάζονται από την υπομονετική, επίμονη και κοπιαστική δουλειά χρόνων. Μια δουλειά που δεν έχει άμεσα μεγάλα, ορατά αποτελέσματα. Πως του μαζικού ηρωισμού που εκδηλώνεται στα μεγάλα γεγονότα προηγείται ο αθόρυβος ηρωισμός, που διατηρεί τη φλόγα αναμμένη, έτοιμη σε κάποια φάση να γίνει φωτιά.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται Κομμουνιστικό Κόμμα. Με ανεπτυγμένη την ικανότητα προσαρμογής και δράσης σε όλες τις συνθήκες χωρίς να χάνει τον προσανατολισμό του, δουλεύοντας με βάση την πολιτική γραμμή του, το Πρόγραμμά του, την επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική του: Να μπορεί δηλαδή να μην ενσωματώνεται σε περιόδους μη επαναστατικές, όπως η σημερινή, αλλά να είναι έτοιμο να δράσει και σε επαναστατικές συνθήκες, που ανεβαίνει η πολιτική δράση των μαζών. Να μπορεί να δρα σε συνθήκες σχετικά νόμιμες και ειρηνικές, όπως η σημερινή, αλλά να έχει προετοιμασία για δράση σε συνθήκες παρανομίας ή ημιπαρανομίας, σε συνθήκες προετοιμασίας ή και διεξαγωγής ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να μπορεί να δρα αποτελεσματικά σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης».
Οπως εξήγησε, έτσι «φτάσαμε στον μαζικό λαϊκό ηρωισμό του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ», αφού το ΚΚΕ είχε μια τεράστια ηρωική παράδοση. «Μια παράδοση που ταυτόχρονα διαμόρφωσε, ατσάλωσε κομμουνιστές ικανούς να μην παραδίνονται, να εμπνέουν, να καθοδηγούν, να οργανώνουν, να μπαίνουν μπροστά στην πάλη του λαού. Τέτοια είναι και η ιστορία της Ηλέκτρας...».