Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανεβάζει στροφές για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Σε τηλεδιάσκεψη ηγετών χωρών που, όπως αυτοπροβάλλονται, συμμετέχουν στην ομάδα που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας, μετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μετείχαν ακόμα οι ηγέτες Αυστρίας, Τσεχίας, Νoρβηγίας, Ισραήλ, Αυστραλίας και Κόστα Ρίκα.

Επισήμως, «αντάλλαξαν απόψεις για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις που θέτει για όλες τις οικονομίες η πανδημία, ενόψει κι ενός πιθανού δεύτερου κύματος».

Ο πρωθυπουργός εστίασε στο άνοιγμα της Ελλάδας στους ξένους επισκέπτες από την 1/7, ισχυριζόμενος ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων των τουριστικών προορισμών, παραπέμποντας για άλλη μια φορά στα περιλάλητα πρωτόκολλα «σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα», όταν κάθε τέτοια πρόνοια γίνεται «λάστιχο» με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, κι ενώ η κυβέρνηση αρνείται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι θα είναι «μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό», αν και παρέπεμψε σε ανάκαμψη για το 2021.

Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18/7 χρειάζεται να καταλήξουν σε μια «φιλόδοξη» συμφωνία, που να εξασφαλίζει ρευστότητα στο κεφάλαιο.

Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες, είπε ότι προχτές σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονταν χτες, ισχυριζόμενος πως αυτά γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και είναι στοχευμένα. «Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους», σημείωσε, δίνοντας πιο πολύ βολική ερμηνεία στο τι αναμένεται από πλευράς αποτελεσμάτων.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε περίπου ως επίτευγμα ότι από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που μετρούσε η χώρα τον Ιούλη 2019, έφτασαν τις 1.017, με στόχο τις 1.200 μέχρι το τέλος του 2020, κι αυτές μέσα από «δωρεές», λέγοντας ότι η χώρα θα φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και παρακάμπτοντας το γεγονός ότι ακόμα και αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν τρεις φορές μικρότερος από όσα απαιτούνταν πριν από την πανδημία για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις πραγματικές ανάγκες.

Πρόσθεσε ότι «οι προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών έχουν φτάσει τις σχεδόν 5.000», και ότι «αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να μείνουν, όχι για να φύγουν», αποσιωπώντας ότι πρόκειται για συμβασιούχους, αρκετοί εκ των οποίων, μάλιστα, είναι διοικητικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, παραπέμποντας για «λύσεις» στις πολυδιαφημισμένες δωρεές των ιδιωτικών ομίλων, και δείχνοντας ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να προωθήσει παραπέρα την πολιτική της εμπορευματοποίησης που έχει φέρει το σύστημα Υγείας στα σημερινά χάλια, υποστήριξε ότι «πρέπει να βρούμε σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του κράτους, το οποίο απεδείχθη ότι είναι αναντικατάστατο, αλλά και του ιδιωτικού τομέα».

Στο μεταξύ, σήμερα η κυβέρνηση στήνει «παράτα» στο Ελληνικό για την έναρξη του έργου, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και νέα μέτρα για τη στήριξη του κεφαλαίου, μεταξύ άλλων ανακοινώνοντας παραπέρα «προσαρμογές» στο Πρόγραμμα «Συν-Εργασία», στις ασφαλιστικές εισφορές και την προκαταβολή φόρου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ