Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Η φωνή του λαού δεν φιμώνεται, όσα νομοσχέδια κι αν φέρουν!

Σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως στόχο να «βάλει στο γύψο» το δικαίωμα στην εργατική - λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος, κάλεσε ξεκινώντας την ομιλία του στη χτεσινή συγκέντρωση ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό - «προπέτασμα καπνού» πως τάχα με το νομοσχέδιο «μπαίνει τάξη» στην ταλαιπωρία εξαιτίας των διαδηλώσεων, ο ομιλητής τόνισε πως «ταλαιπωρία στο λαό μας σε εργαζόμενους και επαγγελματίες προκαλούν οι άθλιες και ακριβές αστικές συγκοινωνίες, όπου με ευθύνη του κράτους, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, ο κόσμος στοιβάζεται καθημερινά σαν τις σαρδέλες, εκτίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Ταλαιπωρία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της σημερινής και όλων των προηγούμενων, στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, στην Παιδεία, στο περιβάλλον, ενάντια στην οποία αγωνίζονται συνδικάτα, εργαζόμενοι και άλλοι φορείς του κινήματος. Αυτή η πολιτική ευθύνεται και για την αναδουλειά στα εμπορομάγαζα, για τη φοροληστεία και τις απειλές πλειστηριασμών που αντιμετωπίζουν μικροί επαγγελματίες.

Ταλαιπωρία, δηλαδή, είναι η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική, που αυξάνει τα προβλήματα του λαού και τον βγάζει στο δρόμο για να διεκδικήσει το δίκιο του».

Ενώ σημείωσε πως τα περί «ταλαιπωρίας στο κέντρο» ακούγονται ακόμα περισσότερο προσχηματικά, τη στιγμή που η υπομονή χιλιάδων κατοίκων της Αθήνας δοκιμάζεται αυτές τις μέρες από τον λεγόμενο «μεγάλο περίπατο», την αποσπασματική και ασχεδίαστη ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, που αποφάσισε η δημοτική αρχή, για να αναβαθμίσει το «τουριστικό προϊόν» χάριν των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλεμπόρων.

Κρίκος στην ένταση της κρατικής καταστολής, αιχμή στη στρατηγική της ΕΕ

Ο Κ. Παπασταύρου υπογράμμισε πως «το νομοσχέδιο αποτελεί έναν επιπλέον σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα μέτρων έντασης της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, που προώθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις - με τη σημερινή να προχωράει παραπέρα - για να στηρίξουν την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών».

Ενώ αναφερόμενος στα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία «Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας» υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια να τσουβαλιαστούν ο ριζοσπαστισμός και η πολιτική εναντίωσης στο κεφάλαιο με υπαρκτές μορφές βίας (όπως η ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική βία κ.λπ.), ενώ «ούτε λόγος βέβαια γίνεται για την εργοδοτική βία και τρομοκρατία, τη βία των απολύσεων, της ανεργίας, αυτή η βία όχι μόνο είναι ανέγγιχτη αλλά περιφρουρείται κιόλας. Αυτός είναι ο πυρήνας του κυβερνητικού νομοσχεδίου».

Σημείωσε ακόμη πως «η νομοθεσία για τον περιορισμό των διαδηλώσεων είναι μια από τις αιχμές στη στρατηγική της ΕΕ ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις χώρες», φέρνοντας παραδείγματα από τους περιορισμούς και τα εμπόδια που μπαίνουν σε μια σειρά από χώρες.

«Βλέπουμε, λοιπόν, οι ανάλογες κατευθύνσεις της ΕΕ που ενσωματώνονται στο ν/σ της κυβέρνησης να "συναντιούνται" με διατάξεις και μέτρα που στη χώρα μας αποτυπώθηκαν σε μετεμφυλιακούς, χουντικούς νόμους και βασιλικά διατάγματα. Τα οποία αν και έμεναν ανενεργά τόσα χρόνια καμιά κυβέρνηση - ούτε αυτές που αυτοχαρακτηρίστηκαν "προοδευτικές" και "αριστερές" - δεν προχώρησε στην κατάργησή τους, σηματοδοτώντας και έτσι τη "συνέχεια" που έχει το αστικό κράτος, ανεξάρτητα από τη μορφή που αυτό παίρνει αστικο-δημοκρατική ή ανοιχτά δικτατορική», σημείωσε ο ομιλητής.

Τόνισε δε πως «με αυτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καμιά διαφωνία δεν έχει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ως κυβέρνηση κινήθηκε μέσα στο "πνεύμα και στο γράμμα" των όσων προβλέπουν όσο ήταν στην κυβέρνηση, φτάνοντας μέχρι το σημείο να απαγορεύσει διαδηλώσεις, όπως έγινε με την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα τον Νοέμβρη του 2016, αλλά και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, με αποφάσεις που ανακοίνωνε η ...τροχαία! Ενώ οι ευρωβουλευτές του δεν εναντιώνονται ούτε καταψηφίζουν τις διάφορες αντιδραστικές δήθεν "αντιτρομοκρατικές" εκθέσεις της ΕΕ».

Στο στόχαστρο μπαίνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα

Ο Κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις - "λάστιχο", που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Εχει στόχο να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις, ειδικά της νεολαίας, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει "εγκληματικό" και "επικίνδυνο". Στο στόχαστρο βρίσκονται όσοι διαμαρτύρονται, όσοι αγωνίζονται, όσοι διεκδικούν και αντιδρούν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική».

«Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζει το "δικαίωμα του συνέρχεσθαι"», σημείωσε και τόνισε πως «το ακριβώς αντίθετο επιδιώκει και την ίδια ώρα σκόπιμα προσπαθεί να παραπλανήσει με το "διαδηλωσόμετρο" και να καλλιεργήσει εφησυχασμό, λέγοντας ότι οι αυστηροί περιορισμοί και οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν για τις μαζικές κινητοποιήσεις. Η αλήθεια είναι ότι στο στόχαστρο μπαίνουν συνολικά οι διαδηλώσεις και κυρίως οι μαζικές εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, που αποτελούν στόχο της κρατικής καταστολής απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις».

Τόνισε, άλλωστε, πως το νομοσχέδιο δεν γράφεται σε «λευκή κόλλα», θυμίζοντας όλες τις προηγούμενες απόπειρες να μπουν περιορισμοί στις διαδηλώσεις, όπως και το γεγονός ότι το 2012 «όταν "γεννήθηκε" η ιδέα και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το νομοσχέδιο, το εργατικό - λαϊκό κίνημα έδινε τη μάχη με μαζικές απεργιακές και άλλες διαδηλώσεις».

«Στο στόχαστρο μπαίνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Αυτό το κίνημα είναι όμως που τελικά θα ανατρέψει οριστικά και αμετάκλητα τέτοιες αντιδραστικές πρακτικές, τέτοιους αντιλαϊκούς νόμους», σημείωσε.

Ενώ, σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ως κυβέρνηση «συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση και επέκταση του κατασταλτικού πλαισίου, όσο κι αν προσπαθεί τώρα να "ξεπλυθεί", δηλώνοντας αντίθετος στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις», θυμίζοντας, μεταξύ άλλων, την άθλια διάταξη για απαγόρευση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών που θεσπίστηκε ως ιδιώνυμο αδίκημα, αλλά και τον νόμο για την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, που ψήφισε ως κυβέρνηση, μαζί με τη ΝΔ και άλλα κόμματα, τον οποίο επέκτεινε στη συνέχεια η σημερινή κυβέρνηση, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, την καταστολή απέναντι σε κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κ. Παπασταύρου τόνισε πως «έχει αποδειχτεί ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα πάει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής, όπως γίνεται και με αυτό το νομοσχέδιο, που προωθείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα οικονομική κρίση - η δεύτερη μέσα σε λίγα χρόνια - και «ψήνονται» επικίνδυνες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά. Το σήμα που εκπέμπουν, επομένως, στον λαό είναι «τα κεφάλια μέσα», για να προχωρήσει ανεμπόδιστα ο σχεδιασμός του κεφαλαίου.

Είναι, όμως, βαθιά γελασμένη και ανιστόρητη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι αυτό το τερατούργημα θα εφαρμοστεί στη ζωή και θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας.

Ο λαός με την πάλη του και με την «οργανωμένη απειθαρχία» του δεν θα «συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις». Θα το ακυρώσει στην πράξη, όπως έκανε με τόσους άλλους παρόμοιους νόμους στο παρελθόν.

Ας το πάρουν χαμπάρι: Η φωνή του λαού δεν φιμώνεται, όσα νομοσχέδια κι αν φέρουν!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ