Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΥΜΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Μην τολμήσει να χτυπήσει τους αγρότες

Η ομιλία στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θύμιος Ευθυμίου, ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

"Μέρες ολόκληρες τώρα με αγανάκτηση και οργή ο ελληνικός λαός, οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας μας παρακολουθούν τις εικόνες "κατοχής", στο θεσσαλικό κάμπο και σε άλλες αγροτικές περιοχές. Αντικρίζει τις πάνοπλες δυνάμεις καταστολής, που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν την αγωνιζόμενη αγροτιά.

Βλέπουμε καθημερινά σχεδόν, τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, να αντιμετωπίζουν τους αγωνιζόμενους αγρότες, όπως και τους εκπαιδευτικούς, όπως και χτες τους ναυτεργάτες, με αλαζονεία και αυταρχισμό. Με πρόσχημα "οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί" επιδιώκουν να αφήσουν ανοιχτό το δρόμο στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχουν το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη προσχεδιασμένη επιχείρηση δικαστικών διώξεων, χιλιάδων ανθρώπων που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Πάνω από 5.000 αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται με βαρύτατες ποινές.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενορχηστρωμένη πολύπλευρη σχεδιασμένη εκστρατεία τρομοκράτησης του ελληνικού λαού.

Τα κατασταλτικά μέτρα, οι δικαστικές διώξεις, οι δεκάδες συλλήψεις συνοδεύονται από προβοκάτσιες, καθοδηγούμενες από την κυβέρνηση και θρασύτατες και υβριστικές φραστικές επιθέσεις από υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχουν να μπλοκάρουν και να αδρανοποιήσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις του ελληνικού λαού.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ενέργειες και φαινόμενα που θυμίζουν άλλες εποχές, μέρες της πιο μαύρης αντίδρασης, καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού.

Οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης αποδείχνουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα του λαού και του τόπου. Δεν είναι στις προθέσεις της να ακούσει και να δώσει θετικές λύσεις στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, των εκπαιδευτικών, των άλλων εργαζομένων.

Αντίθετα, γίνεται φανερό ότι στόχος της είναι με την αδιαλλαξία, την τρομοκρατία, τις προβοκάτσιες, τα μέτρα καταστολής και γενικά με την ένταση του αυταρχισμού να χτυπήσει, πλήξει το λαϊκό κίνημα.

Στην επιδίωξή της αυτή χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό με τα μέτρα του αυταρχισμού το πρόσχημα του διαλόγου.

Με όσα κοσμητικά επίθετα και να στολίζουν το διάλογο όπως "εθνικός", "ουσιαστικός", "ειλικρινής", δεν μπορούν να κρύψουν τις πραγματικές τους επιδιώξεις.

Θέλουν το διάλογο κομμένο και ραμμένο στα στενά μέτρα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν. Διάλογο στα μέτρα των προγραμμάτων "σύγκλισης" και στο Μάαστριχτ.

Επιδιώκουν με αυτό το υποκριτικό και κουτοπόνηρο πρόσχημα του διαλόγου να παγιδεύσουν το λαϊκό κίνημα, να το καταστήσουν συνένοχο στις αντιλαϊκές τους επιδιώξεις. Να αξιοποιήσουν το διάλογο, για να κερδίσουν χρόνο για εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών. Να εξαπατήσουν τμήματα του λαϊκού κινήματος και να διασπάσουν την ενότητά του. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν αρκείται σ' αυτές τις μεθοδεύσεις προσπαθεί να καλλιεργήσει την αντιπαράθεση ανάμεσα σε τμήματα του λαού. Δραστηριοποιεί παρακρατικούς μηχανισμούς, σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και ναυτεργατών. Αξιοποιεί για αντιπερισπασμό στις κινητοποιήσεις λογής λογής κατακάθια της κοινωνίας.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Τα μέτρα σε βάρος του λαού αποκτούν τη μορφή της χιονοστιβάδας. Δεν πρόκειται για πρόσκαιρα και παροδικά μέτρα. Εχουν στο στόχαστρο σημαντικές κατακτήσεις και δικαιώματα όπως τα ασφαλιστικά, τις συλλογικές συμβάσεις, το ωράριο, στη δημόσια παροχή υγειονομικής περίθαλψης, στην εργασία για όλους, την παιδεία, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Είναι αναπόφευκτο, οι πολιτικές αυτές να συναντήσουν τη λαϊκή αντίδραση και τον οργανωμένο λαϊκό αγώνα. Τον αγώνα όλων των εργαζόμενων στρωμάτων, που θα δυναμώνει.

Η κυβέρνηση επιμένει στις αντιλαϊκές πολιτικές και ταυτόχρονα εντείνει τον αυταρχισμό και κατρακυλά όλο και πιο βαθιά στην αντιδημοκρατική κατηφόρα. Ο αγώνας του λαού απέναντι σ' αυτή την κατάσταση πρέπει όχι μόνο να ενταθεί, πρέπει να γίνει μαζικός καθολικός.

Να δυναμώνει η κοινή δράση και ο συντονισμός. Απέναντι στο μέτωπο της αναλγησίας, των αντιλαϊκών πολιτικών, των μέτρων καταστολής είναι ανάγκη να αναπτυχθεί και να αντιπαρατεθεί η ενότητα και η κοινή δράση των εργατών, των ανέργων, των εκπαιδευτικών, των αγροτών, των επαγγελματιών, των διανοουμένων, των καλλιτεχνών, των νέων, να οικοδομηθεί το μέτωπο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο ενωμένος μαζικός αγώνας για τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα του λαού πρέπει να δοθεί, μαζί με τον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, το τσάκισμα του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας.

Οι ώρες είναι κρίσιμες. Οι πατεράδες μας, τα αδέλφια μας, οι συναγωνιστές μας, στη Θεσσαλία βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πιο σκληρά μέτρα καταστολής κυβέρνησης και κράτους.

Απ' αυτή τη συγκέντρωση εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα τις αστυνομικές δυνάμεις.

Να μην τολμήσει να χτυπήσει τους αγρότες.

Να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις και τις συλλήψεις αγροτών.

Να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ