Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καζάνι που βράζει ο κάμπος

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, συναγερμός σήμανε σε όλα τα χωριά και τις πόλεις του θεσσαλικού κάμπου. Αγροτικά στελέχη, κοινοτάρχες και εκπρόσωποι καλούσαν τους κατοίκους να ξεσηκωθούν και να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά και να καταγγείλουν την τρομοκρατική, αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, και χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τεράστια συγκέντρωση στον Αλμυρό και συγκεντρώσεις - πικετοφορίες στις πρωτεύουσες των Νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Στον Αλμυρό

Μεγαλειώδης ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στον Αλμυρό. Η κεντρική πλατεία της πόλης είχε γεμίσει από νωρίς το απόγευμα με αγρότες, με γυναίκες, με μικρά παιδιά και άλλους εργαζόμενους. Στα πρόσωπα όλων των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί ήταν εύκολο να διακρίνει κανείς την οργή, την αγανάκτηση - για τις νωπές εικόνες που είχαν στο μυαλό τους από την εικόνα που αντίκρισαν το πρωί - αλλά και την αποφασιστικότητα ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι αγρότες με υψωμένες τις γροθιές και φωνάζοντας συνθήματα έστελναν ξεκάθαρα το μήνυμα: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει". Εκεί όμως που τα λόγια καμιά φορά είναι λίγα για να περιγράψει κανείς αυτό που βλέπει, ήταν τη στιγμή που τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής μπήκαν στο χώρο της συγκέντρωσης. Οι αγρότες έπεσαν πάνω τους, τους αγκάλιασαν, τους χτύπησαν στην πλάτη. "Μαζί θα συνεχίσουμε". "Μην υποχωρείτε. Θα σταθούμε στο πλευρό σας, θα στηρίξουμε τις αποφάσεις σας", τα λόγια έβγαιναν μέσα από την ψυχή τους. Τούτος ο αγώνας έχει κάνει ολόκληρη την αγροτιά μια γροθιά.

Οταν τα μέλη της Πανθεσσαλικής πλησίασαν την εξέδρα, πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Β. Μπούτας,που μεταξύ άλλων τόνισε: "Στόχος της κυβέρνησης από αυτές τις ενέργειες είναι να βάλει στη "γωνιά" το μαζικό κίνημα της πατρίδας μας. Επιδίωξή της είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε βάρος του λαού. Αυτές τις πράξεις τρομοκρατίας, όμως, η κοινή γνώμη τις καταδικάζει και τάσσεται ανοιχτά πλέον στο πλευρό μας. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, πιο μαζικά, πιο δυναμικά". Με τη σειρά του ο Γ. Παττάκης αναφέρθηκε στο κλίμα συμπαράστασης που έχει εκδηλώσει ο λαός απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες. Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο Γ. Παττάκης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή του και τη συγκίνησή του, τα λόγια του καταπέλτης: "Θα 'θελα να ξέρω ποιος ρουφιάνος είναι αυτός που μπορεί να βάλει χέρι στην περιουσία του κάθε αγρότη". Κλείνοντας ο Γ. Παττάκης τόνισε ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής, γιατί δε θέλουν να μπουν στη λογική της τρομοκρατίας.

Ο Θ. Κοκκινούλης στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: "Ο αγώνας των αγροτών έχει και δυναμική και λογική, αλλά και ευαισθησία απέναντι στις άλλες κοινωνικές τάξεις. Τα μέλη της Πανθεσσαλικής μαζί με όλους τους αγρότες θα δώσουμε μια μάχη μέχρι την τελική δικαίωσή μας".

Ο Θ. Τσαλόπουλος επισήμανε ότι "η τρομοκρατία δεν περνάει στους Θεσσαλούς. Ο αγώνας μας, συνέχισε, είναι δίκαιος και ενωτικός, όλες οι παρατάξεις είναι εδώ, γι' αυτό να είστε βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε".

Ο Β. Αναγνωστόπουλος με τη σειρά του υπογράμμισε ότι "μια κοινωνική τάξη έχει τεθεί υπό διωγμών. Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να βάλουν τους αγρότες στο περιθώριο".

Τέλος, ο Θ. Νασίκας τόνισε ότι "ο αγώνας συνεχίζεται, κόντρα στη λογική της σύγκρουσης, κόντρα στην προκλητική και αυταρχική στάση της κυβέρνησης". Μέσα από τις ομιλίες τους όλα τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής ζήτησαν από τους αγρότες να μείνουν λογικοί και ψύχραιμοι και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τους κάλεσαν όμως να βρεθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην οδό Φαρσάλων, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση. Κάλεσμα που έστειλαν και σε όλο το λαό της Θεσσαλίας, καθώς και στους βουλευτές της περιφέρειας.

Στη Λάρισα

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πικετοφορία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της Λάρισας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Τ. Τσιόγκας,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στις αντιλαϊκές πολιτικές και ταυτόχρονα εντείνει τον αυταρχισμό και κατρακυλά όλο και πιο βαθιά στον αντιδημοκρατικό κατήφορο.Γι' αυτό, συνέχισε, ο αγώνας του λαού πρέπει να γίνει καθολικός, να δυναμώσει η κοινή δράση και ο συντονισμός. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι "οι ώρες είναι κρίσιμες. Οι πατεράδες μας, τ' αδέρφια μας, οι συναγωνιστές σ' όλη τη Θεσσαλία βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πιο σκληρά μέτρα καταστολής κυβέρνησης και κράτους".

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πικετοφορία με συνθήματα κατά της κυβερνητικής τρομοκρατίας σε βάρος των αγροτών.

Στην Καρδίτσα

Στις 6.00 το απόγευμα εργαζόμενοι της Καρδίτσας συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Β. Γιαννούλας,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και των αγροτικών συλλόγων.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες με συνθήματα κατήγγειλαν την επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών.

Στα Τρίκαλα

Μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και πικετοφορία στους δρόμους πραγματοποιήθηκε και στα Τρίκαλα, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων και τη συμμετοχή εκπροσώπων άλλων μαζικών φορέων. Στη συγκέντρωση μίλησαν η Χρύσα Δραγούτσου,πρόεδρος της ΕΛΜΕ Τρικάλων, ο Τ. Παπαστεριάδης,γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη", και ο Λαοκ. Κατσίρας,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων.

  • Ως αργά το βράδυ, συνεδρίαζε στον Αλμυρό η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για να αποφασίσει τα παραπέρα βήματα της κινητοποίησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ