Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκό "μπλόκο" στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Χιλιάδες πολίτες στη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές της Θεσσαλονίκης ένωσαν τη φωνή τους και διεκδίκησαν την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την κατάργηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση. Εναντιώθηκαν στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών που θεσμοθετεί τη λιτότητα και δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στα "εκσυγχρονιστικά" μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση το λαό, τους εργαζόμενους και την εκπαίδευση.

Ηταν, κυριολεκτικά, ένα παλλαϊκό - πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και ταυτόχρονα αποτέλεσε βήμα καταδίκης της αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες και εκπαιδευτικούς.

Το ραντεβού είχε οριστεί για τις 5.30μ.μ. στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι φοιτητές και οι μαθητές, ανταμώθηκαν κάτω από την ανάγκη του κοινού αγώνα για τη λύση των προβλημάτων της εκπαίδευσης που αφορούν όλους. Στα μάτια των χιλιάδων διαδηλωτών, κυρίως νέων σε ηλικία, διέκρινες την απόφαση να μην υποχωρήσουν αδικαίωτοι. Το σύνθημα: "Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας" έδινε την προοπτική της συνέχειας. Ενώ το "Είμαστε γαϊδούρια στην υπομονή ο αγώνας θα συνεχιστεί",έστελνε μήνυμα σε όσους, με κάθε τρόπο, προσπαθούν να συκοφαντήσουν τους αγώνες των αγροτών των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων.

Μπούφος η... κουκουβάγια!

"Παιδεία SOS. Η κουκουβάγια πάει για μπούφος!! Αγώνες για την παιδεία πριν είναι αργά", έγραφε το πανό των πέντε ΕΛΜΕ και η ζωγραφισμένη κουκουβάγια απεικόνιζε καθαρά την εξαθλίωση της δημόσιας παιδείας. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Η. Κοντόπουλος,ο Πρόεδρος της Ενωσης Δημιοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Δ. Κίτσιος,η Β. Κύρκου ως εκπρόσωπος των πέντε ΕΛΜΕ και οΝ. Φασφαλής ως εκπρόσωπος των Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Ηταν εκεί οι μανάδες, οι πατεράδες, οι εργαζόμενοι. Μια πικέτα ένα πανό λίγα λόγια και πολλή διάθεση. Διάθεση για αγώνα. Εμποροϋπάλληλοι, καπνεργάτες, οικοδόμοι, μαθητές, από τα σχολεία της Μενεμένης, της Χαριλάου, νυχτερινοί μαθητές, φοιτητές και μαζί εκατοντάδες μέλη των Επιτροπών Ειρήνης, των Συλλόγων Γυναικών, των Αντιστασιακών Οργανώσεων. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Αίσθηση προκάλεσε ο σύντομος χαιρετισμός της εκπροσώπου του Συλλόγου Φοιτητών Παιδαγωγικού,των νέων δασκάλων και νηπιαγωγών που αύριο θα κληθούν - αν κληθούν - να διδάξουν στα σχολεία - ερείπια, στις αίθουσες - φυλακή σε μια παραπέρα υποβαθμισμένη εκπαιδευτική διαδικασία. "Ο ένας στους 4 πτυχιούχους είναι άνεργος. Η εργασιακή αβεβαιότητα, το κόστος και η υποβάθμιση των σπουδών οδηγούν κάθε χρόνο 3.000 φοιτητές σε οριστική εγκατάλειψη των σπουδών τους", είπε μεταξύ άλλων η Θ. Καπέτη."Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται στρέφεται ενάντια στις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Είναι πολιτική υποταγής στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, στα πλαίσια της οποίας τα πανεπιστήμια αφήνονται στο έλεός τους και οι αυριανοί δάσκαλοι σπουδάζουν μέσα σε τρώγλες". Καταλήγοντας, σημείωσε πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία της κυβέρνησης θα τους βρει αντιμέτωπους. "Θα αντισταθούμε όλοι μαζί ενάντια στην πολιτική που μας θέλει με μισθούς πείνας και με σκυμμένο κεφάλι,, που θέλει τους νέους αμόρφωτους και υποταγμένους. Κόντρα στη λιτότητα και τον αυταρχισμό εμείς ενωμένοι απαντάμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας".

Η εκπρόσωπος των καθηγητών αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή και τις συνθήκες διδασκαλίας μέσα στα σχολεία. "Την ώρα που οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, οι διπλές βάρδιες, οι ακατάλληλες αίθουσες και οι 30 - 35 μαθητές σε κάθε τμήμα είναι η εικόνα της παιδείας μας, την ίδια ώρα η πολιτεία χρηματοδοτεί τους ιδιώτες κερδοσκόπους και μετατρέπει τη γνώση σε εμπορεύσιμο είδος".

Ποτάμι στην Εγνατία

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 6.30. Οι χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στο δρόμο. Μπροστά οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, και πίσω οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι.

Το ποτάμι του αγώνα και της αντίστασης πλημμύρισε την Εγνατία Οδό. Τα πανό υψώθηκαν: "Οχι ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση", έγραφε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων. Οι οικότροφοι φοιτητές του ΑΠΘ κρατούσαν το δικό τους: "Μπλόκο στα μέτρα ΕΕ - ΣΕΒ - υπ. Παιδείας. Η τρομοκρατία δε θα περάσει".

Πολλά χρόνια είχε να γίνει τέτοια πανεκπαιδευτική συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοφανής σε μαχητικότητα και δυναμισμό, ξεσήκωσε το κέντρο της πόλης. Ρυθμικά ακούστηκαν πολλές φορές τα συνθήματα "Εργάτες, αγρότες, καθηγητές μέτωπο ενάντια στις πολυεθνικές","Τα μπλόκα τα λαϊκά θα σπάσουν του Σημίτη τον τσαμπουκά".

Οι διαδηλωτές περπάτησαν την Εγνατία, κατέβηκαν την Αγία Σοφίας, μπήκαν στην Τσιμισκή και από εκεί πήραν τον ανήφορο της Βενιζέλου για το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Η υπόσχεση ανανεώθηκε. "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας". Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού θα 'ναι τη Δευτέρα και πάλι έξω από τα σχολεία στο δρόμο του αγώνα, αφού η απόφαση των εκπαιδευτικών να συνεχίσουν την απεργία είναι δεδομένη.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ