Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ!

Χοντροκομμένα ψεύδη και πολλά άλλα γελοία επιχειρήματα "για έλλειψη αιτημάτων που να αφορούν το πού πάει η ελληνική γεωργία, για την προοπτική της", προπαγανδίζονται το τελευταίο διάστημα από αρμόδια και αναρμόδια κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (π. χ. Στ. Τζουμάκας και Θ. Τσουκάτος), με στόχο να παρουσιάσουν την αγροτική κινητοποίηση "χωρίς περιεχόμενο και ως πολιτική κινητοποίηση που καθοδηγείται από το ΚΚΕ"! Ο στόχος είναι να υπονομεύσουν το δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και να δικαιολογήσουν την κυβερνητική άρνηση να δώσει λύσεις. Ομως, δυστυχώς για την κυβέρνηση και τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ, η πραγματικότητα έχει αναδειχτεί από την 25ήμερη εξέγερση των μπλόκων και, τώρα, με τις νέες μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από το 1995 και πιο καθαρά το Δεκέμβρη του 1996, η Πανθεσσαλική προβάλλει συγκεκριμένα ρεαλιστικά αιτήματα για την αντιμετώπιση των άμεσων οξυμένων προβλημάτων επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων και προτάσεων για την αντιμετώπιση του αγροτικού προβλήματος της χώρας σε μεσο-μακροπρόθεσμη προοπτική, που, βεβαίως, είναι σε αντίθεση με τα περιοριστικά, έως καταστροφικά, μέτρα και τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως υλοποιούνται από την κυβέρνηση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Η Πανθεσσαλική, βεβαίως, προβάλλει για άμεση ικανοποίηση τις προτάσεις που αφορούν την προστασία του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και της γεωργικής παραγωγής, ώστε να επιβιώσουν και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους. Ενώ τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας, αποτελούν πακέτο, που πρέπει να ικανοποιηθεί σταδιακά στο άμεσο και το μακρύτερο μέλλον.

***

Ετσι τα αιτήματα που διεκδικούν οι αγρότες για άμεση ικανοποίηση αφορούν έξι συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών, οξυμένων προβλημάτων επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να μείνουν στα χωριά τους και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους. Τα αιτήματα αυτά είναι:

Στήριξη του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών - μέχρι 100 στρέμματα συνολικά - με τη χορήγηση συμπληρωματικής ενίσχυσης στους αγρότες που έπαθαν μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία. Αυτό άλλωστε είχε υποσχεθεί και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης πριν τις εκλογές, μιλώντας από τη Λάρισα, για να κλέψει την ψήφο των αγροτών βεβαίως. Ομως, μετά τις εκλογές "εφεύρε" το "κόλπο" με τη χορήγηση δανείου 40 δραχμών ανά κιλό βαμβακιού, δάνειο που θα παρακρατήσει με την εξόφληση της τιμής του προϊόντος στο τέλος. Κι όμως, ψευδόμενη ασύστολα η κυβέρνηση, παρουσιάζει το δάνειο σαν ενίσχυση, τάχα, των βαμβακοπαραγωγών, μιλώντας για 189 δισ. δραχμές... Οι αγρότες ζητούν, επίσης, την επιστροφή ΦΠΑ - ύψους 9 δισ. δραχμών - που η κυβέρνηση, από το 1990, παρακράτησε παράνομα από τους βαμβακοπαραγωγούς. Η κυβέρνηση το αρνείται κι αυτό...

***

Το δεύτερο σημαντικό αίτημα των αγροτών είναι να ρυθμιστούν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μειώνει χρόνο το χρόνο το αγροτικό εισόδημα και δημιουργεί χρέη που δεν μπορεί να εξοφληθούν. Αυτά τα χρέη η κυβέρνηση τα λογαριάζει σε 350 δισ. δραχμές συνολικά και αναγνωρίζει πως από αυτά τα 200 δισ. δραχμές είναι "πανωπροίκι" της ΑΤΕ από τα υπέρογκα επιτόκια και τα τοκογλυφικά πρόστιμα. Ομως, ενώ δε χρειάζεται η κυβέρνηση να πληρώσει κάτι από τα κρατικά ταμεία, αρνείται τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αυτών χρεών των μικρομεσαίων αγροτών (και όχι των μεγαλοαγροτών και βιομηχάνων τύπου Μιμίκου που ρύθμισε). Κι αυτό όταν παραγράφει και χαρίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρέη των εμποροβιομηχάνων... Ακόμα αρνείται να προχωρήσει σε πραγματική, σημαντική, μείωση των επιτοκίων των αγροτικών δανείων για μείωση του κόστους παραγωγής και περιορίζεται σε υποσχέσεις κοροϊδίας, για ψευτομείωση 1%-2%.

***

Το τρίτο βασικό αίτημα των αγροτών αφορά, ακριβώς, το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, ώστε να γίνει η αγροτική παραγωγή ανταγωνιστική, όπως διατείνονται ότι θέλουν. Βεβαίως, αυτό αφορά μέτρα για μακροπρόθεσμη υλοποίηση (έργα αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, υποδομής γενικά), αλλά και άμεσης απόδοσης, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 18% σε 8% - είτε μεγαλύτερη επιστροφή - η μείωση του ηλεκτρικού και της τιμής καυσίμων - οι αγρότες ζητούν τα καύσιμα για αγροτική χρήση να δίνονται σε τιμή τράνζιτ όπως αγοράζουν οι εφοπλιστές το πετρέλαιο... Πρόκειται για μέτρα άμεσης απόδοσης, που θα ανακούφιζαν τους αγρότες. Για τη στήριξη της κτηνοτροφίας ζητάνε να αυξηθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους Ελληνες κτηνοτρόφους στο ύψος που αποζημιώνονται και οι κτηνοτρόφοι των άλλων κρατών - μελών. Κι όμως, κι αυτό το αίτημα αρνείται η κυβέρνηση να το ικανοποιήσει!

***

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση αντί να σταματήσει τη βιομηχανία μηνύσεων επιμένει να προχωρά σε μαζικές διώξεις αγροτών, ποινικοποιώντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις για εκφοβισμό και τρομοκράτηση των αγροτών με όλα τα κατασταλτικά μέτρα κλπ. Τέλος, οι αγρότες απαιτούν το περιβόητο Μητρώο Αγροτών να μην αποκλείει τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά να τους κατοχυρώνει επαγγελματικά και όχι όπως μεθοδεύεται τώρα από την κυβέρνηση, που τους αποκλείει...

Τα αιτήματα αυτά, που οι αγρότες διεκδικούν να ικανοποιηθούν άμεσα, για να αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα επιβίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών - γιατί τα μεσο-μακροπρόθεσμα έτσι κι αλλιώς χρειάζονται αρκετό χρόνο - η κυβέρνηση όχι μόνον αρνείται να τα ικανοποιήσει, αλλά και προσπαθεί να τα διαστρεβλώσει και να συκοφαντήσει το μεγαλειώδη αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας και γενικότερα. Ο λόγος είναι ότι τα αιτήματα αυτά βρίσκονται έξω από τη λογική της υποταγής στις αποφάσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, στη λογική της μονόπλευρης σκληρής λιτότητας και του Προγράμματος Σύγκλισης του Μάαστριχτ, που η κυβέρνηση υλοποιεί ως μονόδρομο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων, του μεγάλου κεφαλαίου γενικά. Ωστόσο, όσο θράσος κι αν διαθέτουν οι Τζουμακο-Τσουκατέοι, το μόνο που καταφέρνουν, όταν διαστρεβλώνουν και συκοφαντούν, είναι να γίνονται περισσότερο καταγέλαστοι.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Η Πανθεσσαλική προβάλλει συγκεκριμένα ρεαλιστικά αιτήματα για την αντιμετώπιση των άμεσων οξυμένων προβλημάτων επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων και προτάσεων για την αντιμετώπιση του αγροτικού προβλήματος της χώρας


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ