Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά"!

Αμεση, δυναμική αντίδραση των εργατοϋπαλλήλων της Αθήνας στην επίθεση της κυβέρνησης στους αγρότες. Συγκλονιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης. Ραντεβού την Κυριακή στο θεσσαλικό κάμπο

Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, από όλους τους κλάδους έδωσαν χτες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας το δυναμικό τους "παρών" στη συγκέντρωση συμπαράστασης στους αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον αγώνα της αγροτιάς. Παρά το τσουχτερό κρύο, οι χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν ως τη Βουλή, όπου τους υποδέχτηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που στάθηκαν όμως ανίκανες να σταματήσουν το ανθρώπινο ποτάμι.

Στις έξι το απόγευμα οι χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι είχαν κατακλύσει την πλατεία Κάνιγγος και αψηφώντας τη βροχή και το κρύο, παρέμειναν εκεί για μια ώρα περίπου, ακούγοντας προσεκτικά τον κεντρικό ομιλητή Θ. Ευθυμίου,πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης και εγκρίνοντας με μια φωνή το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στη συνέχεια συγκροτημένα ξεκίνησαν την πορεία τους με πρωτοφανή δύναμη και παλμό, που μεγάλωναν λεπτό το λεπτό, βήμα το βήμα. Η Πατησίων, η Σταδίου και η Βασιλίσσης Σοφίας δονήθηκαν από τα συνθήματα των διαδηλωτών, συνθήματα αλληλεγγύης στους αγρότες και καταδίκης της αυταρχικής τακτικής της κυβέρνησης, όπως "εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά", "η τρομοκρατία δε θα περάσει" και "στα μπλόκα της ελπίδας η αγροτιά παλεύει, μαζί με τους εργάτες τα δίκια της γυρεύει".

Φτάνοντας στη Βουλή η αγανάκτηση των διαδηλωτών έφτασε στο ζενίθ, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους κλείσουν το δρόμο. Με το σύνθημα "με ρόπαλα και ΜΑΤ βαράτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνατε τις πλάτες", οι συγκεντρωμένοι, σαν ένας άνθρωπος, απώθησαν την αλυσίδα των αστυνομικών και παρατάχθηκαν κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας, περιμένοντας την αντιπροσωπεία, που στο μεταξύ επισκεπτόταν τα πολιτικά κόμματα για να τους παραδώσει το ψήφισμα.

Λίγο αργότερα όταν η αντιπροσωπεία βγήκε από τη Βουλή, βρήκε τους πάντες να περιμένουν. Παρά το ότι η βροχή είχε στο μεταξύ δυναμώσει, δεν είχε φύγει κανείς, ενώ η γνωστοποίηση από την αντιπροσωπεία ότι δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος στα γραφεία των αστικών κομμάτων για να παραλάβει το ψήφισμα, έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους. Στη συνέχεια η πορεία διά μέσου της οδού Πανεπιστημίου κατέληξε στην Ομόνοια, όπου συγκροτημένα οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, δίνοντας όμως την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα τους βρει μπροστά της, αν συνεχίσει να κατρακυλά στον αυταρχικό της κατήφορο.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Κ. Παρασκευά,ο βουλευτής του Κόμματος Στρ. Κόρακας,ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, εργατικών και συνταξιουχικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, της ΕΕΔΥΕ κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ