Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με πείσμα κόντρα στην τρομοκρατία

Μαχητική απάντηση στις συλλήψεις των έξι αγροτών

Η αδιάλλακτη και προκλητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, η κλιμάκωση της τρομοκρατίας και της βίας, που χτες στη Θεσσαλονίκη είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 6 αγροτών από τα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου, εξαγριώνει τους αγρότες και πλέον φέρνει πολύ κοντά στην πράξη την έξοδό τους στους δρόμους και το στήσιμο νέων μπλόκων.

Στις Σάππες της Ροδόπης, χτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι αγρότες, με μια φωνή, διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες για την επιβίωσή τους. Κατήγγειλαν τις μεθοδευμένες ενέργειες της Αστυνομίας, προκειμένου να αποτρέψουν την πραγματοποίηση του χτεσινού μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου, που έγινε υπό την επίβλεψη και παρουσία 4 διμοιριών των ΜΑΤ.

Στην Κοζάνη, οι αγρότες σήμερα δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε αποκλεισμό οδικών κόμβων του νομού. Στο Κιλκίς οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τρίτη συνεχή μέρα, χτες, παρέμειναν στην είσοδο της πόλης, έχοντας παραταγμένα στο πλάι τα τρακτέρ και μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες.

Στο Αιγίνιο, μετά από τη διήμερη παράταξη των τρακτέρ στην πλατεία, οι αγρότες, χτες, βγήκαν στην αερογέφυρα και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους συναδέλφους τους των Κύμινων και της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, προκειμένου, αν χρειαστεί, να προχωρήσουν σε συντονισμένες κινήσεις. Χτες αργά το βράδυ στο χωριό Στίβος έγινε συγκέντρωση των αγροτών της περιοχής Λαγκαδά.

Η πρώτη μαζική και συντονισμένη κίνηση των αγροτών της Χαλκιδικής θα γίνει σήμερα με το παναγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουν στον Πολύγυρο και τον πιθανό συμβολικό αποκλεισμό της Νομαρχίας.

Συμπαραστάσεις

Απλώνει κι άλλο το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Ακόμα και ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης που μέχρι χτες απαιτούσε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα καταστολής απέναντι στους αγρότες, τώρα κρατά αποστάσεις από την πρότερη θέση του και απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε καλόπιστο και αποτελεσματικό διάλογο.

Οι καπνεργάτες και οι καπνεργάτριες της Θεσσαλονίκης στηρίζουν τα αιτήματα των αγροτών. "Το ποτάμι κυλάει ορμητικά και, πλέον, δε σταματά ούτε γυρίζει πίσω", σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.Η ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το νέο αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Το Σωματείο Εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ-ΕΞΠΟΡΤ ΑΕ καταδικάζει τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής ενάντια στις αγωνιζόμενες κοινωνικές ομάδες.

Στο πλευρό αγωνιζόμενης αγροτιάς τάσσεται και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης και καλεί όλους τους Δημοτικούς και Κοινοτικούς άρχοντες, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να σταθούν αγωνιστικά στο πλευρό της αγροτιάς και των άλλων εργαζομένων.

Το ΚΚΕ

Την κλιμάκωση του αυταρχισμού της κυβέρνησης και τη χρήση μεθόδων που θυμίζουν την περίοδο της χούντας, καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Αναβιώνουν, σημειώνει, "μαύρες εποχές", αλλά η τρομοκρατία δε θα περάσει. Ας το πάρει απόφαση η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να εκφοβίσει το λαό και να του νεκρώσει κάθε πνεύμα αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ