Σάββατο 8 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός "πεντοζάλης" στο Ηράκλειο

Μεγαλειώδης η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας).-

Ενα από τα πιο μαζικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων ήταν το πανεκπαιδευτικό, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ηράκλειο, με διοργανωτές το σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού και την ΕΛΜΕ, καθώς και τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών της πόλης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε η νεολαία που άρχισε να συγκεντρώνεται στις 11.00 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ), με συνθήματα κατά του υπουργείου Παιδείας και της γενικότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα σχέδια των Βρυξελλών και τις επιλογές της "σύγκλισης".

Εκπαιδευτικοί, γονείς και νεολαία απέκλεισαν για αρκετή ώρα τη λεωφόρο Δημοκρατίας έξω από το ΕΚΗ και στη συνέχεια έκαναν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας και κατέληξαν στην πλατεία Καλλεργών. "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε", "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας".Χαρακτηριστικό ήταν το πανό του 2ου ΤΕΛ Ηρακλείου που έγραφε: "Δε θα γίνουμε τούβλα στον τοίχο κανενός".

Ανάμεσα στο πλήθος ξεχώριζαν και τα πανό της ΚΝΕ και των ΠΚΣ, ενώ στο συλλαλητήριο συμμετείχαν στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Μ. Συντιχάκη.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι, αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών κάλεσε τους νέους σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα. "Θέλουμε ένα σχολείο που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους", τόνισε ο εκπρόσωπος των μαθητών.

"Το συλλαλητήριο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, δείχνει καθαρά ότι έχει γίνει συνείδηση όλου του λαού πως το αίτημα για αναβάθμιση της παιδείας πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Στ. Καλουδάκης.Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ν. Αμανάκης είπε: "πράγματι η σημερινή λαοθάλασσα πλέον, όλων των εμπλεκόμενων φορέων της εκπαίδευσης αποτελεί και το μεγάλο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρις ότου η πολιτεία καταλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει απέναντι στην εκπαίδευση".

Γύρω στις 12.30 το μεσημέρι συγκροτήματα των μαθητών έπαιξαν ελληνικά και ξένα ροκ κομμάτια, ενώ η πορεία συνεχίστηκε μέχρι τη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε ψήφισμα στοννομάρχη.

  • Μουσική εκδήλωση για την ενίσχυση των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών, διοργανώνει η ΕΛΜΕ Χανίων, την Κυριακή στις 7 το απόγευμα στα Νεώρια της πόλης.
Ανάγκη ισχυρού
μετώπου παιδείας

"Μόνο με τη δημιουργία ενός πλατιού αγωνιστικού και ισχυρού μετώπου παιδείας, μπορούν να ανατρέψουν την πορεία συρρίκνωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, να αναβαθμιστεί οικονομικά ο εκπαιδευτικός και να παρέχονται στη νεολαία γνώσεις και μόρφωση σύμφωνα με τις ανάγκες της", είναι το μήνυμα του Μετώπου Παιδείας του νομού Ηρακλείου, που απαρτίζεται από καθηγητές, δασκάλους, νηπιαγωγούς, γονείς, μαθητές και εργαζόμενους, καλώντας και άλλους μαζικούς φορείς να συμμετάσχουν, αφού αυτοί είναι που ζουν καθημερινά την τραγική κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης.

"Οι μαθητές στοιβάζονται μέσα σε ακατάλληλες αίθουσες, οι εκπαιδευτικοί εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, με μισθούς πείνας, οι γονείς ξοδεύουν τεράστια ποσά για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών τους. Οι δαπάνες για την παιδεία 7,3%, που είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 25 χρόνων σηματοδοτούν τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης, ενώ τα σχέδια και τα μέτρα, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, υπονομεύουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας", αναφέρει σε ανακοίνωση το Μέτωπο Παιδείας.

Ειδικότερα, στην περιοχή του Ηρακλείου με τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, η κατάσταση των σχολείων και των συνθηκών μάθησης είναι ακόμη πιο τραγική και απαιτεί άμεσα μέτρα, όπως νέες αίθουσες, διορισμοί καθηγητών, ολοήμερο πραγματικό σχολείο, ενώ αντίθετα η διπλοβάρδια, τα ακατάλληλα κτίρια, η μη έγκαιρη απόδοση των λειτουργικών δαπανών οξύνουν τα προβλήματα.

Το Μέτωπο Παιδείας Ηρακλείου διεκδικεί ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, που να χρηματοδοτείται με το 15% του κρατικού προϋπολογισμού, κατάργηση των ΙΕΚ, ενσωμάτωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, κατάργηση όλων των μορφών παραπαιδείας, ίσες ευκαιρίες μόρφωσης χωρίς ταξικούς φραγμούς, πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία. Επίσης, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα, διεκδικούν μαζικούς διορισμούς βάσει επετηρίδας, ολοήμερο δωρεάν σχολείο, αύξηση των λειτουργικών δαπανών, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 20 μαθητές, καθιέρωση ενιαίου λυκείου, έτσι ώστε να παρέχει ειδική και γενική μόρφωση.

Ειδικότερα για τα σχολεία του νομού Ηρακλείου το Μέτωπο Παιδείας διεκδικεί να χαρακτηριστούν άμεσα από το Δήμο και τη Νομαρχία ως σχολικοί χώροι, ικανός αριθμός οικοπέδων για τη λύση του οξυμένου κτιριακού προβλήματος, με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ