Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Επιδιώκουν την υλοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη !
  • Δε συμμετέχει η ΕΕΔΥΕ στη διάσκεψη που αρχίζει σήμερα στο Ζάππειο
  • Απέστειλε επιστολή για να διαβαστεί στους συμμετέχοντες 

Από τις 9-11 Ιούνη, η Ομοσπονδία Βαλκανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΟΒΑΜΚΟ), διοργανώνει διάσκεψη στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ζάππειο Μέγαρο, για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συνεργασία στα Βαλκάνια με θέμα: «Την επιτυχή υλοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη» (!!) Τώρα πώς μπορεί, να συζητά κανείς για την ειρήνη και τη δημοκρατία, «υιοθετώντας» τα κείμενα του Συμφώνου Σταθερότητας και βάζοντας στόχο των εργασιών τους την υλοποίησή τους, αυτό πραγματικά είναι άξιο απορίας... Μάλιστα οι διοργανωτές - που έχουν καλέσει μη κυβερνητικές επιτροπές από τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία - φτάνουν στο σημείο να αναφέρουν ότι στόχος τους είναι μέσα από τη συνδιάσκεψη, η προώθηση μορφωτικών, επιστημονικών, πολιτιστικών και εμπορικών ακόμη ανταλλαγών και γενικά η ανάπτυξη στενών σχέσεων μεταξύ των Βαλκανικών λαών...

Τέτοιες μέρες πριν από ένα χρόνο τελείωνε η βρώμικη επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και παράλληλα υπογραφόταν το «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη». Ενα σύμφωνο που υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Ενα σύμφωνο που μόνο τη σταθερότητα δεν εξασφαλίζει στην περιοχή...

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που κλήθηκε να συμμετάσχει, αρνήθηκε την πρόταση και με επιστολή της που υπογράφουν ο πρόεδρός της Ευαγ. Μαχαίρας και ο ΓΓ Θ. Παφίλης, αναφέρουν τους λόγους της αποχής τους:

«Η επιτροπή μας, θεωρεί λανθασμένη την επιλογή του θέματος της παραπάνω Διάσκεψης. Οπως προκύπτει από το τελικό κείμενο του συμφώνου αυτού που υπογράφτηκε στην Κολωνία στις 10-6-1999, δεν πρόκειται για ένα σύμφωνο που εκφράζει τις θελήσεις των λαών της ΝΑ Ευρώπης, αλλά περιέχει επιταγές των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνίας, Καναδά) και των μεταξύ τους στρατιωτικών συμμαχιών (ΝΑΤΟ, Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης) προς τους λαούς αυτούς για τον τρόπο διακυβέρνησής τους, για τη συμμετοχή τους σε πολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες και κυρίως για τη διαμόρφωση της οικονομίας τους. Της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας τους κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης ασυδοσία στις πολυεθνικές εταιρίες (οι περισσότερες των οποίων εδρεύουν στις ΗΠΑ) για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους».

Εντελώς απαράδεκτοι όροι

«Η συμμετοχή στη Διάσκεψη της Κολωνίας, συνεχίζεται στην επιστολή, αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, της ΔΕΕ, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, οι οποίοι και υπαγόρευσαν ουσιώδεις παραγράφους του Συμφώνου ήταν εντελώς απαράδεκτες και ιδού ποιοι είναι οι ουσιώδεις αυτοί όροι». Στο σημείο αυτό της επιστολής, γίνεται εκτενής αναφορά σε παραγράφους του συμφώνου Σταθερότητας. Συγκεκριμένα:

Κεφάλαιο Ι, παρ.3

Θα επιτύχουμε αυτό το στόχο (της μόνιμης ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη) μέσω μιας γενικής και συνεκτικής προσέγγισης με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη ΔΕΕ, στους οποίους προστίθενται για τη συγκάλυψη του αληθινού σκοπού και ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ και το συμβούλιο της Ευρώπης.

Κεφάλαιο ΙΙ, παρ.8

Σημειώνεται ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας δεσμεύονται να συνεχίσουν τις δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις όπως αναπτύσσονται στην παράγραφο 10 (καθώς επίσης τη διμερή και περιφερειακή συνεργασία μεταξύ τους για την προώθηση της ολοκλήρωσής της σε ατομική βάση στις Ευρωατλαντικές δομές).

Στην παράγραφο 10 περιγράφονται οι επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις: Δημιουργία ρωμαλέων οικονομικών αγορών, ανοιχτές στο μεγάλης έκτασης εξωτερικό εμπόριο (δηλαδή τις πολυεθνικές) και στην επένδυση του ιδιωτικού τομέα, με αποτελεσματικά και διάφανα καθεστώτα στους τομείς ρύθμισης των δασμών και του εμπορίου ανάπτυξης ισχυρών κεφαλαιαγορών και της πολύμορφης ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης.

Παράγραφος 11

Με σκοπό να τραβηχτεί η ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας πιο κοντά σ' αυτό το στόχο θα μελετήσουμε τρόπους για να κάνουμε τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου έναν κατά προτεραιότητα επωφελούμενο από το Σύμφωνο τόπο (φανερή επιδίωξη περαιτέρω διαμελισμού της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας).

Κεφάλαιο ΙV, παρ. 13

Το Σύμφωνο Σταθερότητας θα έχει έναν ειδικό Συντονιστή, ο οποίος θα διοριστεί από την ΕΕ.

Κεφάλαιο V

Στο κεφάλαιο αυτό ορίζονται οι ρόλοι της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΔΕΕ.

Η ΕΕ θα έχει τον ηγετικό ρόλο, το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει την επέκτασή του στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, διευρυμένη χρήση των σωμάτων διαβουλεύσεων και μηχανισμών του, οι ΗΠΑ θα έχουν επίσης ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και εφαρμογή του Συμφώνου, κυρίως μέσω της συμμετοχής τους στα Διεθνή Χρηματοδοτικά Ιδρύματα (Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ, ομολογώντας έτσι ότι τα ιδρύματα αυτά εκτελούν εντολές των ΗΠΑ). Τέλος, η ΔΕΕ με αίτημα της ΕΕ θα στέλνει αποστολές - στρατεύματα - στις χώρες της περιοχής.

Στο κεφάλαιο VII με τίτλο μηχανισμοί εφαρμογής και επιθεώρησης, ανατίθεται στο «περιφερειακό τραπέζι» που διευθύνεται από την ΕΕ και σε διάφορα περιφερειακά τραπέζια η ρύθμιση εσωτερικών θεμάτων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, όπως εκδημοκρατισμός των ΜΜΕ, κράτος δικαίου, θεσμική οικοδόμηση, αποτελεσματική διοίκηση, καλή διακυβέρνηση, δηλαδή τελείως εσωτερικά των κρατών θέματα.

Κλείνοντας την επιστολή τους τα μέλη της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζουν: «Η επιτροπή μας έχει ήδη λάβει θέση έναντι του Συμφώνου αυτού και το έχει καταδικάσει ως όργανο επιβολής των σκοπών του ΝΑΤΟ και των μεγάλων δυνάμεων και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχει για την προώθηση και υλοποίησή του, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη υποταγή των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ με βαρύτατες συνέπειες - ένοπλες επεμβάσεις, αλλαγές συνόρων, αλλαγές εκλεγμένων κυβερνήσεων, κατάργηση της κυριαρχίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Η Επιτροπή μας διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα της Διάσκεψης ούτε μια λέξη για τα φοβερά γεγονότα του 1999 σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού. Αντιθέτως, διαπιστώνει ότι στη διάσκεψη της Κολωνίας συμμετείχε και αντιπρόσωπος της Διαδικασίας του Ρουαγιαμόν, η οποία υπήρξε η απαρχή της τραγωδίας. Υπενθυμίζουμε ότι η ειρηνική λύση για το Κόσσοβο ματαιώθηκε εξαιτίας της μονομερούς προσθήκης στο κείμενο της συμφωνίας του Ραμπουαγιέ όρου, περί εγκατάστασης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Σερβίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σπρώχνουν τους λαούς στα σαγόνια του κεφαλαίου(2004-05-25 00:00:00.0)
Μια ιστορία που «μυρίζει» χοντρά «γεωστρατηγικά» παιχνίδια(2002-06-29 00:00:00.0)
Πρώτο βήμα ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας(2000-12-07 00:00:00.0)
Διεθνείς διασκέψεις του φιλειρηνικού κινήματος(2000-06-08 00:00:00.0)
Η ευρωπαϊκή συνεισφορά στη «νέα τάξη»(1999-12-14 00:00:00.0)
Ο "κύριος" ΝΑΤΟ - ΚΕΠΠΑ(1999-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ