Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΓ ΝΑΤΟ
Πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ

«Αν θέλουμε να είμαστε σε θέση να κάνουμε άλλο ένα Κόσσοβο...»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ζήτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες για να ανταποκριθούν στις απειλές του αύριο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ρόμπερτσον τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει άμυνα στη φτήνια».

«Πολλά από τα ευρωπαϊκά αμυντικά συστήματα έχουν στόχο τους εχθρούς του χθες και όχι τις απειλές του αύριο», τόνισε ο Ρόμπερτσον και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να προσφέρει στις επόμενες γενιές το ίδιο επίπεδο ασφαλείας με εκείνη που πέτυχε η Συμμαχία επί 50 χρόνια.

«Η επένδυση πρέπει να γίνει σήμερα και όλα τα χρήματα δεν μπορούν απλώς να προέλθουν από αναδιαρθρώσεις, πρέπει να υπάρξουν πραγματικές επενδύσεις και αυτό σημαίνει περισσότερες δαπάνες», τόνισε ο Ρόμπερτσον.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν στα χαρτιά δύο εκατομμύρια στρατιώτες, αλλά μπόρεσαν να αναπτύξουν μόλις 50.000 στο Κόσσοβο για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Στρατοί στα χαρτιά δεν επιλύουν κρίσεις».

«Αν θέλουμε να είμαστε σε θέση να κάνουμε άλλο ένα Κόσσοβο, αν θέλουμε να φέρουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, πρέπει να έχουμε τα στρατεύματα να δράσουμε άμεσα», τόνισε ο Ρόμπερτσον. «Αυτό απαιτεί επενδύσεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν το κάνουν τώρα. Αλλά πρέπει να κάνουν περισσότερα και αυτό είναι το μήνυμά μου», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ