Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είκοσι πέντε χρόνια , είκοσι τρία θύματα!

Για 25 χρόνια το 45άρι της «17Ν» χρησιμοποιείται στις εκτελέσεις. Τα θύματά της είναι 23 άτομα. Ο πρώτος της στόχος ήταν η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς στο Ψυχικό στις 23 Δεκέμβρη 1975. Ενα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εκτέλεση του απότακτου αστυνομικού Ευάγγελου Μάλλιου, στις 14 Δεκέμβρη 1976, στο Φάληρο.

Για τρία χρόνια τα όπλα της «οργάνωσης» σιγούν. Στις 16 Γενάρη 1980 εκτελείται ο υποδιοικητής των ΜΑΤ Παντελεήμων Πέτρου, ενώ λίγες μέρες αργότερα υποκύπτει στα τραύματά του ο οδηγός του Σωτήριος Σταμούλης.

Για άλλα τρία χρόνια η «17Ν» βάζει τα όπλα της στο «ψυγείο». Στις 15 Νοέμβρη του 1983 πυροβολείται και σκοτώνεται στο Ψυχικό, ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες, ανώτερο στέλεχος της «Τζάσμαγκ». Μαζί του δολοφονείται και ο οδηγός του Νικόλαος Βελούτσος. Το Μάρτη δολοφονείται ο εκδότης της «Βραδυνής» Τζώρτζης Αθανασιάδης. Η «Αντιστρατιωτική Πάλη» ανέλαβε την ευθύνη, αλλά τα ερωτηματικά ήταν πολλά.

Στις 3 Απρίλη 1984 γίνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχισμηνία της «Τζάσμαγκ» Ρόμπερτ Τζοντ στο Ελληνικό. Στις 21 του Φλεβάρη 1985 δολοφονείται στην Αθήνα ο εκδότης της «Απογευματινής» Νικόλαος Μομφεράτος και ο οδηγός του Γεώργιος Ρουσέτης. Στις 26 Νοέμβρη σκοτώνεται αστυφύλακας κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο των ΜΑΤ. Στις 8 του Απρίλη 1986 την ίδια τύχη είχε και ο βιομήχανος Δημήτριος Αγγελόπουλος. Οι εκτελεστές του είχαν στήσει ενέδρα στην οδό Κανάρη στην Αθήνα.

Στις 4 του Φλεβάρη 1987 γίνεται ένοπλη επίθεση κατά του γιατρού Ζαχαρία Καψαλάκη. Το Φλεβάρη και τον Αύγουστο πραγματοποιούνται βομβιστικές επιθέσεις κατά λεωφορείων που μεταφέρουν Αμερικανούς στρατιωτικούς στο Καβούρι και στη λεωφόρο Κηφισού με πολλούς τραυματίες.

Στις 21 του Γενάρη 1988 γίνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του Αμερικανού αξιωματούχου της DIA Τζορτζ Κάρος στη Φιλοθέη, με βόμβα. Στη 1 του Μάρτη εκτελείται ο βιομήχανος Αλέξανδρος Αθανασιάδης - Μποδοσάκης στη Φιλοθέη, ενώ στις 28 Ιουνίου δολοφονείται ο ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Νορντίν, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Κεφαλάρι.

Στις 10 του Γενάρη 1989 η «17Ν» τραυματίζει στα πόδια τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Ανδρουλιδάκη. Πεθαίνει τον επόμενο μήνα. Τον ίδιο μήνα τραυματίζεται και ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ταρασουλέας στο Μαρούσι. Στις 8 Μάη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Πέτσος γλιτώνει από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στη Φιλοθέη. Στις 26 Σεπτέμβρη δολοφονείται στην Αθήνα ο βουλευτής Παύλος Μπακογιάννης.

Το Νοέμβρη του 1990 η «17Ν» επιτίθεται με ρουκέτες κατά του θωρακισμένου αυτοκινήτου του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Στις 13 Μάρτη 1991 τηλεχειριζόμενη ρουκέτα σκοτώνει τον Αμερικανό λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ στη Γλυφάδα. Στις 7 Οκτώβρη δολοφονείται ο Τούρκος αναπληρωτής ακόλουθος Τύπου Γκιοργκιού Τσετίν. Τον επόμενο μήνα ένας αστυνομικός σκοτώνεται σε ένοπλη επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ στη Χ. Τρικούπη.

Στις 14 Ιουλίου 1992 τηλεπυροδοτούμενη ρουκέτα κατά του υπουργού Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασσά. Νεκρός ο 22χρονος σπουδαστής Θάνος Αξαρλιάν. Στις 21 Δεκέμβρη πυροβολείται στα πόδια ο βουλευτής Ελευθέριος Παπαδημητρίου.

Στις 24 Γενάρη του 1994 δολοφονείται ο πρώην διοικητής της ΕΤΕ Μιχαήλ Βρανόπουλος. Στις 4 Ιούλη δολοφονείται ο Τούρκος διπλωμάτης Ομερ Σιπαχίογλου.

Στις 28 Μάη 1997 δολοφονείται στον Πειραιά ο εφοπλιστής Κωνσταντίνος Περατικός. Τελευταίο ανθρώπινο θύμα ήταν ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ