Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Κυβέρνηση και Εκκλησία συνεχίζουν το παιχνίδι

Επιφανειακή στασιμότητα επικρατεί στο μέτωπο των σχέσεων Εκκλησίας - κυβέρνησης για το θέμα των ταυτοτήτων. Την ίδια ώρα όμως ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Εκκλησία, καθώς η ηγεσία της σηκώνει τους τόνους, ενόψει και των δυο συλλαλητηρίων, στη Θεσσαλονίκη στις 14 Ιούνη και στην Αθήνα στις 21 Ιούνη, αλλά ταυτόχρονα διευρύνονται και τα ρήγματα στους κόλπους της Ιεραρχίας με μητροπολίτες να βγαίνουν ανοιχτά και να διαχωρίζουν τη θέση τους από τον αρχιεπίσκοπο. Από την άλλη η κυβέρνηση μένει σε στάση αναμονής, χωρίς να προβαίνει σε κάποια πρωτοβουλία, προσδοκώντας σε εκφυλισμό και εκτόνωση των αντιδράσεων.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χτες το πρωί από του άμβωνα του ναού της Αναλήψεως στο Ν. Κόσμο κατήγγειλε εκείνους που «ονειρεύονται ένα κράτος χωρίς Χριστό και Εκκλησία». Κάλεσε δε τους πιστούς στα δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, να διαδηλώσουν «ώστε η Ελλάδα να μείνει όπως είναι».

Από την άλλη ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος έστειλε χτες επιστολή στον αρχιεπίσκοπο, διαμαρτυρόμενος γιατί τον παρέκαμψε προσκαλώντας έναν ηγούμενο μονής του νησιού σε σύσκεψη στην αρχιεπισκοπή. «Δε σας αναγνωρίζω, αναφέρει, το δικαίωμα της εισπηδήσεως εις την μητρόπολήν μου ούτε αυτόν τον τίτλο του και πάσης Ελλάδος. Διαμαρτύρομαι εντόνως και σας παρακαλώ να ασχοληθείτε με τα της αρχιεπισκοπής σας και μόνο με αυτά». Εξάλλου σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι διαφωνεί με την οξύτητα που εκδηλώνει ο αρχιεπίσκοπος, όπως και με τη διοργάνωση συλλαλητηρίων. Επίσης κατήγγειλε τον αρχιεπίσκοπο ότι έχει την τάση «να υπερβαίνει τα εσκαμμένα»

Ο δε μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, που είναι υπεύθυνος για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έγινε γνωστό ότι θα διοργανωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, παραδέχτηκε ότι είχε προτείνει στην Ιεραρχία να ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να γίνουν πρόωρες εκλογές. Αυτή η θέση, είπε, δε συζητήθηκε καθόλου.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Μια έντιμη ανακωχή, ώστε ούτε η κυβέρνηση να μειωθεί ούτε η Εκκλησία να εξευτελιστεί, ζήτησε χθες ο Κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στη σχετική διαμάχη. Μιλώντας στο MEGA πρότεινε να ξανασυζητηθεί το θέμα των ταυτοτήτων μετά το καλοκαίρι, επικαλούμενος ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, αφού δεν πρόκειται οι ταυτότητες να ισχύσουν προτού περάσουν 2-3 χρόνια. Παράλληλα επέκρινε όσους χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικά τα συλλαλητήρια που ετοιμάζει η Εκκλησία και μάλιστα δήλωσε ότι αν και δεν έχει αποφασίσει αν θα πάει... «θα είναι σαν να είμαι παρών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ