Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διακήρυξε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα»

Τον «αποτροπιασμό» του για τη δολοφονία του Αγγλου στρατιωτικού ακολούθου εξέφρασε με χτεσινή του ανακοίνωση ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Σημίτης στη σχετική δήλωσή του κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» που είναι «αντίθετη με το στοιχειώδη κανόνα κοινωνικής συμβίωσης και το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής», ενώ ισχυρίζεται ότι η ενέργεια αυτή εκδηλώθηκε σε μια στιγμή «επιτυχούς πορείας της Ελλάδας σε όλους τους τομείς»...

Στην ίδια δήλωση δε λείπουν υπονοούμενα για λήψη μέτρων, ο χαρακτήρας των οποίων, βεβαίως, δεν προσδιορίζεται. Οπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση «θα κάνει το καθήκον της και θα προασπίσει με όλα τα μέσα την ομαλή πορεία του τόπου» και καταλήγει ως εξής: «Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να ανατρέψει την ομαλότητα και την πρόοδο που επιτελείται ή να αμαυρώσει την εικόνα μιας Ελλάδας σύγχρονης, ειρηνικής και δημοκρατικής».

Ας σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε ο «Ρ» εμφανίστηκαν εξαιρετικά φειδωλές όσον αφορά τη διευκρίνιση των δηλώσεων του πρωθυπουργού και ειδικά της φράσης «με όλα τα μέσα»...

Σε εφαρμογή η δικαστική συμφωνία με τις ΗΠΑ...

Αργότερα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Δ. Ρέππας κατήγγειλε ως «αδιανόητες» «πέραν πάσης λογικής» και «ανάξιες» διάψευσης τις αιτιάσεις που διατυπώνει εναντίον της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στο «Ποντίκι», ο πρώην αρχηγός της CIA, Τζ. Γούλσεϊ.

Με αφορμή, πάντως, τις δηλώσεις Γούλσεϊ, φαίνεται ότι τίθεται σε εφαρμογή ένα πολύ επικίνδυνο σχέδιο. Συγκεκριμένα, και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τις ΗΠΑ, στα πλαίσια της συμφωνίας «δικαστικής συνδρομής» που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών, να οδηγηθεί ο πρώην αρχηγός της CIA στην Αθήνα και να προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές της χώρας τα όποια στοιχεία έχει υπόψη του. «Ζητάμε τη δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Ρέππας.

Η Ελλάδα, δηλαδή, παρουσιάζεται να είναι εκείνη που με δική της πρωτοβουλία ζητά να αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο μέρος του συνολικού «αντιτρομοκρατικού» κατασκευάσματος που μεθοδεύουν οι ΗΠΑ. Επεται, δε και συνέχεια, αφού όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να υπογράψει και το λεγόμενο «μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, στο όνομα της... καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Κατά τα υπόλοιπα, ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα» στις θέσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία που ισχύει στη χώρα...

Θα προβούμε στις «απαραίτητες συνεργασίες»...

Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στην Κηφισίας, ο Δ. Ρέππας ενημέρωσε ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Τ. Μπλερ με τον Κ. Σημίτη, ενώ μετέφερε και τις πληροφορίες για τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας που συνδέουν την επίθεση με τη «17 Ν».

Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και ο Δ. Ρέππας προσπάθησε να κινηθεί στη γραμμή που διατείνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα ενδώσει σε πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν, με αφορμή την όλη υπόθεση, δεν παρέλειψε να προβεί σε ορισμένες... εύγλωττες «ομολογίες».

Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού «μετά από τόσες δολοφονίες δεν έχουμε συλλήψεις», ενώ σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα, αν και θύμισε τι έγινε στην Ατλάντα, και αφού χαρακτήρισε «ανεπιτυχή» τη διασύνδεση του θέματος από τον Κ. Μητσοτάκη με την τρομοκρατική επίθεση, συμπλήρωσε με νόημα ότι στην Ελλάδα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, αλλά θα προβούν και στις «απαραίτητες συνεργασίες»... Οσο για ενδεχόμενες ταξιδιωτικές οδηγίες που δεν αποκλείεται να εκδοθούν κατά της χώρας, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι οι αρμόδιοι παράγοντες θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τέτοια ενδεχόμενα.

Με έντονο ύφος, θα πρέπει να σημειωθεί, ο Δ. Ρέππας αντέκρουσε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με το αν οι αρχές έχουν υπόψη τους στοιχεία που να συνδέουν τρομοκρατικές ενέργειες με υπηκόους άλλων χωρών. «Δεν έχουμε στοιχεία για ξένα κέντρα που απεργάζονται σχέδια κατά της χώρας», είπε ο Δ. Ρέππας και κάλεσε όσους νομίζουν ότι έχουν τεκμήρια, μεταξύ αυτών και τους δημοσιογράφους, να προσέλθουν κι αυτοί να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές.

Πληροφορίες για αλλαγές στη νομοθεσία

Η ενημέρωση του πρωθυπουργού για την τρομοκρατική επίθεση έγινε στις 8.30 π.μ. από τον υπουργό Δημόσιας τάξης. Η αντίδραση του Κ. Σημίτη, όπως έλεγαν συνεργάτες του, αποτυπώνεται στη φράση «του έπεσε το τηλέφωνο από το αυτί»...

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Δ. Ρέππα και την υπουργό Εσωτερικών Β. Παπανδρέου. Στη συνέχεια ακολούθησε η συνεδρίαση του λεγόμενου «πρωινού καφέ» στο Μαξίμου, όπου και το θέμα κυριάρχησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση αυτή φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός προς τους συνεργάτες του ότι είναι «ανεπίτρεπτο να μην έχουν γίνει συλλήψεις τόσα χρόνια»...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουμε εξελίξεις στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αλλαγές που, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, σε πρώτη φάση θα σχετίζονται με τη σύνθεση και την παρουσία ή όχι των ενόρκων, σε δίκες που αφορούν τρομοκρατικές υποθέσεις. Στον «πρωινό καφέ» επίσης λήφθηκε η απόφαση για εφαρμογή της συμφωνίας «δικαστικής συνδρομής» με τις ΗΠΑ, που πρακτικά σημαίνει ότι Ελληνας εισαγγελέας θα μεταβεί στις ΗΠΑ με το αίτημα να πάρει κατάθεση από τον πρώην αρχηγό της CIA. Η κίνηση αυτή - κατά την κυβέρνηση - θα αποδείξει το αβάσιμο των καταγγελιών διαφόρων Αμερικανών αξιωματούχων και θα φέρει... σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ!

Τέλος, στον «πρωινό καφέ» απασχόλησαν ιδιαίτερα οι δηλώσεις Μητσοτάκη, οι οποίες εκτιμήθηκε ότι κινούνταν «εκτός των αναμενόμενων» και γι' αυτό επιλέχτηκε να απαντήσει αργότερα ο Δ. Ρέππας στο πρες - ρουμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ»;(2003-04-10 00:00:00.0)
«Αρχισε ο 4ος Παγκόσμιος Πόλεμος»(2003-04-04 00:00:00.0)
CIA: Ο... κατασκευαστής της τρομοκρατίας!(2003-03-02 00:00:00.0)
CIA: Κεντρική Υπηρεσία ...Τρομοκρατίας!(2001-10-21 00:00:00.0)
«Δένουν» τους Ευρωπαίους(2001-09-13 00:00:00.0)
Σε συνεχή επικοινωνία ΗΠΑ - ελληνική κυβέρνηση(2000-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ