Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Εργαστήριο για πειράματα και δοκιμές ο χώρος των Βαλκανίων

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης - όπου παρευρίσκεται ως μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας - η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σημείωσε τα παρακάτω:

«Αγαπητέ πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Πιστεύω ότι η περιοχή των Βαλκανίων γίνεται ένα εργαστήριο που γίνονται πειράματα για την εξωτερική πολιτική, γίνονται δοκιμές και μπαίνουμε στον 21ο αιώνα. Αν επανέλθω στην εποχή του προέδρου Wilson - και σας υπενθυμίζω ότι εδώ βρισκόμαστε στη λεωφόρο του προέδρου Wilson - θα δείτε ότι υπήρχε ένα σχέδιο για τον κατακερματισμό της περιοχής των Βαλκανίων, ώστε να μπορεί κανείς ευκολότερα να επιβάλει εκ των έξω διάφορα προγράμματα. Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα της αρχής του αιώνα και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου η γερμανική κατοχή, ο γερμανικός στρατός, είχε σχέδια να κόψει τη Γιουγκοσλαβία και άλλες περιοχές των Βαλκανίων σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να επιβάλλει τα σχέδιά του.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Ενωμένη Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ειρηνική, ασφαλής - δεν ξέρω ποιος τη φυλάει, δεν ξέρω ποιοι είναι οι εχθροί μας για τον 21ο αιώνα - επενδύει σε πολιτικούς οι οποίοι είναι υπέρ μιας ειρηνικής επιβολής σε μία περιοχή με ασφάλεια και την ίδια ώρα οι πολίτες αυτής της περιοχής, οι φορολογούμενοι, πληρώνουν για να κατακερματιστεί το Κοσσυφοπέδιο και η περιοχή σε μικρά κομμάτια, σε μικρά προτεκτοράτα. Δεν ξέρω σε τι θα κόψουμε το Κοσσυφοπέδιο - σε Βοϊβοδίνα, ή σε άλλα κομμάτια, - αλλά ξέρω ότι οι πολιτικοί εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν αυτή τη σύγκρουση, όπως την αντιμετώπισαν στη Βόρεια Ιρλανδία, που υπάρχουν βρετανικές δυνάμεις και φυσικά λόγω θρησκευτικών αντιπαραθέσεων συνεχίζεται αυτή η διαμάχη. Την ίδια ώρα, κανείς δεν επενέβη, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε κανείς. Είμαστε, όμως, έτοιμοι να πληρώσουμε για άλλου είδους επεμβάσεις σε άλλες περιοχές. Ακούμε το ΝΑΤΟ τους τελευταίους 14 μήνες να μιλά για νίκη και την ίδια ώρα υπάρχουν πολύ σοβαρές εκθέσεις σοβαρών οργανισμών που αναφέρουν ότι επίσημες, σοβαρές αμερικάνικες πηγές μιλούν για την επιχείρηση αυτή σαν ένα φιάσκο. Ποιος θα πληρώσει αυτή την επιχείρηση, η οποία πολύ μοιάζει με το Βιετνάμ;

Συγκινήθηκα πολύ ακούγοντας τους συναδέλφους από τη FYROM, οι οποίοι έχουν πολλά προβλήματα. Για μας είναι ακόμα FYROM. Μπορεί να γίνει Μακεδονία, αλλά το πρόβλημα δεν είναι το όνομα - δεν είναι πρόβλημα, το κόμμα μου έτσι πιστεύει - άλλα είναι τα προβλήματα. Μιλάμε για τα σύνορα, αγαπητοί συνάδελφοι, για τα σύνορα όπως είναι στην Ευρώπη και τώρα μιλάμε για το τραπεζικό σύστημα, για άλλες ονομασίες.

Θέλετε να μιλήσουμε για το Birmingham στην Αγγλία; Κανείς δε θα τολμήσει να μιλήσει για το Birmingham Country, για Birmingham νόμισμα, για καμία άλλη περιοχή, ή για την πόλη της Λυών ή της Grenada.

Προτείνουμε, λοιπόν, λύσεις οι οποίες δεν μπορεί να σταθούν στον 21ο αιώνα και στους νέους αντίπαλους, στους νέους εχθρούς, που είναι οι τρομοκράτες, οι πύραυλοι.

Τέλος, πιστεύω ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι τρόποι παρέμβασης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα εσωτερικά συμφέροντα άλλων κρατών. Θα πρέπει να ακούσουμε την ιστορία και να μάθουμε από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Σας ευχαριστώ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ